Трябва ли да си купя геймърски лаптоп през 2019 г.?

Само преди 2-3 години геймърските лаптопи бяха повод за подигравки. Геймърите единодушно казаха: „ Защо да плащате повече пари за лаптоп, ако можете да вземете настолен компютър с по-добри функции? ". В допълнение към повредата на захранването, все още можете да си припомните трудностите с разсейването на топлината. И не всеки харесва дизайна на лаптопи.

През последните години в технологичния свят се случиха много промени. Някои от нововъведенията направиха геймърските лаптопи по-подходящи за игри. Вярно е, че цената на топмоделите все още е висока и е недостъпна за обикновените геймъри.

За да разберем дали геймърският лаптоп струва парите през 2019 г., нека разгледаме няколко основни характеристики.

цена

Струва си веднага да се спомене, че за да купите геймърски, лаптоп в пълния смисъл на тази фраза, трябва да разгледате модели с ценови маркер от 60 000 рубли . Само такива лаптопи могат да пускат съвременни игри с високо качество. За екран с резолюция FullHD трябва да вземете минимален модел с графична карта Nvidia GTX 1060. Всичко това ще струва стотинка.

Преди да купите, е по-добре да помислите колко често искате или можете да играете в движение: в транспорт, в кола и т.н.? Много активни играчи предпочитат домашна среда. Ако играете у дома, можете да изградите много по-мощен настолен компютър. За да извършите прости изчисления, все още можете да закупите бюджетен лаптоп. Този комплект струва около нивото на един мощен лаптоп.

Ако просто сте привлечени от идеята да играете в различни стаи у дома, може би е по-добре да си припомните услуги като Steam Link. Те могат да излъчват между множество компютри у дома. Това ще помогне за прехвърляне на игри от компютър дори до смартфон или евтин лаптоп.

Ако обичате и пътувате много или искате да идвате при приятел през нощта за съвместна игра, лаптоп ще бъде добър вариант.

мощност

Техническите характеристики създават впечатление, че лаптопите са почти толкова добри, колкото настолните компютри. Пример е лаптоп с графична карта NVIDIA GTX 1080, която по всички критерии е близка до настолната версия на компютъра.

Всъщност типът на инсталираното оборудване не отразява цялата истина. Много често пресечените версии на видеокартите се инсталират в лаптопи, тъй като оригиналните опции стават твърде горещи. За да намалят производството на топлина, разработчиците намаляват тактовата честота на процесора. Понякога режат видеокартата много силно, около 30-50%. Няма друг начин, в противен случай лаптопът няма да може да се справи с разсейването на топлината. По този начин, производителността на графичния процесор може да падне почти два пъти в сравнение със стационарен аналог.

Основната идея е винаги да проверявате скоростта на часовника на видеокартата и процесора. За технически същото оборудване, разпространението в производителността може да бъде огромно.

Също така си струва да разберете, че големите лаптопи за игри вдигат доста шум, може би са дори по-силни от системните единици. Това се дължи на факта, че охлаждащата система трябва да работи при повишени натоварвания, за да измества топлината. Този проблем е типичен за почти всички модели.

Тегло и дизайн

Игралните лаптопи не се купуват често по обичайната причина - грозен дизайн. Почти навсякъде има клавиши с червена или цветна подсветка, използват се големи кутии и агресивни шрифтове. В тази област има бавни, но стабилни промени.

Повечето от най-добрите мощни лаптопи все още имат големи процесори и шумна вентилация за по-голям форм-фактор. Има изключения, с малко по-висока цена, но те са много тънки и леки. Например, MSI GS65 Stealth е доста мощен и скъп лаптоп; Dell XPS е по-тънък, но не толкова продуктивен колега.

Сравнително евтините и достъпни опции за лаптоп станаха по-мощни поради нарастващата мощност на графичните процесори. NVIDIA MAX-Q и AMD Vega M GPU се представиха доста добре в по-бюджетната серия. Такива графични процесори са по-слаби от графичните карти от най-висок клас, но са много компактни и консумират значително по-малко енергия. За до $ 700 можете да вземете лаптопи с Radeon Vega 8-10. Тяхната сила е достатъчна за стартиране на игри от средно ниво.

заключение

Технологията постепенно се подобрява и лаптопите заедно с тях. Ако наблюдавате напредъка в геймърските лаптопи през последните години, това е наистина забележимо. Днес балансът на цената и мощността е много подобрен в сравнение с държавата преди няколко години.

Игрални лаптопи

Ако планирате да закупите лаптоп на стойност 70 000 рубли или повече или нещо подобно, трябва да си зададете въпрос, може би трябва да купите 2 компютъра. Единият е домашен, игрален компютър, вторият е лаптоп с ниска мощност. Все едно, стрийминг услугите (GeForce Now и Shadow PC) се развиват само, много по-лесно е да играете добри игри с тях дори на слабо оборудване.

Интересни Статии