Сравнение на Android M и iOS 9: различни, но толкова сходни

Пускането на Android M и iOS 9 на мобилни телефони ще бъде разделено на няколко седмици: Android M ще стартира първо на Nexus, а след това iOS 9 ще бъде пуснат тази есен (предварителна) тази година. Но какво трябва да очакват потребителите от тези две операционни системи? Решихме да направим малък сравнителен преглед на Android M и iOS 9.

Спомнете си, че по-рано публикувахме стъпка по стъпка инструкции как да инсталирате Android M на Nexus 5, 6, 9 сега.

Сравнение на Android M и iOS 9: дата на издаване

Съобщението за Android M се проведе на конференция на Google през май тази година и се очаква ОС да бъде достъпна за потребителя на Nexus през третото тримесечие на 2015 г. Както и в предишните актуализации на Android, други устройства могат да получат нова версия на ОС много по-късно.

Що се отнася до iOS 9 - обявяването му трябва да стане следващата седмица, на конференция в Apple. Малко вероятно е обаче новата ОС да стане достъпна за потребителите до излизането на следващата версия на iPhone. Обикновено излизането на новите iPhones става през септември, но според някои непотвърдени слухове, iPhone 6S е планиран да бъде пуснат месец по-рано - през август.

Основни характеристики на Android M

Една от най-важните промени в Android M е преработената система за достъп. Сега приложенията няма да искат достъп до вашите медицински данни, лични снимки и парола за вашата онлайн банкова сметка. Вместо това заявки за разрешение ще бъдат изпращани, когато наистина са необходими - и можете да откажете достъп до тях. Като цяло системата е подобна на тази в iOS. Но, добра идея е добра идея, независимо кой я е приложил първи. Същият Apple не презира да взема идеи от Android.

Android M също стандартизира поддръжката за скенери за пръстови отпечатъци. Сега, точно както в iOS, потребителят ще има възможност да използва скенера, за да разреши покупките на двете приложения и в реалния живот, използвайки услугата Android Pay, която ще замени Google Wallet.

Друга ключова характеристика на Android M е свързването на файлове с приложения. С тази връзка можете автоматично да отворите съдържание X в приложение Y, ако го разрешите. С други думи, PDF файловете вече автоматично ще се отварят в PDF зрителя, връзките от Tritter в приложението Twitter и т.н.

Но това не е всичко. Google работи невидимо с просто око за оптимизиране на консумацията на енергия и разработи нова функция, наречена Doze, която увеличава времето в режим на готовност чрез използване на сензори за движение. По този начин телефонът вече ще знае точно кога да премине в режим на готовност (например, ако лягате и устройството лежи на едно място за дълго време). Android M също поддържа USB-C за много по-бързо зареждащи устройства.

Основни характеристики на Apple iOS 9

Предварително iOS 9 е подобен на Snow Leopard, версия на операционната система Mac OS X, която добавя малко нови функции, вместо да се съсредоточи върху оптимизирането на самата операционна система за по-ефективно консумация на енергия, което значително увеличава живота на батерията и нейната производителност. Това означава, че новата ОС няма да игнорира приложения, работещи на по-стари версии, но в същото време се слушат най-значимите визуални промени като промяна в системата за шрифтове.

Но това изобщо не означава, че в iOS 9 няма да има кардинални подобрения. Очаква се системата iPhone Touch, която измерва налягането върху коловозите Watch и MacBook, да се появи на iPhone и iPad. В новата версия на ОС се очаква появата на система с много входове, подобна на Android. Тоест потребителите ще могат едновременно да стартират две приложения и да работят в тях. Очаква се интеграция на проактивната звукова услуга, въпреки че тази иновация е под въпрос - може просто да не е готова да започне представянето на iOS 9. Същността на Proactive е да прикачи виртуалния асистент на Siri към контакти, календари и приложения като Passbook. Запознати с Android? Да, но все пак полезен.

И накрая, вероятно най-важното - в iOS 9 ще се работи за премахване на грешки и грешки. Подобно на Lollipop, iOS 8 донесе голям брой иновации, но с тях дойде не по-малко колекция от различни бъгове.

Android M срещу iOS 9: предсрочна присъда

Сравняването на Apple и Android е приблизително същото като сравняването на ябълка и нещо, което не е ябълка по дефиниция. Ако носите Apple Watch, използвате iPad и прикрепите iPhone към ухото си, трябва да се интересувате по-малко от „какво има в Android M?“ Същото важи и за собствениците например на продуктите на Samsung. Не те интересува много новината за iOS 9.

Въпреки това винаги е интересно да се види колко различни и сходни са тези две операционни системи едновременно. Например Google ясно пое идеята за разплащателна книга от Apple, а Apple от своя страна ясно взе предвид защо толкова много хора се вълнуват от Google Now. За обикновените потребители това е огромен плюс - ако най-добрите идеи на всеки един от производителите, поради конкуренцията, се появят на две различни платформи, тогава ние ще се възползваме от това.

Интересни Статии