WinSxS папка - възможно ли е да го изтриете в Windows

Собствениците на компютри с малко количество памет забелязват, че докато използвате Windows, той заема повече дисково пространство. С разширяването на директорията се появява недостиг на памет, производителността на системата намалява и изчезва възможността за инсталиране на нови програми на диск C. Има обосновано желание да се избегнат тези и алтернативни проблеми чрез изчистване на паметта, но може ли winxs да се изтрие? Отговорът на този и други въпроси можете да намерите малко по-ниско.

WinSxS - каква е тази папка?

Първият въпрос: winxs - каква е тази папка? Това е директорията на Windows, която системата използва за запазване на резервни копия, инсталационни файлове или актуализации на ОС. Някои от данните от компонентите, съхранявани тук, изобщо не са инсталирани в системата и никога не се използват.

Полезен! Въпросната папка се намира тук: C: \ Windows \ winxs, където C е буквата на логическото устройство, която може да се различава в определена система.

Характеристиките й

Това не е цялата истина, защото файловете, за които се твърди, че се съдържат в папка, всъщност се намират на други места. Към тях има само "твърди" връзки. Например, след добавяне на актуализация, файлът и старата версия на ОС влизат в winxs. С увеличаването на количеството на инсталираните данни количеството на заетото пространство на логическото устройство се увеличава.

Размерът на каталога често достига значителни обеми. В стандартна система папка може да тежи 2-5 GB. За да разберете теглото, просто го намерете и използвайте десния бутон, за да отворите секцията "Свойства".

В условия на малък размер на системния диск - това е голям обем памет, който ще дойде по-удобно. Паметта е особено важна за тези, които използват SSD с малък капацитет за системата.

Причини за големия размер на папката WinSxS?

Когато гледате размера на директория, лесно е да се ужасите колко място заема. Всъщност това не е правилното тегло. Както вече споменахме, тук се съхраняват "твърди връзки", които нито Explorer, нито подобни програми могат да вземат предвид. Реалният размер на папката е много по-малък, защото в действителност тук не трябва да има много файлове, съхранявани.

Независимо от това, заетият обем непрекъснато расте. Връзките към съдържанието в папката непрекъснато нарастват. Уредени различни файлове за актуализация, които тежат много. Това включва данните на системните компоненти, както полезни, така и не много добри. Резервните копия заемат лъвския дял на паметта; те се създават преди всяка инсталация на актуализацията. Такъв резерв е полезен, тъй като с грешки потребителят винаги може да се върне към предишната стабилна версия на ОС.

Мога ли да почистя папката WinSxS?

Winsxs наистина е възможно да се почисти, но това ще се отрази негативно на надеждността на системата. Връщане към предишната версия ще бъде невъзможно. Отхвърлянето на тази полезна функция, въпреки че има отрицателен ефект, все пак ви позволява да освободите няколко ценни гигабайта памет.

Важно! Трябва да разберете, че почистването на winxs не е възможно ръчно. Самоизтриването на файлове, които са важни за Windows, и точно там се намират, с голяма степен на вероятност ще доведе до сериозни последици. Ако имате късмет, тогава само отделна функция ще спре да работи, като например центъра за актуализации. В най-лошия случай ОС може да спре да се зарежда.

Безопасно е да почиствате директорията Winsxs само с официални системни инструменти. Този метод и реалностите на използването му в различни версии на Windows ще бъдат разгледани по-нататък.

Характеристики на изтриване на съдържанието на папката WinSxS

Всички тези методи няма да помогнат за пълното премахване на папката, но ще намалят нейния размер. Възможно е да освободите около 2 GB памет, но всичко зависи от системата и нейните настройки.

На Windows 7

За да можете да почистите папката в "седемте", трябва да поставите в системата една актуализация. Следователно не е задължително, може да отсъства напълно. Става въпрос за KB2852386. Едва след инсталирането се появява необходимия инструмент за почистване на диска.

Winsxs как да почистите Windows 7:

 1. В „Център за актуализиране“ кликнете върху „Търси актуализации“.
 2. Изберете артикул с незадължителни елементи.
 3. Намерете и оставете версия KB2852386.
 4. Рестартирайте компютъра.
 5. Отворете вграденото приложение, за да почистите диска (можете чрез търсене).
 6. Изберете "Чисти системни файлове", където да активирате елемента с актуализации на ОС. В някои версии той може да бъде наречен „Файлове за архивиране на сервизни пакети“.

След това почистването на Winsxs Windows 7 може да се счита за завършено. Сега е моментът да проверите колко памет сте успели да освободите.

В Windows 8, 8.1

В версиите на OS Win 8 и 8.1, необходимия инструмент вече е инсталиран и идва по подразбиране. Това означава, че можем да изключим първата част от предишната инструкция.

Какво трябва да направите:

 1. Отидете на търсенето и намерете инструмента за почистване на диска.
 2. Активирайте опцията за премахване на актуализациите.
 3. Започнете да почиствате.

В осмата версия има алтернативен начин за извършване на почистване - с помощта на конзолата. Повече информация за него е описана в тематичния раздел.

Windows 10

Не се препоръчва да почиствате папката сами, в "топ десет" за това има всичко необходимо. За да успее почистването на Windows 10 winxs, трябва да започнете да сканирате дяла предварително. Съвременната система е в състояние да определи необходимостта от почистване.

Winsxs как да почистите Windows 10:

 1. От Start отворете командния ред.
 2. Въведете надписа от екрана по-долу и натиснете Enter.

 3. Ако редът с препоръката за почистване е „Да“, след това заменете последния ключ от предишната команда с / StartComponentCleanup .

Важно! Твърде често не трябва да използвате командата, защото това може да доведе до обратния резултат - увеличаване на обема на папката. Ако по време на почистването нямаше резервни копия в него, тогава трябва да очакваме увеличаване на размера на директорията с няколкостотин мегабайта. Има смисъл да отговорите с почистване на разширението на папката само след достигане на значителни обеми - 5, 7, 10 GB или повече.

Начини за почистване на папката WinSxS

Има достатъчно начини да освободите тази папка. Но един от тях се откроява от общия ред - winxslite. Това е специален "пакетен файл" от известен разработчик, който пренасочва твърди връзки към първоначалните файлове, като в същото време спестява памет. Методът е неофициален и все още опасен, но дава добър резултат. Може да се използва, но внимателно.

Има 3 безопасни метода за почистване на папката, всички от които са описани по-долу.

Чрез помощната програма за почистване на диска

Методът вече е описан по-горе, така че тук той е разгледан накратко:

 1. Натиснете Win + R, поставете cleanmgr и въведете в реда.
 2. Поставете отметки в квадратчетата до деинсталиране на актуализации.
 3. Изпълнете изтриването чрез „Изчистване на системните файлове“.

Използване на планировчик на задачи

В Windows 8, 10 на потребителя се предоставя възможност да активира автоматично почистване на winxs чрез планировника на задачите. Всички актуализации, които ще се съхраняват в системата за повече от един месец, автоматично се изтриват. Този пробен период е необходим, за да се провери дали актуализацията работи правилно. Опцията е активирана по подразбиране в системата, така че работи, ако инструментът не е бил изключен ръчно.

Метод на почистване:

 1. Натиснете Win + R, въведете taskchd.msc и стартирайте действието чрез Enter.
 2. Отворете вътрешния списък и следвайте пътя „Microsoft“, „Windows“ и след това „Обслужване“.
 3. В последния раздел изберете елемента "StartComponentCleanup" и опцията "Run".

Процедурата за почистване няма да започне веднага, но до един час папката ще бъде освободена.

Чрез командния ред

Конзолата може да се стартира от RMB при старт или през лентата за търсене. В прозореца трябва да бъде поставена команда, която премахва всички стари версии.

Можете също така насила да намалите обема на файловете, трябва да изпълните командата с клавиша: / SPSuperseded .

Премахване на компоненти на Windows

За да освободите компютърни ресурси, можете да премахнете отделни компоненти на системата. По-добре е да оставите полезни компоненти, препоръчително е да ги спрете само. Необходимият инструмент за деактивиране се намира в инструмента "Програми и функции" в раздела "Включване или изключване на функциите на Windows".

Независимо от активността на компонентите, те остават в системната памет. За да освободите място, трябва да ги изтриете напълно, това може да стане чрез конзолата.

Инструкции за премахване:

 1. Натиснете Win + R, въведете cmd и Enter.
 2. Поставете командата.
 3. Резултатът ще бъде таблица с имената на компонентите.
 4. Изпълнете командата: DISM. exe / Online / Disable- Feature / име на функция : name / Remove, където вместо името е името на компонента.

Какви файлове могат да бъдат изтрити без да се навреди на ОС?

За да не провокирате неизправност в системата, можете да изтриете стари версии на актуализациите. Всички архиви, създадени преди повече от месец, се премахват най-добре, освобождавайки място. Дори и без много повреди можете да премахнете компонентите. Винаги наистина е възможно да се върнат без усилия. Силно е обезкуражено да докосвате всички останали системни файлове, в противен случай последствията не могат да бъдат избегнати.

Ако се ръководите от представените методи за почистване на папката WinSxS, ще можете да освободите няколко гигабайта памет на системния диск. Въпреки че тази директория не може да бъде напълно почистена, ще бъде възможно да се поддържа стабилността на системата и няколко гигабайта няма да са излишни на диска. Пренебрегвайки препоръките и изтривайки ръчно файловете, най-вероятно ще трябва да използвате точката за възстановяване на системата или да възстановите фабричните настройки.

Интересни Статии