Син екран на смъртта WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR: Методи за решаване

Ако синият екран на смъртта WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR се появи на вашия монитор, тогава имаме доста лоши новини за вас, тъй като този отказ най-вероятно означава, че имате проблеми с някои хардуер в компютъра. В някои случаи, заедно с този отказ, върви и параметър 0x00000124.

Най-често, ако започнете от потребителски съобщения в мрежата, този проблем се причинява от неизправности на централния процесор. Това обаче може да е RAM, твърд диск и друго оборудване.

И така, какво би могло да причини грешката? Е, може просто да има куп неща. Нека да направим кратък списък от тях за удобство на тяхното гледане.

причини

 • Прегряване на хардуерния компонент на системата. Най-често това желязо е централният процесор, върху който термичната паста изсъхва, което е естествен катализатор за отопление. Отоплението и другите компоненти обаче могат да причинят проблем.
 • Ускорение на някои компоненти на компютъра . Когато ускорявате някакъв вид желязо, нещо винаги може да стане не. Най-често проблемите започват да възникват при овърклок на процесора. Това обаче може да се случи и с видеокарта или RAM.
 • Ново желязо. Промяната на компонентите в системната конфигурация също може да доведе до син екран на смърт. Това може да се случи поради факта, че ОС се опитва да накара новия хардуер да работи върху софтуер за друго оборудване.
 • Повреда на твърдия диск . Възможно е вашият твърд диск да съдържа лоши сектори, което може да доведе до появата на син екран на смърт.
 • Неизправности в RAM паметта. Както може би сте чували повече от веднъж, проблемите с RAM са рядко срещано явление, но все пак не са невъзможни.

И така, нека сега разгледаме методите, чрез които можете да опитате да поправите синия екран на смъртта WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR.

Методи за решение

Метод №1 Проверка на температурата на оборудването

Високата температура естествено води до прегряване. Ако имате прегряване на хардуера в системния блок, това може да причини грешки или неизправности в компютъра. Сините екрани на смъртта са най-честите гости по време на прегряване.

Възможно е WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR да се появи именно поради високата температура. В този случай трябва да наблюдавате системата си. За това можете да използвате различни програми, тук е трудно да се посъветва - въпрос на вкус. Можете да опитате помощната програма AIDA64 .

Ако компютърът ви все още се прегрява, можете да следвате няколко стъпки, за да понижите температурата:

 • Отстраняване на прах от системния блок.
 • Подмяна на термопаста за отопление на части, като процесор или видеокарта.
 • Подмяна на охладители с по-мощни.
 • Пренапрежение за оборудване за прегряване.

Метод №2 Проверка на ново желязо

Ако сте инсталирали нов хардуер в системната си единица, например видеокарта, и имате син екран на смъртта, тогава има вероятност ОС да се опита да накара новото оборудване да работи на стари драйвери. Всичко, което трябва да направите в този случай, е да премахнете стария софтуер за стария хардуер и да инсталирате новия за текущия хардуер.

Също така проблемът може да е в най-новия хардуер. Ако синият екран на смъртта се появи дори след актуализиране на драйверите за новия хардуер, опитайте отново да поставите старото оборудване и да видите дали WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR се появява на него. Ако не, тогава проблемът определено е в новия хардуер.

Метод №3 Проверка на RAM

Неизправностите с RAM са рядко срещано явление, но когато се появят, различни сривове и грешки започват да се появяват активно в системата. За да започнете, просто отворете системния си блок и премахнете RAM слотовете за външна проверка.

Ако не са открити външни повреди, но избършете контактите на оперативната памет с мека гума или ушна пъпка, напоена с алкохол. След това поставете RAM отново на мястото си. Също така оперативната памет трябва да бъде проверена за сривове и грешки с помощта на помощната програма MemTest86. Ако помощната програма намери грешки по време на тестовете, тогава вашата RAM памет може да бъде повредена.

Метод №4 Проверка на твърдия диск

За да започнете, трябва да проверите целостта на файловата система на диска, както и на самия твърд диск за грешки. За целта направете следното:

 • Щракнете с десния бутон върху Старт и изберете "Команден ред (Администратор)".
 • Въведете sfc / scannow и натиснете Enter, за да стартирате процеса на сканиране на файловата система.
 • Щом процесът приключи, ще ви бъдат показани намерените повредени файлове и дали те са били коригирани.
 • Сега нека проверим самия твърд диск. Напишете командата chkdsk с: / f (c е буквата на секцията. Ако искате да проверите друга, поставете съответната буква.) И натиснете Enter.

Препоръчваме ви също да проверите с помощта на помощната програма Victoria HDD, но просто да използвате версията за работа в BIOS, а не от под операционната система, тъй като има малко смисъл в това. Тази помощна програма ще ви помогне да сканирате вашия твърд диск за лоши блокове (или лоши сектори). Тя ще ги елиминира, ако е възможно. Вероятно е обаче твърдият ви диск да е трайно повреден.

Метод № 5 Ускорение на оборудването

Ако наскоро сте овърклокирали някакво оборудване, например видеокарта или процесор, тогава това може да причини синия екран на смърт WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR. Възстановете обратно вашето оборудване към фабричните настройки и вижте дали все още ще се появи повредата.

Интересни Статии