Свързване на PS4 DualShock 4 контролер към компютър

Почти всички собственици на PS4 на всяка модификация имат DualShock 4 контролер. По-голямата част от него се използва само за игри на PlayStation 4, но функционалността на джойстика не свършва дотук. Знаете ли, че този контролер може да бъде свързан към всеки компютър и да го използва за игра на почти всяка съвременна видео игра? В интернет можете да намерите много инструкции за настройка на DualShock 4, но те са по-скоро като някаква черна магия, отколкото процеса на настройка. В този преглед ще говорим за всичко, което трябва да знаете, за да свържете DualShock 4 към компютър.

Накратко за PS4 DualShock 4 контролера

Оригиналният джойстик за PlayStation 4 вече е известен стандарт в игралната индустрия и много игри са специално разработени за него. Формата и разположението на клавишите са удобни за почти всички геймъри, което не може да се каже за геймпадове на трети страни. Този контролер може лесно да се използва на компютър, освен това неговият тракпад може да замени истинска мишка.

За съжаление, когато свържете DualShock 4 към компютъра, той няма да има аудио жак, което обаче не е много голям проблем, като се има предвид, че сте на компютъра и винаги можете да свържете слушалки към аудио жака му.

За да свържете джойстика на DualShock 4, дори не ви трябва PS4. Нужни са ви само следното: самия контролер, компютър с операционна система Windows и USB кабел. Най-вероятно няма да възникнат проблеми. Всъщност преди имаше възможност за свързване на джойстика от PlayStation 4 към компютъра, но за това беше необходимо да се използват специални програми - емулатори на контролери. Наскоро Sony опрости синхронизирането на DualShock 4 с компютър, за което ще им благодарим много.

Алтернативен метод на свързване включва използването на безжична технология Bluetooth. Ако имате лаптоп, то вероятно той вече има вграден Bluetooth модул. В стационарните компютри най-често няма такива „звънци“, така че трябва да вземете USB адаптер от Sony. Той просто се включва към USB порта на системния блок, след което контролерът DualShock 4 незабавно се синхронизира с компютъра. Между другото, купуването на оригинален адаптер не е необходимо, всеки модел с Bluetooth поддръжка от версия 2 е подходящ.

Как да използвате PS4 контролер DualShock в Steam?

Steam, един от най-популярните магазини за дигитална дистрибуция, пусна актуализация, която осигурява поддръжка за геймпада PS4 на компютъра. Сега преминаването на стрелци, състезания и други игри на компютъра ще бъде достъпно с джойстика. Може да се свърже и с телевизори, поддържащи Big Picture Steam. В самите приложения всички подкани за извършване на действия ще бъдат показани, като се вземат предвид бутоните на контролера.

Как да настроите синхронизацията:

  1. Стартирайте Steam на компютъра, проверката за актуализация автоматично ще започне.
  2. Изчакайте да завърши инсталирането на всички актуализации.

  3. Свържете джойстика с PS4 чрез USB или Bluetooth.
  4. Насладете се на играта.

За съжаление, но този метод не работи за някои потребители или геймпадът започва да работи неправилно. Но има и други начини за конфигуриране на контролера, не е необходимо да използват Steam.

Как се играе с PS4 контролер на компютър?

Все още няма поддръжка за Plug & Play. След като свържете джойстика, той няма да започне да работи веднага, ще трябва да извършите още няколко подготвителни стъпки.

Изтеглете DS4Windows

За да накарате контролера да работи на компютъра, трябва да инсталирате софтуера DS4Windows. Улеснява значително връзката на устройството с компютър. Програмата подмамва Windows да мисли, че контролерът Xbox 360 е свързан към него. Както знаете, контролерът с Xbox е съвместим с компютъра, което не е изненадващо, като се има предвид принадлежността на Windows към Xbox на Microsoft.

Можете да изтеглите текущата компилация на помощната програма от GitHub, тук е връзката към страницата на проекта.

Инсталирайте DS4Windows

Изтеглянето ще доведе до zip архив. Преди да започнете да използвате файлове, трябва да ги разархивирате, като щракнете върху RMB в архива и изберете „Извличане на всички ...“. След това ще се появи прозорецът "Explorer", в който остава само да посочите папката за запазване на извлечените файлове.

Веднага след приключване на разархивирането, което отнема няколко секунди, в целевата директория ще се появят 2 файла:

  • DS4Updater.exe - програма за актуализация. Ако контролерът спре да работи, струва си да стартирате файла, след което последната версия на програмата автоматично ще бъде добавена към системата;
  • DS4Windows.exe - самият софтуер за инсталиране на геймпада. Трябва да се стартира. След няколко секунди Windows ще се научи да разпознава контролера DualShock 4.

Конфигурирайте DS4Windows

По време на първото стартиране на приложението се появява прозорец с въпрос къде искате да запазите всички настройки и профили за управление на джойстика. Разбира се, можете да зададете своя собствена схема за контрол, но не е необходимо да се притеснявате. По подразбиране данните се запазват в папката на appdata.

В последния прозорец изберете "инсталирайте драйвер на DS4." Сега програмата автоматично ще конфигурира връзката на контролера в Windows 8, 8.1 и 10. За да активирате поддръжката на джойстика за Windows 7 или по-нова версия, все още трябва да кликнете върху „инсталирайте драйвер 360“.

Свързване на DualShock 4 контролер към компютър чрез USB

Последният елемент е последен по отношение на настройките, но все пак трябва да свържете самия геймпад. Това може да стане чрез USB кабел или Bluetooth. За да създадете кабелна връзка, просто трябва да вземете обикновен USB-microUSB кабел. Това е същият шнур, който се доставя за свързване на смартфона към компютъра. Остава само да свържете и двете устройства с кабел. Програмата автоматично ще открие свързаното устройство и ще направи всичко необходимо, за да направи контролера подходящ за игри.

Свързване на PS4 контролер към компютър чрез Bluetooth

Ако не искате да се заблуждавате с проводници, контролерът от PS4 може да бъде свързан с Bluetooth. Вече не е необходимо да бъдете свързани с компютър, но само ако той има собствен или Bluetooth адаптер на трета страна. Няма адаптер - пътят е подходящ за вас до магазина за електроника. По правило такива адаптери се продават на цена от 5 долара или 300 рубли.

Веднага щом свържете приемника, на PS4 контролера задръжте централния клавиш и бутона Share. Синхронизацията ще започне след 3 секунди задържане, както е указано от индикатора, който ще започне да мига.

На вашия компютър отидете на настройките на Bluetooth, които обикновено се намират на лентата на задачите в долния десен ъгъл. В панела за уведомяване щракнете върху „Bluetooth“ и изберете типа на устройството „безжичен контролер“. За да свържете джойстика, може да се наложи да въведете кода, ако той не се е променил, стандартният код е 0000. Това е всичко, контролерът PlayStation 4 е свързан и готов за употреба.

След приключване на процедурата за свързване, геймпадът DualShock 4 може да се използва във всички игри, които имат поддръжка на контролера. Почти 90% от всички игри могат да работят с джойстици.

Интересни Статии