Стадия: Всичко, което знаем за услугата за стрийминг на игри на Google

Представете си, че в бъдеще за нови игрови иновации вече нямате нужда от скъпо оборудване, просто трябва да стартирате браузъра Chrome, да изберете игра и незабавно да се насладите на процеса на игра, без да се налага да чакате изтеглянето или инсталирането на нови лепенки.

Това е идеята на стрийминг услугата Google Stadia. Само пет секунди след отваряне на раздела за игра в браузъра - и вече можете да играете в 4K резолюция при 60 кадъра в секунда. Според разработчиците, изчислителната мощност на облачната услуга ще бъде равна на конзолата с производителност 10, 7 терафлопа, което надвишава възможностите на комбинираните Xbox One и PS4 Pro. Подобна иновация може да бъде истински пробив в игралната индустрия.

Услугата Stadia (която преди беше обявена под името Project Stream) ще ви позволи да използвате всеки модерен компютър, лаптоп, таблет или дори смартфон за видео игри - цялата обработка на информация ще се извършва на сървъри в центрове за данни на Google.

С една дума

  • Какво е това? Мащабен проект за стрийминг услуги, като Netflix, но в света на игрите. Stadia ще се състезава с конзоли от ново поколение.
  • Кога е старта? Очаква се услугата да започне работа през 2019 г., но засега само в няколко държави, включително САЩ, Канада и Великобритания.
  • Каква е цената на ползването? Засега представителите на Google не покриват момента и дори не се знае дали ще е необходимо да се плаща абонамент, да се купуват игри или и двете.

Как работи Google Stadia

За да използвате услугата за стрийминг, е достатъчно да имате стабилна високоскоростна интернет връзка и най-новата версия на браузъра Google Chrome. Преди започване на работа се предлага да се подложи на тестване на скоростта на интернет и ping. Препоръчителни характеристики: скорост от 15 Mbps, забавяне не повече от 40 ms и загуба на данни не повече от 5%.

Бета версията на Stadia предлага Assassin's Creed Odyssey за тестване. Когато се стартира в браузър, той ще работи в режим на цял екран, точно както ако работи на съответния компютър за игри. Като контролер можете да използвате клавиатурата и мишката или да свържете геймпад.

По време на играта изходящите данни от потребителския компютър се изпращат до сървърите на Google и оттам се връщат обработеното поточно изображение и звук. Следователно, за нормалното използване на услугата е много важно да имате добро време за реакция в мрежата. Точните данни все още се изясняват, но Google каза, че в крайна сметка геймърите ще се предлагат в игри с 8K формат с честота 120 кадъра в секунда, което е много по-високо от съвременните стандарти.

Stadia е много по-опростен и по-удобен от съществуващите подобни услуги, които предоставят на играчите виртуален работен плот. Той ще поддържа функцията за излъчване на игри чрез Google Chromecast, а разработчиците също планират да внедрят мултиплейърски режим на много платформи.

За най-удобния геймплей се препоръчва използването на собствения геймпад Stadia, който се свързва директно към облачната услуга (което е голямо предимство по отношение на скоростта) и е оборудван с бутон Google Assistant, който осигурява достъп до специални функции и съвети в играта.

Какви игри ще бъдат налични на Stadia?

В бета версията на услугата досега има само Assassin's Creed Odyssey. Но той дава известен поглед върху това, какви игри на ниво ще бъдат налични в Google Stadia. Ето списък на препоръчаните от Ubisoft системни изисквания за игра на Assassin’s Creed Odyssey с високи графични настройки в Full HD резолюция:

Процесор: AMD FX-8350 @ 4.0 GHz, Ryzen 5 - 1400, Intel Core i7-3770 @ 3.5 GHz.

Графика: AMD Radeon R9 290 или NVIDIA GeForce GTX 970 (4 GB VRAM или повече с Shader Model 5.0) или по-висока

RAM: 8 GB

Безплатно дисково пространство: 46 GB

За тези, които искат да играят в 4K резолюция, препоръчваме процесора AMD Ryzen 1700X или Intel Core i7 7700, графична карта на ниво AMD Vega 64 или Nvidia GeForce GTX 1080 и 16 GB оперативна памет.

Използването на Google Stadia, Assassin’s Creed Odyssey или други подобни категории AAA могат да бъдат стартирани дори на устройства с начално ниво. Например, наскоро Marty Stratton от id Software обяви, че на Stadia ще бъде наличен нов Doom Eternal, в 4K резолюция при честота на кадрите от 60 fps.

Игрите за мултиплейър, много от които изискват бърза реакция, обикновено не са популярни в облачните игри, тъй като поточното предаване на данни обикновено не става без забавяне. Но проектът Stadia, отчитайки мощната инфраструктура и контролера, който се свързва директно, може да доведе до промяна. Тогава облачните игри ще достигнат ново ниво, защото игри като Fortnite и Overwatch привличат хиляди играчи от цял ​​свят.

Google обяви създаването на Stadia Games and Entertainment, ново подразделение, което ще се фокусира изключително върху разработването на игри за новата платформа Stadia.

Освен това услугата поддържа съвместна игра чрез Stream Connect и функцията Crowd Play, която ви позволява да се свързвате към потоци с едно натискане на бутон. За да могат феновете да споделят своя геймплей, има възможност да изпращат поточно видео директно към канала в YouTube, както и функцията State Share, която създава връзка в Google към всяко запазено място в играта.

Впечатления от тестови проекти на проекта

Служителите на Techradar проведоха бета-тест на игралната платформа с различно оборудване и с различна скорост на Интернет. Играта беше сравнена в нестабилна 2.4 GHz Wi-Fi мрежа, стабилен 5 GHz Wi-Fi и високоскоростен Ethernet. Използваното оборудване беше модерен настолен компютър и два лаптопа: 5-годишен Chromebook и двугодишен Razer Blade.

Като цяло, те описаха услугата като "доста игрална", включително на остарял компютър. Ако имаше проблеми с графиката, това се дължеше преди всичко на лоша интернет връзка, защото когато скоростта спадне, разделителната способност намалява.

При условие, че се използва само високоскоростен кабелен Интернет, качеството на изображението остава стабилно високо с честота на кадрите от 30 до 60. Но в особено динамични сцени и там, където има много подробности, се наблюдава замъгляване, по-специално това се отнася до лицата на героите. Въпреки това, разработчиците на Stadia все още могат да отстранят тези проблеми преди излизането на окончателната версия.

Не се знае дали Stadia ще стане сериозен конкурент на традиционните видове игри с помощта на конзоли и персонални компютри, както казват представителите на компанията. Но като се има предвид, че стрийминг услугата ви позволява да играете най-модерните игри, като имате само стабилна интернет връзка, можем с увереност да кажем, че тази концепция има голям потенциал.

Интересни Статии