WhatsApp за iPad и Mac в разработка: информация от надежден източник

Надежден източник с добър опит показва, че официалното приложение WhatsApp за iPad и самостоятелната версия за Mac вече работят.

WhatsApp вече може да се използва на Mac устройства, но приложението далеч не е идеално. Продуктът не може да се използва самостоятелно, тъй като безжичната връзка с телефона е задължително условие. Следователно, всички съобщения, входящи и изходящи, се предават изключително през iPhone.

С iPad ситуацията е още по-лоша. Няма официална версия на WhatsApp за такива устройства, така че потребителите трябва да използват приложения на трети страни. Те изпълняват същата функция на релето чрез уеб API.

Проблемът е също, че версията на iPhone на приложението може да поддържа само едно устройство наведнъж, така че използването на iPad и Mac заедно ще се провали.

WABetainfo обаче съобщава, че програмистите на WhatsApp работят за превръщането на приложението в мултиплатформена услуга, основана на принципа на собствения пратеник на Apple. След изключване WhatsApp може да се използва на няколко устройства едновременно.

С други думи, WhatsApp разработва напълно нова система, която ще ви позволи да използвате акаунта на приложението на няколко „ябълкови“ приспособления едновременно.

За потребителите използването на мултиплатформена система означава следното:

  1. Основният акаунт на WhatsApp е наличен и на iPad (след пускането на актуализираното приложение). Въпреки това не е необходимо да се изтрива от iPhone.
  2. Същият акаунт се запазва на iOS и Android устройства.
  3. WhatsApp може да бъде инсталиран на компютър. Освен това достъпът до Интернет чрез мобилен телефон не е предпоставка за използване.

На сайта няма информация относно версията на приложението за Mac. Има само доказателства, че версията ще е десктоп, но тъй като компанията вече има официално приложение за Mac и Windows, това е без съмнение.

Реализирането на междуличностно криптиране на множество устройства е трудна задача, тъй като съобщението трябва да бъде криптирано директно върху самото устройство. Apple има правилното решение за собствения си пратеник и използва същия метод за криптиране. Вместо един публичен ключ, който се използва за идентифициране на потребителя с други участници в чата, Apple използва цял клъстер - по един на устройство. Предполага се, че WhatsApp използва същия подход.

Но имайте предвид, че с този метод рискът за сигурността ще се увеличи леко. Факт е, че всяко ново устройство, което има достъп до публичния ключ, може да се присъедини към чата. Ето защо Apple изпраща известия до всички участници в чата всеки път, когато ново устройство се присъедини към него.

Представители на британската служба за сигурност наскоро представиха предложение Apple и другите технологични компании да променят леко своя подход. Предполагаше се, че служители на правоприлагащите органи ще бъдат добавяни към всеки шифрован чат. Естествено, Apple и други компании категорично отхвърлиха подобно предложение.

Интересни Статии