Всичко за AMD PowerXpress технологията

AMD PowerXpress технологията се предлага на преносими компютри, оборудвани с интегрирани и дискретни графични процесорни единици (GPU). Използвайки технологията AMD PowerXpress, можете да прехвърлите всички функции за обработка на графики в конкретен графичен процесор, за да увеличите максимално производителността на системата или да спестите енергия:

 • Интегрираният графичен процесор осигурява по-добра енергийна ефективност и по-дълъг живот на батерията, което го прави по-подходящ за лаптопи, които използват енергия от батерията. В приложението Control Center интегрираният GPU е известен като „енергийно ефективен“ GPU.
 • Дискретният графичен процесор консумира повече енергия, но осигурява повишена производителност, което го прави предпочитано решение за лаптопи, свързани към електрическата мрежа. В приложението Control Center дискретен GPU е известен като "високоефективен" GPU.

Използвайки технологията AMD PowerXpress, можете да определите кой GPU да използвате и автоматично или ръчно да промените текущата селекция на GPU. Можете също да зададете клавишни комбинации за превключване между графични процесори.

AMD PowerXpress технологията може да бъде част от приложението на Control Center или отделна помощна програма. Достъпът до двете версии се осигурява чрез щракване с десния бутон върху работния плот или иконата на Control Center на лентата на задачите. В прозореца на приложението Control Center достъпа до функцията се използва страницата AMD PowerXpress.

Забележка: Системите, оборудвани с AMD интегрирани графични процесори и AMD графични карти, използват AMD PowerXpress технология. В други системи технологията AMD PowerXpress е известна като превключваема графична технология. Забележка: Наличието на функции и използването на функции по подразбиране зависят от характеристиките на определена система.

AMD PowerXpress може да бъде самостоятелна програма или част от приложението Control Center. Използвайте някой от следните методи за достъп до страницата на AMD PowerXpress.

 • От прозореца на приложението Control Center - в изглед Standard или Advanced щракнете върху Опции за захранване> AMD PowerXpress.
 • Като самостоятелна помощна програма - Щракнете с десния бутон върху иконата на работния плот или Control Center в областта за уведомяване на лентата на задачите и изберете Конфигуриране на AMD PowerXpress.

Ръчно избиране на GPU

Можете да прехвърлите всички задачи за обработка на графика към конкретен графичен процесор. Използвайте страницата AMD PowerXpress, за да промените текущия си избор на графичен процесор, за да увеличите максимално производителността на системата или да спестите енергия.

 1. В стандартния или разширения изглед щракнете върху Опции за захранване> AMD PowerXpress.
 2. Изберете подходящата настройка на производителността:
  • Ниска консумация на енергия на графичния процесор - избира вградения графичен процесор, който консумира по-малко енергия, но осигурява само основното качество на видео и графика.
  • Високопроизводителен графичен процесор - избира графичния процесор на графичната карта, който консумира повече енергия, но осигурява по-високо качество на видео и графика.
 3. Ако бъдете подканени, затворете отворените приложения и щракнете върху OK в диалоговия прозорец на съобщението, който се отваря, за да превключите на графичния процесор. Забележка: Силно се препоръчва да затворите приложения, за да предотвратите евентуално неочаквано поведение на приложенията.

  По време на превключването дисплеят се изключва за няколко секунди, което е нормално.

Съвет: Или щракнете с десния бутон върху иконата на Control Center в областта за уведомяване на лентата на задачите, изберете графичната карта, която искате да конфигурирате, изберете AMD PowerXpress и след това изберете подходящата настройка на производителността.

Функциите за обработка на графики автоматично се превключват към съответния графичен процесор. Това актуализира областта на състоянието на AMD PowerXpress, показва графичния процесор, който се използва.

Автоматично превключва графичния процесор в зависимост от инсталацията. източник на енергия

Автоматично превключва графичния процесор в зависимост от инсталацията. източник на енергия

Можете да конфигурирате вашия лаптоп автоматично да използва енергоспестяващ графичен процесор, когато работи на батерия (DC) и високоефективен графичен процесор, когато е включен от мрежата (AC).

Забележка: Тази функция не е налична във всички системи.

 1. В стандартния или разширения изглед щракнете върху Опции за захранване> AMD PowerXpress.
 2. Поставете отметка в квадратчето Автоматично. Избор. реж. ниска консумация на енергия Граф. CPU с роб. от батерията.
 3. Щракнете върху бутона Прилагане.
 4. Ако бъдете подканени, да извършите превключване на GPU, затворете отворените приложения и щракнете върху OK в диалоговия прозорец на съобщението, което се отваря.

  Забележка: Ако е включено автоматично превключване, силно се препоръчва да затворите приложенията, преди да промените захранването на вашия лаптоп (това действие ще предотврати възможно неочаквано поведение на приложенията).

  По време на превключването дисплеят може да се изпразни за момент, което е нормално.

Функциите за обработка на графики автоматично се превключват към съответния графичен процесор. Това актуализира областта на състоянието AMD PowerXpress, която показва използвания графичен процесор.

Интересни Статии