Съвети за избор на графична карта за компютър

Закупуването на видеокарта не е лесна задача, освен такъв очевиден въпрос като сумата, която сте готови да отделите за покупката, трябва да определите много други параметри. Дори и да се настаните на конкретен графичен процесор, например, има избор между RTX 2060 и GTX 1070, все пак ще ви бъде представен огромен асортимент от различни модели от поне половин производители. Тези карти ще варират в цената, характеристиките, гаранциите и т.н. Така че как да определите коя е по-добра?

За съжаление няма универсално решение, което да задоволи нуждите на всеки, всичко се свежда до личните предпочитания. Например използването на бюджетна видеокарта е жизнеспособна опция ... ако не планирате да играете модерни игри с 3D графика.

Първо, бих искал да припомня, че определението на графичен процесор (GPU) се отнася до чип, който се използва от графична карта, например, GeForce RTX 2070. При обработка на видео графичният процесор изпълнява същите функции като централния процесор, докато самата видеокарта е подобна на дънната платка платка. Но за разлика от закупуването на дънна платка и процесор, където можете да изберете чип отделно, закупуването на видеокарта осигурява само „всичко в едно“: платка, графичен процесор, памет и охладителна система.

Размер и връзка

Смята се, че колкото по-голяма е видеокартата, толкова по-добре, но това не винаги е вярно. Въпреки че големите графични карти са по-ефективно охлаждани и по-тихи от компактните, има много случаи на компютър, които просто не могат да поместят някои големи графични карти. Вземете например зоната на графичните процесори Zotac Amp Extreme - те са масивни, с три 90-милиметрови вентилатора и дебел радиатор. Тази видеокарта заема колкото три слота за разширение, тъй като два съседни слота са блокирани от охладител. Ако използвате само една карта и имате голям ATX калъф, това не е проблем, но очевидно не е подходящ за сглобяване на micro-ATX или mini-ITX.

В допълнение към размера, теглото на видеокартата е друг параметър, който трябва да се вземе предвид. Въпреки че голямото тегло е индикация за по-добро охлаждане (тъй като медните радиатори, които разсейват топлината по-ефективно, тежат повече от алуминиевите), тежката карта поставя допълнителен стрес върху слота за PCIe, а в крайни случаи дори може да доведе до огъване на метала в слота за разширение на вашия случай. Ако трябва да преместите компютъра си, по-добре е да изберете по-лесно графична карта. Или като алтернатива можете да закупите калъф с възможност за вертикално инсталиране на видеокарта.

Винаги си струва да проверите за необходимите видео изходи, особено за тези, които планират да работят с два монитора едновременно. Почти всяка видеокарта ще има поне един DisplayPort и един HDMI конектор, но всичко останало зависи от производителя.

Не по-малко важен е въпросът с консумацията на енергия. Ако искате да закупите видеокарта, която изисква два 8-пинови конектора и има само едно захранване, ще ви трябва ново захранване. Обикновено това не е проблем, тъй като дори и скромните 500 W захранващи блокове в днешно време обикновено имат два 8-пинови конектора, което ще бъде достатъчно за почти всеки съвременен графичен процесор, но това може да бъде ограничаващ фактор, ако обновявате стар компютър, чието захранване има само 6-пинови конектори. Между другото, силно ви съветваме да избягвате адаптери от Molex до 6-пинов конектор, както и двойни Molex до 6 и 8 Pin.

Когато няма смисъл да се преплаща

Повечето видеокарти базирани на един и същи графичен процесор работят приблизително еднакво с разликата в малък диапазон, така че рекламираният модел с ултра овърклок може да бъде само с 10 процента по-бърз от референтната видеокарта. Ако има само леко увеличение на цената - това е нормално, но когато става въпрос за разликата от 100 или повече долара, е по-добре просто да вземете карта с ниво на GPU по-високо.

Часовник, охлаждане и шум

Много купувачи обръщат твърде много внимание на тактовата честота на графичния процесор. Но, както бе споменато по-горе, има такова нещо като фабричен овърклок, за което ние плащаме. Например, има овърклок карти GTX 1660 Ti, които струват в общи линии същите като RTX 2060. Проблемът е, че RTX 2060, дори и при референтната тактова честота, почти винаги дава по-добра производителност от овърклоквания GTX 1660 Ti, тъй като овърклокът няма да компенсира недостиг на мощност и честотна лента.

В момента хибридните системи, в които има течно охлаждане и външен радиатор с вентилатор, станаха много популярни. Те наистина си вършат много добре работата и освен това имат по-малко тегло, тъй като радиаторът и вентилаторът са инсталирани директно в корпуса на компютъра. Подобна охлаждаща система обаче наистина оправдава инвестицията за видеокарти от най-високо ниво, като RTX 2080 или 2080 Ti.

Съвременните графични карти с тяхното взискателно охлаждане могат да бъдат източник на шум. Затова е за предпочитане да се използва система с три малки охладителя, отколкото една голяма (и следователно по-силна). Най-шумните са системите за охлаждане на турбините, но те са идеални за тези, които искат да сглобят мощен компютър в компактен ITX пакет, тъй като добре разсейват топлината.

Гаранция и обслужване

Опитът показва, че висококачествените видеокарти от известни производители рядко се провалят през първите две години на експлоатация, така че въпреки че гаранцията е важна, не бива да се надценява. Що се отнася до обслужването, все още си струва да прочетете отзиви за производителя: колко бързо се поправя или подменя видеокартата, къде са сервизните центрове и т.н.

Дизайн и осветление

Има смисъл да обърнете внимание на външния вид на графичния ускорител, само ако планирате да го инсталирате в калъф с прозрачен страничен капак. Сега има доста модели видеокарти с RGB подсветка, които изглеждат много стилни в такъв случай, особено ако осветлението е съчетано с тона с дънната платка и други компоненти. Някои от тях имат възможност за регулиране на цветовете, за които се доставя специален софтуер.

Интересни Статии