Син екран на смъртта 0x00000101: Причини и решения

Гледайки филм на компютъра си или играейки любимата си играчка, може да срещнете синия екран на смъртта (BSoD) 0x00000101. Този критичен провал е изключително объркващ проблем. Ако решите да преминете през множество тематични форуми, ще намерите много предположения за появата на този BSoD и същия брой решения. В днешната статия ще видим с вас защо може да възникне 0x00000101 и как можете да се опитате да се отървете от него.

Причини 0x00000101

Както бе споменато по-горе, има много причини за този BSoD и може да бъде доста трудно да се определи какво го е причинило в конкретен случай. Нека разгледаме списък от възможни причини:

  • овърклок на централния процесор;
  • Неправилни настройки на BIOS / UEFI (особено по отношение на напрежението на процесора);
  • сривове и грешки в работата на RAM;
  • неправилно работещ графичен драйвер;
  • проблеми с захранването.

Както можете да видите, тук имаме всичко: захранване, процесор, RAM, видеокарта и дори настройки на BIOS. Някои неща са доста лесни за проверка, други са по-сложни. Например, за да проверите дали драйверът за видеокартата е виновникът във външния вид на 0x00000101, може да бъде елементарен, просто като го инсталирате отново. Въпреки това може да бъде трудно да се провери дали има проблеми с захранването или RAM паметта. Въпреки това, нека не бързаме и обмисляме всяко от наличните решения.

Решение 0x00000101

Решение № 1 Нулиране на процесора за овърклок

Ако при стартиране на някои приложения, изискващи големи ресурси, например компютърни игри, се появява BSoD 0x00000101 и преди това сте се опитали да ускорите компютъра си малко, тогава няма какво да мислите: вината е в овърклока. Освен всичко друго, подобен проблем може да възникне в резултат на задаване на ниска или висока мощност на процесора. Опитайте да се върнете в BIOS и задайте параметрите по подразбиране.

Решение №2: Актуализиране на драйвера на дънната платка

Грешка на STOP 0x00000101 също може да възникне поради неправилна работа на самата дънна платка. Препоръчваме ви да опитате да актуализирате драйвера за него (да, драйверите са налични и за дънни платки) и да проверите дали проблемът изчезва. Ако състоянието на вашата операционна система се е стабилизирало след актуализиране на драйвера, тогава помислете, че имате голям късмет и лесно сте слезли. Е, ако нищо не се е променило ... продължаваме.

Решение №3 Актуализиране на BIOS / UEFI фърмуер

Някои потребители твърдят, че BSoD 0x00000101 може да възникне поради инсталирания фърмуер на BIOS. Опитайте да актуализирате версията на BIOS (или UEFI, ако имате модерна дънна платка), и след това вижте дали това коригира 0x00000101. Струва си да се отбележи, че различните производители на дънни платки може да имат определени начини за актуализиране на BIOS. Например, за някои това е актуализация с помощта на USB флаш устройство, докато за други е актуализация директно през операционната система. Вижте методологията за актуализиране на BIOS на официалния уебсайт на производителя на вашата дънна платка.

Решение № 4: преинсталиране на графичния драйвер

Синият екран на смъртта 0x00000101 може да възникне поради неправилно работещ драйвер за видеокартата, особено в онези случаи, когато това се случи по време на стартирането или вече работеща компютърна игра. Преинсталирането на драйвера за видеокартата е съвсем просто и сега ще ви го демонстрираме. Следвайте тези стъпки:

  • отворете Device Manager, като натиснете Windows + R и напишете командата devmgmt.msc;
  • Намерете секцията „Видео адаптери“ в списъка и я отворете;
  • намерете вашата видеокарта, щракнете с десния бутон върху нея и изберете "Изтриване на устройството";
  • рестартирайте компютъра си, изтеглете най-новия драйвер и го инсталирайте.

Това е най-основният начин за премахване на графичен драйвер, който работи директно от самата система. Това е нормално решение, обаче, препоръчваме ви да направите малко по-различно. За да избегнете различни проблеми, използвайте програмата за деинсталиране на драйвери за дисплей, за да премахнете по-пълно драйвера и свързаните с него файлове.

Използването на драйвера за деинсталиране на драйвери е невероятно просто: изтеглете, изберете производителя на графичния чип и кликнете върху бутона за изтриване, за да рестартирате компютъра. След като преинсталирате драйвера, тествайте компютъра си отново за BSoD 0x00000101. Ако се е случило при стартиране на определени приложения, тогава всичко е съвсем просто.

Решение № 5 Проверка на RAM

Както споменахме в самото начало на този материал, проблемът може да е неправилното функциониране на RAM паметта, инсталирана в компютъра. Трябва да се уверите, че вашата RAM работи както трябва. Има много начини за проверка. Например, можете да опитате да премахнете един от модулите от дънната платка и след това да тествате компютъра. Освен всичко друго, можете да прибягвате до услугите на полезен софтуер, наречен Memtest86 +.

Този софтуер се използва само от под BIOS, т.е. Ще трябва да създадете стартиращ Memtest86 + медия и след това да стартирате през него. За щастие, процесът на проверка е напълно автоматичен и ще започне веднага след зареждане от медията. Сега за минусите: проверката може да отнеме изключително дълго време. За колко време Е, около осем часа на един от слотовете RAM. Да, доста дълго време е, но със сигурност ще знаете дали вашата RAM памет е наред или не.

Решение № 6 Преинсталирайте Windows

Е, ако никое от горните не ви помогна да победите BSoD 0x00000101, опитайте да инсталирате отново операционната си система. Да, както казват компютърните специалисти по форумите, решаването на проблем с компютър чрез преинсталиране на ОС е като опит да се излекува настинка от гилотината, но какво, по дяволите, не се шегува. Ако след преинсталиране на Windows BSoD не иска да напусне монитора си, препоръчваме ви да се свържете с сервизен център, тъй като проблемът може да бъде много по-сериозен, например с захранване или дори по-лошо.

Надяваме се, че този материал ви помогна да премахнете синия екран на смъртта 0x00000101 и продължихте да използвате компютъра си нормално.

Интересни Статии