Смартфон прегрява: причини и методи за решение

Смартфонът с прегряване е невероятно сериозен проблем. Поради прегряване потребителят на джаджата може да започне да изпитва не най-приятните последици, вариращи от намалена производителност до дори повреда на устройството.

Опасно ли е повишаването на температурата?

Заслужава да се отбележи, че повишаването на температурата на смартфона е напълно нормално явление. Разработчиците осигуряват повишаване на работната температура при създаване на своите устройства. Например стартирахте играчка или взискателно приложение на телефона си - температурата ще се увеличи с няколко градуса.

И това е нормално, така че не задействайте алармата, ако джаджата ви е малко топла. В момента в джобовете на много хора можете да намерите устройства, на борда на които са инсталирани осем ядрени процесори, работещи върху дявола знае каква честота. Загрява малко - добре е.

Трябва обаче да започнете да се притеснявате за устройството си, ако то започне да става изключително горещо по време на работа или дори да се загрее напълно, когато е в заключено състояние . В тази статия ще видим с вас какво може да предизвика повишаване на температурата и как да я намалите, без да прибягвате до услугите на професионалисти.

Какво причинява повишаване на температурата?

Всъщност смартфонът може да започне да бачка по много причини. Нека да разгледаме кратък списък на най-честите причини:

 • силно натоварен процесор;
 • неправилно зареждане на устройството;
 • използване на максимална яркост на дисплея;
 • проблеми със ОС (iOS, Android и т.н.) и софтуер;
 • дългосрочна работа на Wi-Fi, GPS, Bluetooth и мобилни модули за данни;
 • капак, който не позволява на устройството да се охлади нормално;

Ако вашият смартфон е започнал да става много горещ, тогава вероятно сте попаднали на някои от горните причини или дори комбинация от тях. Например, ако играете тежка играчка с максимална яркост на дисплея за дълъг период от време, тогава вашият смартфон определено ще бъде доста горещ. Добре, нека да преминем сега по всяка от горните причини.

Силно натоварен процесор

Свикнали сте да играете на вашия смартфон няколко часа или да го изтегляте с други, но не по-малко взискателни приложения? Ако отговорът е да, тогава точно това е причината за прегряване на вашето устройство. Има няколко начина да се отървете от този проблем.

 • Нека да отпуснем вашето устройство. Смартфоните, въпреки повишената си производителност през последните години, все още са преносими устройства, които не са предназначени за дългосрочни натоварвания (е, има някои случаи, но не и за тях днес). Опитайте се да не играете или да работите върху него няколко часа подред.
 • По-ниски графични настройки. Когато пускат нова смарт играчка на своя смартфон, някои потребители веднага задават максималните графични опции в настройките си. Обаче струва ли си? Ако по време на играта срещнете висока температура при максимални настройки, опитайте да ги понижите. Понякога това е достатъчно, за да накара смартфона ви да спре толкова топло.
 • Вслушайте се в посочените минимални изисквания. Може би играта, която стартирате, е твърде взискателна и устройството ви просто не може да се справи с нея, като работи на върха на възможностите си. Уверете се, че вашият смартфон отговаря на минималните системни изисквания на играта.

Неправилно зареждане на устройството

Съвременните смартфони - особено тези, които използват технологията на "бързо зареждане" - по време на зареждането по един или друг начин температурата се повишава. Не е нужно да се притеснявате за това - просто оставете смартфона си да се зарежда нормално. Дори 35-40 градуса по Целзий се счита за нормална температура по време на зареждане.

Ако обаче надвишава 45-50 градуса, тогава трябва да започнете да се притеснявате. При прегряване по време на зареждане можете да опитате да се придържате към няколко препоръки.

 • Оставете смартфона си на мира. Опитайте се да не използвате смартфона си, когато се зарежда. По време на зареждането температурата вече достига висока точка, така че не трябва да напрягате устройството още повече, тъй като това може да навреди на батерията и вътрешните компоненти.
 • Извадете кутията от вашия смартфон, докато зареждате. Калъфът е чудесна допълнителна защита за вашия смартфон. Препоръчваме ви обаче да премахнете калъфа от вашия смартфон, когато го свържете към зареждането. Устройството се охлажда много по-добре без наличието на плътна материя по тялото му.
 • Използвайте само включеното зарядно устройство. Производителите на смартфони винаги предупреждават потребителите си да използват само зарядни устройства, които се доставят с приспособлението. Ако забележите значително прегряване, когато зареждате чрез зарядно устройство от трета страна, опитайте се да използвате „родното“ зареждане.

Използване на максимална яркост

Всички неопитни потребители по един или друг начин задават максимално възможна яркост на своите смартфони, без да подозират, че в този режим устройството работи много по-интензивно и изразходва огромно количество енергия от батерията. В допълнение към захранването на батерията, смартфоните при висока яркост могат дори да загряват повече от обикновено. Ако сами сте свикнали да седите с достатъчно висока яркост, тогава ви препоръчваме да опитате да го понижите и да видите дали температурата на устройството се променя.

Активни модули Wi-Fi, GPS, Bluetooth и мобилна мрежа

В някои случаи дори работещите модули Wi-Fi, GPS, Bluetooth и мобилна мрежа могат да повишат температурата на вашето устройство, а в някои случаи могат да причинят реално прегряване. Да се ​​отстрани този проблем е съвсем просто, като деактивирате тези или други безжични модули, които в момента не се използват. Например, ако вече не е необходимо да използвате карти, изключете GPS модула или ако сте извън вашата Wi-Fi мрежа, деактивирайте Wi-Fi модула. Е, имате идея.

Проблеми с ОС и софтуер

В някои случаи софтуерът, инсталиран на смартфона, стои зад повишаването на температурата. Някои от програмите могат постоянно да работят във фонов режим, което, разбира се, зарежда устройството, повишавайки температурата му и консумира останалата батерия. Уверете се, че някои тежки програми не работят на вашия фон.

В допълнение към софтуера прегряването на смартфона може да причини грешки и грешки в самата операционна система. Използвайки смартфон за дълго време, вие натрупвате много остатъчни файлове върху него, които на теория могат да създадат допълнително натоварване на процесора на устройството. Опитайте се да почистите смартфона си от натрупани файлове и боклук. Можете дори да опитате да възстановите фабричните настройки.

И не на последно място, вирусите. Да, добре сте го прочели. Малко хора мислят за вирусни заплахи на мобилни устройства, но това е съвсем реален проблем. Опитайте да проверите системата си с антивирусен софтуер (можете да намерите куп безплатни опции в Google Play, App Store и др.) И проверете дали има непоканени гости на вашето устройство.

В заключение

Спазвайки горните препоръки, определено ще понижите температурата на вашия смартфон. Няма съмнение в това. Някои от вас може да имат и съвсем логичен въпрос: как мога да проверя температурата на смартфон?

Е, доста лесно е да направите това, като използвате предварително инсталирани помощни програми от самите разработчици или безплатни помощни програми, които можете да намерите в магазина на вашата ОС. Например, отлична помощна програма за трета страна за проверка на температурата е CPU-Z.

Ако обаче се придържате към горните препоръки и все още не можете да понижите температурата на вашия смартфон, силно препоръчваме да се свържете спешно с най-близкия сервизен център. Определено има нещо нередно с вашето устройство и определено не можете да направите без помощта на професионалисти.

Интересни Статии