ТОП 8 най-добри програми за компютърна диагностика

Всеки потребител на компютър поне веднъж в живота си трябваше да се обърне към софтуер, чиято задача е да диагностицира компютъра и да отстрани неизправностите. В интернет обаче можете да намерите десетки, ако не и стотици различни програми за тази цел. На кой от тях трябва да обърнете внимание?

В днешната статия ще разгледаме осем от най-добрите програми, които несъмнено ще са ви полезни при идентифициране на проблеми с вашия компютър. Да започнем.

CPU-Z

CPU-Z е безплатен софтуер, чиято функция е да показва техническа информация за хардуера на компютъра на потребителя. Тази програма е разработена от CPUID, който има и други интересни програми в асортимента си, но CPU-Z е може би най-полезната за много потребители.

С помощта на CPU-Z можете да получите пълен списък с информация за:

 • централен процесор;
 • дънна платка;
 • RAM;
 • графичен ускорител.

Когато говорим за пълен списък с информация, имаме предвид информация като архитектура на процесора, модел на дънната платка, версия на BIOS / UEFI, количество оперативна памет и нейната честота и т.н., и така нататък. С помощта на CPU-Z можете да получите наистина огромно количество наистина полезна информация.

Освен това тази програма дори е напълно преведена на руски език. Не можем обаче да споменем един изключително голям минус, за който можете да научите почти веднага след като проучите цялата функционалност. И този минус е липсата на функция за отчитане на температурата на процесора, графичния процесор и елементите на дънната платка.

Ако CPU-Z имаше такава функционалност, тогава нямаше да има цена. Независимо от това, за измерване на температура ще трябва да прибягвате до други програми, някои от които ще разгледаме по-нататък в тази статия.

Speccy

Speccy е друга безплатна и доста функционална програма, с която потребителите могат да получат разнообразна техническа информация за своя компютър. Заслужава да се отбележи, че зад развитието на полезността на Speccy стои добре известната компания Piriform, която също е разработила такива популярни програми като CCleaner, Defraggler и Recuva.

Отваряйки програмата Speccy, можете да получите достъп до редица информация за:

 • операционна система
 • централен процесор;
 • RAM;
 • системна платка (т.е. дънна платка);
 • графични устройства (дискретни и интегрирани видеокарти);
 • устройства за съхранение на данни (HDD, SSD и др.);
 • оптични устройства;
 • звукови устройства;
 • периферни устройства;
 • мрежови устройства.

Като цяло, използвайки Speccy, можете да получите доста широк спектър от информация за вашия компютър. Също така, не забравяйте, че Speccy има функцията за отчитане на температурата от различни сензори, инсталирани в компютъра. Можете да видите температурата на вашия компютър, дънна платка, видеокарта и дори HDD / SSD устройства.

Още няколко плюса на програмата Speccy - тя е напълно локализирана на руски език и има изключително прост потребителски интерфейс. Кликваме върху желания раздел в лявата част на прозореца и разглеждаме наличната информация вдясно - по-лесно е просто никъде.

HWiNFO

Следващата програма от нашия списък вече е малко по-трудна за използване от двете предишни, но може да предостави на потребителите още по-подробна информация за компютъра. Щом започнете да сканирате системата с помощта на HWiNFO, веднага ще се появят няколко прозореца: обща информация за цялата система, основният прозорец на HWiNFO, където можете да намерите конкретна информация за различни компоненти на вашия компютър, както и малък прозорец за наблюдение на процесора (умножител, честота, брой ядра и т.н.).

Освен всичко друго, програмата HWiNFO може също да чете информация от различни сензори, разположени в компютъра. Виртуална и физическа памет, използването на swap файл, напрежението върху всяко от процесорните ядра, честотата на всяко ядро ​​на процесора, северен мост, системна шина, RAM, данни от температурни сензори в системата - всичко, което искате. Заслужава да се отбележи обаче, че потребителският интерфейс в HWiNFO може да изглежда доста объркващ за неопитни потребители на компютър, така че може да се наложи да седнете малко пред програмата, за да разберете какво може да предложи.

AIDA64

AIDA64 е изключително мощен инструмент от FinalWire Ltd. за диагностициране и провеждане на различни проверки на хардуера на компютъра на потребителя. Доста интересен факт: AIDA64 е пряк последовател на софтуера Everest от компанията, който от своя страна е последовател на програмата AIDA32.

Ето такъв необичаен произход за тази програма. Тя знае как да прави всичко, което предишните програми могат да направят, плюс набор от стрес тестове, с които можете да идентифицирате различни проблеми с вашия компютър. Заслужава да се отбележи, че AIDA64 има изключително богат набор от функции, но за разлика от същия HDiNFO, потребителският интерфейс е много по-опростен, което определено е огромен плюс. Е, ето минусът: програмата не е безплатна.

PassMark Performance Test

Ако предишните програми биха могли да предложат на потребителя подобна функционалност, помощната програма PassMark Performance Test е малко по-различен инструмент. Задачата на тази програма е да оцени работата на компютър, използвайки набор от различни специализирани тестове, след което потребителят може да сравнява резултатите с резултатите на други компютри.

С помощта на помощната програма PassMark Performance Test можете да извършвате различни тестове за:

 • на процесора;
 • графичен ускорител;
 • твърд диск;
 • оптични устройства;
 • RAM памет.

Струва си да се отбележи, че потребителят има възможност да запише резултатите от тестване на компютъра си в много формати, например, HTML или Word документ, който може да бъде споделен с други хора, ресурси и други.

С теста за ефективност на PassMark можете лесно да разберете дали вашият компютър осигурява подходящата производителност или не. И ако не, тогава чрез множество тестове ще разберете какъв е проблемът. За съжаление тази помощна програма не е безплатна: за да получите достъп до определена функционалност, ще трябва да я закупите.

CrystalDiskMark

CrystalDiskMark е полезен в ситуации, в които трябва да тествате твърдия си диск (HDD) или SSD (SSD). Програмата може да работи с всички налични в момента интерфейси за свързване на дискове. В по-голямата си част, с помощната програма CrystalDiskMark, много потребители разпознават възможностите за писане и четене на дисковете си. Независимо от това, в края на програмата ще видите обширен доклад за извършените тестове, който за съжаление ще разкажем малко за неподготвените потребители, но за опитни потребители много ще стане ясно, ако търсят някакви проблеми.

SpeedFan

SpeedFan е доста интересна програма, създадена от разработчик под името Alfredo Milani Comparetti, която е предназначена да чете информация от сензорите на дънната платка, HDD и SSD-устройства, централен процесор, RAM и видеокарта, а също така има функции за регулиране на скоростта на въртене (RPM) охладители, присъстващи в компютъра. За щастие потребителският интерфейс на приложението SpeedFan е изключително прост и дори преведен на руски език, а също така се разпространява безплатно.

Информация за системата за Windows

И последната програма в нашия списък е System Information for Windows (SIW). Тази програма беше разработена и от един човек - и неговия Габриел Топала. Помощната програма е изключително мощен инструмент, с който можете да получите подробна информация за конфигурацията на компютърен хардуер.

Наред с други неща, с помощта на SIW можете да намерите мрежова информация, информация за инсталиран софтуер, включително драйвери, както и системни компоненти. Системният интерфейс е малко объркан, но все пак можете да свикнете с него, след което ще имате достъп до изключително широката функционалност на програмата, за която, между другото, няма нужда да плащате.

Интересни Статии