Това приложение не може да се стартира на вашия компютър: причини и решения

Понякога, опитвайки се да стартирате някое приложение на вашия компютър, можете да срещнете следното съобщение:

Това приложение не може да се стартира на вашия компютър. За да намерите версията за вашия компютър, свържете се с издателя на приложението.

За начинаещите потребители на операционната система Windows 8 или Windows 10 подобна грешка - ако изобщо можете да я наречете така - може да доведе до състояние на изключително недоумение. В днешната статия обаче ще се опитаме да разберем с вас какво всъщност е проблемът и как да го отстраним.

Причини за съобщение

По правило появата на това съобщение се дължи на две причини:

 • потребителят се опита да стартира 64-битово приложение на 32-битова операционна система;
 • беше направен опит за стартиране на изключително остарял софтуер, който вече не се поддържа в съвременните операционни системи.

Решаване на проблеми

За съжаление, ситуацията със съобщението „Не може да се стартира това приложение на вашия компютър“ не може да се реши с никакви класически методи. В първия случай трябва да намерите същото приложение, но само за 32-битовата операционна система, ако изобщо съществува. Ако се опитвате да пуснете някоя модерна играчка на вашия компютър, тогава бързаме да ви разстрои - ще трябва да инсталирате 64-битната версия на Windows.

Независимо от това, във втория случай вече може да се направи нещо, като се използва режимът на съвместимост. Да предположим, че се опитвате да стартирате на вашия компютър изключително стара програма от времето на Windows XP. В този случай трябва да направите следното:

 • намерете изпълнимия файл на тази програма, например, ImportantApplication.exe;
 • щракнете с десния бутон върху него и отворете "Properties";
 • отидете на раздел "Съвместимост";
 • изберете операционната система Windows XP в падащото меню;
 • запишете промени и опитайте да стартирате програмата отново.

Ако програмата все още отказва да стартира, опитайте се да зададете съвместимост с още по-стара операционна система, например Windows 98 или Windows 95. Можете обаче да постигнете чудо, като зададете съвместимост с Windows Vista или Windows 7. Като цяло експериментирайте с режим на съвместимост.

Ако обаче сте сигурни, че програмата трябва да се стартира на вашия компютър, може да се включат някои фактори на трети страни. Опитайте серия от следните допълнителни решения:

 • използвайте стартирането от името на администратора;
 • преинсталирайте програмата, която стартирате;
 • инсталирайте друга версия на програмата;
 • сканирайте вашия компютър за вирусни заплахи;

Надяваме се, че този материал ви помогна да преодолеете съобщението "Невъзможно е да стартирате това приложение на вашия компютър" и вие успяхте да стартирате желаната програма или играчка.

Интересни Статии