Възникна грешка при четене на диск - каква грешка е това

Ако грешката „Възникна грешка при четене на диск Натиснете Ctrl + Alt + Del, за да рестартирате ”, когато се опитвате да стартирате Windows, това означава, че системата не може да бъде активирана. Препоръчаното рестартиране на системата обикновено не помага. Без значение колко потребителят рестартира операционната система, той отказва да се включи и замръзва на черен екран с грешка. Какви са причините за неуспеха и какво може да се направи с такава грешка - подробно описано в тази статия.

Възникна грешка при четене на диск

Грешката показва, че системата не може да се стартира поради проблеми с диска. ОС не може да чете важни системни данни, необходими за нормална работа. По-конкретно, грешката „възникна грешка при четене на диск“ показва грешен запис при зареждане или логически данни на диска.

Описание на грешката

Никой не е безопасен от корупция на данни; може да се появи грешка както за потребител на Windows XP, така и за собствениците на десетата версия. Тя е обект на лаптопи и настолни компютри. Това се дължи на факта, че всяко от изброените устройства използва една и съща файлова система. Съответно причините за неуспеха са еднакви във всяка версия.

Възникнаха причини за грешка при четене на диск

Преди да започнете да правите нещо, за да поправите грешката, трябва да разберете причините за нея. Ако е възможно да се определи източникът на неизправността, ще стане по-лесно да се определят работните методи за отстраняване на неизправности.

Неправилна конфигурация на основния запис при зареждане

Повреденият запис при зареждане е най-честата причина за грешка. За да провокирате нарушение на целостта на най-важния дял за зареждане на Windows, може да бъде нормален пренапрежение или прекъсване на захранването. Ако компютърът се изключи неочаквано, някои елементи могат да бъдат презаписани или изгубени.

Понякога компютърът отказва да се включи след неправилно оразмеряване на логическо устройство. Най-вероятно процедурата завърши с грешка или системата незабавно се изключи по време или след приключване на промяната на дяла.

Може би записът или самият зареждащ механизъм напълно липсва от диска. Понякога се изтрива ръчно по време на различни операции за възстановяване на системата.

Проблеми с конфигурацията на таблицата на дяловете

Правилната инсталация на таблицата с дялове е ключът към нормалната работа и провалът ще доведе до грешка при четене на данните. Паметта на всички твърди дискове трябва да бъде правилно разпределена между логическите дискове, така че да няма конфликти. Опитвайки се да получите достъп до несъществуваща клетка с памет или да използвате вече пренаписан дял на Windows, възниква тази грешка.

Технически въпроси

Това включва няколко потенциални причини:

 1. Твърдият диск вече не работи. Обикновено това се предхожда от необичайно HDD поведение. Например: шумове на трети страни по време на работа, пукане или бръмчене, трудност при стартиране на диск (не се зарежда от първия път), сини екрани на „смъртта“ често се появяват, компютърът се рестартира без видима причина и т.н. Рядко диск може да се счупи без предишни причини. След срив, HDD също често се срива.
 2. Задвижването не е свързано правилно. Това включва и ситуации, при които контактите на твърдия диск или кабела се окисляват. Провалът е един от честите и лесно отстранени проблеми.
 3. Неправилно захранване. Ако захранването не може да доведе до достатъчно потребление, тогава компютърът "се задушава" и това се проявява в различни грешки. Компютърът може да не се включи изобщо или може да не работи правилно или да се изключи при големи натоварвания.

Друг възможен източник на неизправност е BIOS, настройките на който са нулирани след ръчна актуализация или физическа повреда.

Поправяне на грешки

Има няколко прости манипулации, които могат да поправят грешката.

Проверка чрез специални програми (Test Disk, DMDE)

Има редица помощни програми, които могат да сканират диск. След всеки сектор приложението проверява присъствието си в таблицата. По този начин е възможно да се елиминират онези дискови фрагменти, които не са в таблицата на дяловете. От масата на подобни програми, помощната програма Test Disk изглеждаше най-бърза, тя се поддържа активно и има голяма функционалност. Поради тази причина в него ще бъдат извършени допълнителни стъпки за коригиране на грешката. DMDE е достоен аналог, в който се предлагат подобни действия.

Инструкции за възстановяване:

 1. Имате нужда от Live CD-стик със записаната на него програма Test Disk. Можете да изтеглите от специализирани сайтове или да използвате дистрибуторския комплект с цял набор полезни помощни програми за работа с диска. Можете да използвате Win Setup от USB, Ultra ISO или Daemon Tools Ultra, за да създадете стартиращо USB флаш устройство.
 2. Включете компютъра и го стартирайте от сменяемо устройство. За да направите това, можете да направите настройките за „Boot“ в BIOS, като зададете USB флаш устройство като приоритетно устройство, което трябва да работи. Друг вариант: по време на зареждане на системата натиснете F9 (ще се появи подкана), след което изберете устройство.
 3. В прозореца на помощната програма активирайте „Създаване на нов лог файл“, не трябва да отказвате лог файла.
 4. Изберете проблемния диск и щракнете върху „Продължи“. Като тип дялове трябва да инсталирате Intel.
 5. Използвайте функцията "Анализирайте текущия дял ...".
 6. Ако резултатът от програмата е бил успешен, тогава изберете действието "Архивиране". В противен случай повторно сканирайте.
 7. Готов ли е целият списък, светещ зелен? Ок, щракнете върху OK и опитайте да заредите Windows. Ако бързото сканиране не успя да помогне, изберете "Дълбоко търсене".

Проверете дали кабелите са свързани правилно към твърдия диск.

Настоящата неизправност не винаги е причинена от системни проблеми, може да е свързано с свързване на твърд диск.

Полезни съвети:

 1. Ако някои работи са извършени малко преди грешката да се появи вътре в компютъра, трябва да проверите надеждността на кабелните връзки. Случва се също така, че системният блок беше без капак, а някой от домакинството или животно удари кабела. Струва си да извадите шината SATA от твърдия диск и дънната платка и след това да я свържете отново. Също така има смисъл да смените кабела на друг. Това ще помогне за премахване на риска от провал.
 2. Грешката се появи след свързването на допълнително устройство? Трябва да опитате да го изключите и да проверите как системата се зарежда с един твърд диск. Също така си струва да опитате да свържете устройството към друг SATA порт.
 3. Проверка на качеството на контактите. Окисляването е особено често в компютрите, които не се използват от дълго време. Препоръчва се да свалите кабелите и да проверите тяхното качество.

Проверка на RAM

Ако имате достъп до Windows, е по-лесно да се уверите, че оперативната памет е напълно функционална. Когато системата не се стартира, ще трябва отново да използвате Live CD-стик с помощната програма memtest86 +.

Инструкции за действие:

 1. Премахнете цялата компютърна памет, с изключение на една лента от компютъра.
 2. Свържете флаш устройството с memtest86 + и го стартирайте. Незабавно ще се появи автоматична проверка на паметта. След приключване на теста ще бъдат показани намерените грешки, ако има такива. Техните функции си струва да разгледате мрежата, да пренапишете кода за грешка.
 3. Изключете компютъра, инсталирайте друг модул памет и повторете предишното действие. Извършете процедурата необходимия брой пъти, в зависимост от RAM лентите.

Актуализирайте BIOS или възстановете до настройките по подразбиране

Ако сте успели да запомните, че предпоставката за появата на грешка е била работа с BIOS, тогава трябва:

 1. Нулиране на настройките. Процедурата често трябва да се извърши след актуализиране на BIOS. За да направите това, просто рестартирайте компютъра, по време на стартиране отворете BIOS (F2 или Del) и изберете опцията „Load Optimized Defaults“ на главния екран. Името на артикула може да варира леко.
 2. Задайте BIOS след нулиране. В края на страницата за настройки на SATA трябва правилно да определите типа на AHCI / IDE (можете да опитате всеки).
 3. Задайте правилния ред за зареждане. На страницата „Boot“ е необходимо да се определи твърдият диск като основно устройство за стартиране. Често тази настройка се променя в момента на инсталиране на Windows от флаш устройство или диск.
 4. Актуализирайте BIOS. Почти всеки производител произвежда специални помощни програми за актуализиране на BIOS. Остава само да направите стартиращо USB флаш устройство с него, да започнете от устройството и да активирате актуализацията.

Методи за възстановяване на системата

Има няколко допълнителни начина за отстраняване на грешката:

 1. Възстановяване на системата е инструмент за връщане към Windows, който се предлага с инсталационен диск или флаш устройство. След стартиране на системата, отидете на едноименния елемент, след това на „Отстраняване на неизправности“. Тук потребителят се интересува от елемента "Възстановяване при зареждане". Инструментът автоматично ще помогне за отстраняване на неизправности при зареждането.
 2. Преинсталирането на Windows е най-радикалният метод, към който трябва да прибягвате. Независимо от това методът работи и също не изисква системна диагностика.

Команди, които могат да бъдат зададени чрез реда

Следните команди на конзолата могат да разрешат повредата:

 • командата bcdboot c: \ windows може да възстанови зареждащия инструмент, където C е буквата на логическото устройство на системата;
 • възстановяването на boot Record се извършва от bootrec.exe / fixmbr и bootrec.exe / fixboot команди;
 • Командата chkdsk C: / f / r отговаря за проверката на здравето на диска. Може да се стартира за всички дялове на свой ред, но основното е да проверите системното устройство.

Всички горепосочени методи за поправяне на грешка „възникна грешка при четене на диск“ са добри, защото ви позволяват да запазвате данни на диска. Те не влияят по никакъв начин на безопасността на информацията, следователно, след възстановяване на Windows, данните ще останат достъпни. Единственото изключение е неуспешен твърд диск. В този случай проблемът не винаги може да бъде отстранен. Ако има съмнение за повреда на твърдия диск, трябва да създадете резервно копие с всички важни данни на диска. В други случаи, за да коригира грешката наистина е от само себе си.

Интересни Статии