Топ 10 на най-добрият антивирусен софтуер на Windows

Windows вече има вграден антивирус за борба със злонамерен код. Вярно е, че не е достатъчно надежден, много вируси са се научили да го заобикалят. Често потребителите напълно отказват да използват предварително инсталирания антивирус в полза на приложения на трети страни. Ако потребителят мисли за собствената си сигурност и иска да направи всичко необходимо за това, той ще трябва да инсталира антивирус. В случай на антивирусен софтуер е важно да изберете най-добрия и надежден. За да улесним задачата за нашите читатели, съставихме рейтинг на най-добрите антивируси през 2018-2019 г.

Как да направите правилния избор?

Ако потребителят трябва да избере подходящия антивирус, трябва да обърнете внимание на 3 основни критерия:

 • Обхват на употреба. Можете дори да поставите безплатен антивирус на вашия домашен компютър, неговата защита обикновено е достатъчна. Когато използвате офис, корпоративен компютър, е важно да поставите добър, като резултат - скъпа защита;
 • Ценови маркер. Скъпият антивирус не винаги има най-добрата система за сигурност. Днес компаниите са склонни да завишат цената на даден продукт, като по този начин убеждават потребителя в неговата надеждност. Лабораториите за тестване на софтуер често им дават средни оценки за защита;
 • Спецификации на компютъра Добрите антивируси изискват същия компютър. На обикновен офисен лаптоп очевидно липсват ресурси за пускане на мощни антивируси. Важно е да намерите идеалния баланс между производителност и сигурност.

Рейтинг на топ 10 антивирусни продукти

Антивирусният софтуер е софтуерен пакет за откриване и борба с вируси. Основната задача на такава програма е да предотврати заразяване на системата и премахване на вируси от нея. Всяко приложение върши своята работа, но не еднакво ефективно. Така че потребителите на един антивирус са по-склонни да получат вирусна инфекция, докато друга помощна програма е по-надеждна в това отношение.

За определяне на позицията на антивирусите бяха използвани няколко критерия: ниво на сигурност, функционалност и лекота на използване. Приоритетът е индикатор за безопасност, тоест броят вируси, срещу които програмата може да защити.

Подробности за предимствата и недостатъците на антивирусите можете да намерите в рейтинга.

Bitdefender Antivirus Plus

Идва веднага с многостепенна защита на потребителите. Ефективно защитава ransomware от вируси (криптират данни и изнудват пари за декриптиране) и фишинг (фалшиви дизайни на уебсайтове). Предотвратява инфекцията от повечето известни вируси без участието на потребителя. Разполага с адаптивна система за сканиране на системата, която увеличава скоростта на антивируса.

Предимства на Bitdefender:

 • Лесна употреба;
 • Създава минимално натоварване на Windows;
 • Базата данни с подписи се актуализира активно, предпазвайки от нови заплахи.

Недостигът не можа да бъде намерен.

Програмата комбинира антивирусна, анти-спам, защитна стена и интернет защита. Той осигурява защита срещу повечето заплахи преди заразяване. Антивирусът използва технология за сканиране в облак, което намалява натоварването на компютъра.

За този прекрасен продукт минимум ще трябва да плащате 800 рубли годишно.

Интернет сигурност на Kaspersky

Антивирусът е известен със своята безупречна ефективност срещу шпионски софтуер, троянски коне и други уязвимости. Всичко това стана възможно благодарение на използването на проактивна защита, като се вземе предвид анализът на поведението на вируса. Всички подозрителни процеси преминават процедурата за проверка.

предимства:

 • Първият месец може да се използва безплатно;
 • Мощна защита срещу опасни приложения;
 • Той се бори срещу фишинга.

Единственият недостатък на антивируса на Kaspersky е, че той значително намалява производителността на компютъра.

Касперски се справя доста добре със задачата си, но почти всеки компютър започва да се забавя заради него. Най-голямото натоварване се създава по време на актуализации на базата данни и сканиране на системата. Въпреки този факт, той е един от най-добрите в своята ниша. Тя съдържа огромна база данни за вируси и много настройки за персонализиране на работата.

Цена за година на употреба - от 1200 рубли.

Avast pro

Компанията предлага избор от 2 антивируса: Безплатната версия (безплатна) и Pro (платена). Ясно е, че Pro версията работи по-добре и е много по-надеждна. Има и цялостно решение - Internet Security, което включва анти-спам технология и защитна стена. Avast Pro е особено ефективен и удобен за използване, ако искате да зададете своя собствена конфигурация за защита.

предимства:

 • Пробен период е валиден 32 дни;
 • Има настройка "Тих режим", при която програмата не създава натоварване на системата;
 • Анализира заплахите в реално време;
 • Почти не зарежда Windows.

Не бяха открити значителни недостатъци, но относителните недостатъци включват средната защита от фишинг.

Най-много това е антивирусът Avast, който стои в системата и мога да отбележа, че работи правилно. Нямаше причини да се съмняваме в неговата надеждност. Той не създава значително натоварване на системата, но върши своята работа. Актуализира се своевременно и без излишни въпроси. Обикновено дори не е нужно да изучавате настройките му, всичко работи веднага след инсталирането.

При закупуване на абонамент за година, потребителите ще плащат 1450 рубли.

ESET NOD32

Друг антивирус с богата история, който се простира над 30 години. Той използва специална система ThreatSense, насочена към прогнозиране действията на вирусите и предотвратяване на тях.

предимства:

 • Дори по време на процеса на надстройка не дърпа много трафик;
 • Разумно използва системните ресурси;
 • Прост и интуитивен интерфейс.

Програмата има един недостатък - не работи правилно със заразени файлове. Няма проблем с премахването на вируси, но ако искате да излекувате файл, нещо често се обърква.

Дори и без специални умения за използване на софтуер на компютър, е лесно да разберете антивирусния интерфейс. И всичко, което трябва да се направи в него: периодично сканирайте системата и своевременно актуализирайте базата данни. По време на теста не пропусна нито един вирус.

Като цяло, NOD32 е прекрасен продукт на разумна цена (от 990 рубли / година).

Panda pro

Не всички местни потребители знаят този антивирус, но на световния пазар той постоянно заема водеща позиция. Той се счита за добро средство по право, защото защитата му наистина е на добро ниво. Той се предлага със защитна стена и скенер за опасност от Интернет.

предимства:

 • Лична и доста надеждна защитна стена;
 • Има допълнителни функции: свързване на монитора чрез Wi-Fi, виртуална клавиатура.

недостатъци:

 • Средна сигурност. Изследователските лаборатории обикновено дават оценки за безопасност от 5-7 точки от 10;
 • Сравнително висока цена.

Добро решение за неизискващите потребители. В същото време той защитава системата и не пречи на потребителя. Интерфейсът е изключително интуитивен, всички елементи са на мястото си. Определено не е необходимо да търсите настройки за дълго време. Той беше на компютър с приятели, за 2 месеца активно използване на интернет, вирусите не проникваха в системата.

Годишен абонамент струва 1889 рубли.

Avira pro

Той съдържа всички необходими инструменти за мониторинг на състоянието на системата и за премахване на опитите на вируси да проникнат в Windows. Той блокира рекламни вируси, предпазва от уязвимости в Интернет и поддържа сканиране на диск през мрежата. Също така включва инструменти за защита от руткити и сканиране за неизвестни заплахи.

предимства:

 • Почти не създава натоварване на системата.

недостатъци:

 • Слаба защита от вируси;
 • Понякога работи невярно.

Прави впечатление, че антивирусът комбинира простота и функционалност. Целият процес на инсталация е възможно най-прост, всеки потребител може да се справи с него.

AVG Antivirus Free

Основното предимство на антивируса е безплатното му разпространение. Това е първият софтуер в рейтинга, за използването на който не е необходимо да плащате абонамент. Разполага с ключови инструменти за сигурност. В същото време тя има нормално качество на защита по отношение както на известни, така и на нови вируси.

предимства:

 • Не струва нищо;
 • Лесен за използване.

Минус - в сравнение с други антивирусни продукти, той има по-ниска степен на защита.

Добра програма, която е с голямо търсене сред потребителите, които не искат да плащат за антивирус. С AVG много потребители започнаха да се запознават с компютъра и концепцията за сигурност. Вярно е, че с течение на времето всички приятели преминаха към платени и надеждни аналози.

NORTON

Той включва комплекс за цялостна защита на компютър срещу заплахи от Интернет и не само. Ефективно защитава поверителността на данните на потребителите. Включва 5 нива на защита срещу всякакви заплахи.

предимства:

 • Поддържа оптимизация на дискове.

недостатъци:

 • Създава натоварване на компютъра;
 • Около една трета от вирусите преминават през защита;
 • След сканиране изтрива заразените файлове, без да пита потребителя за това.

Това е доста приличен антивирус с удобен за потребителя интерфейс, но по отношение на защитата е по-нисък от аналозите. Потребителската сигурност, разбира се, е по-висока, отколкото без антивирус, но все още има вероятност от системна инфекция. Тя се различава от конкурентите си с особен дизайн. Поддържа автоматично сканиране на изтеглени файлове.

Цената за годината е 1600 рубли.

360 Обща сигурност

Безплатната защита с интегриран подход не е приказка. В този антивирус веднага са инсталирани 5 антивирусни двигателя. Той поддържа проактивната отбрана, поддържа сигурността в Интернет и блокира работата на кейлоггерите. Софтуерният пакет е много популярен в потребителската среда, тъй като има и редица полезни функции. Сред тях са помощни програми за: увеличаване на скоростта на работа, оптимизиране на Windows, почистване на диска.

предимства:

 • Абсолютно безплатно приложение;
 • Работи успешно дори на компютри с ниска производителност.

недостатъци:

 • Антивирусът показва реклами;
 • Не всички заплахи могат да бъдат предотвратени.

Основната причина за използването на инструмента е възможността да спестите от защита. Въпреки безплатно, приложението няма ограничения за използване. Можете да използвате всички присъщи функции. Трябва да се отбележи и атрактивен дизайн. Благодарение на 5 двигателя за защита, безопасността на потребителите е на доста високо ниво. Неприятен момент на употреба - на работния плот се показват прозорци с реклама.

Comodo Internet Security

Друг набор от лекарства, който се разпространява безплатно. Предоставя на потребителя достъп до защитната стена, карантината, функциите за защита от проникване и други. В антивируса има и функция ThreatCast. Същността му: тя събира действията на други потребители, заразени с вируси, и показва степента на сигурност при отваряне на файл.

предимства:

 • безплатно;
 • Не създава трудности при употреба.

недостатъци:

 • Бавно сканира системата;
 • Технологиите за сигурност имат уязвими места.

Приличен и доста приятен антивирус защитава вашия компютър от вируси. Да, той губи донякъде от платените аналози, но въпреки това е достоен конкурент. Comodo е един от добрите и безплатни продукти за защита на вашата система. Чудесен за слаби компютри.

Сравнение на антивируси под формата на таблица

Таблица за сравнение ще ви помогне визуално да проучите характеристиките на антивирусите.

продуктАнтивирусен мониторЕвристична системапясъкИнтернет антивирус
Bitdefender++++
Kaspersky++++
Avast++++
NOD32++++
панда++-+
Avira++-+
AVG++-+
Norton++-+
Обща сигурност++++
Comodo++++

Топ 3 антивирусни продукта по индивидуални критерии

Без да имат предвид вече разгледаните антивируси, те решиха да помогнат на потребителите при избора на антивирус въз основа на ключови изисквания.

По-долу са най-добрите решения в три категории:

 • Windows Defender е най-добрият безплатен антивирус. Веднага идва с Windows. Позволява ви да намерите и да се борите с вируси в системата, без да инсталирате допълнителни антивируси. Осигурява на потребителя комплексна защита с добро качество. Защитава от заразени програми, вируси и интернет опасности;

 • ESCAN ANTI-VIRUS е най-добрият евтин антивирус. Той има перфектната комбинация от цена и качество. Цената му е 550 рубли годишно. Въпреки евтиността, антивирусът е доста функционален. Има защита от спам, предпазва от инфекция чрез интернет и има защитна стена. Интерфейсът е донякъде остарял, но нивото на защита е напълно приемливо. Недостатъкът на антивируса е много искания за действия;

 • AHNLAB V3 е най-добрият антивирус за слаби компютри. Основното му предимство е малко натоварване на системата, като същевременно включва добра защита. Той има всички функции, необходими за пълната работа на приложението за защита на Windows. Тя работи с облачна технология, което намалява натоварването на системата. Също така програмата доста точно открива вируси и рядко работи фалшиво. Той струва 850 рубли на година употреба.

Този списък съдържа решения за сигурност за потребители с всякакви изисквания. Избирайки антивирус от тази класация, компютърът ще получи добра защита за разумна цена.

Интересни Статии