Ръководство за настройка на компютърната мишка

Всеки от нас понякога се замисляше да пренастрои бутоните на мишката си. Такава идея може да възникне по съвсем различни причини. Понякога някои потребители могат да кликнат върху колелото на мишката случайно, което може да причини редица проблеми в определени програми и видеоигри. Също така преконфигурирането на бутоните ще ви помогне, ако например някой основен бутон на мишката не е наред и искате да пренастроите функционалността му на допълнителен бутон.

Нека да видим как можете да пренастроите ключовете на вашия гризач.

Проста настройка на мишката

Нека започнем с разглеждане на това, което можете да направите с обикновена мишка. Е, знаете ли, левият, десният бутон и колелото са най-основната опция, която може да се намери във всеки магазин за електроника. Ако имате такава мишка - четете нататък. Ако имате сложна мишка с няколко бутона - отидете на втория раздел.

Така че винаги можете да конфигурирате основната мишка, като използвате системните инструменти на Windows. За да ги използвате, трябва да направите следното:

  • натиснете Windows + S;
  • въведете в лентата за търсене „Контролен панел“;
  • изберете резултата намерен и съответният прозорец ще се отвори пред вас;
  • в опциите за гледане задайте малки или големи икони;
  • отидете на секцията "Мишка";

Ще видите малък прозорец с много раздели, които съдържат различни параметри за мишката и курсора в системата. Тук можете да смените бутоните на мишката, да промените настройките на превъртане с колелото, да зададете желаната скорост и т.н. и т.н. Тук просто няма нужда да обяснявате нищо, тъй като всички настройки във всеки от раздели са описани подробно. И с това завършват обичайните настройки на мишката. Да, оскъдни, но какво искахте от прости мишки. Сега да преминем към раздела за по-напредналите гризачи.

Многофункционална настройка на мишката

Така че, нека сега поговорим за многофункционални мишки за компютъра. За съжаление, разгледаният по-горе компонент на Windows не позволява напълно да се конфигурират всички бутони на мишката, ако има повече от два от тях.

Най-лесният начин да конфигурирате "готина" мишка е да инсталирате маркови драйвери или софтуер на компютъра, който производителят пуска за своите устройства. В този случай трябва да отидете на уебсайта на производителя на мишката и да изтеглите софтуера, след което да го отворите и конфигурирате.

Само потребителите на тези „маркови“ устройства ще могат да използват такова решение. Но какво да кажем за потребителите на нос мишки, чийто производител не се занимава със софтуер или драйвери? Е, тук идва на помощ универсалният софтуер за персонализиране на тази или онази мишка.

В днешната статия ще разгледаме с вас X-Mouse Button Control - една от такива програми, чиито задачи включват персонализиране на мишката на потребителя.

Управление на бутоните X-Mouse

Щом кликнете върху тази връзка, за да изтеглите тази програма и започнете да я изтегляте на вашия компютър, ще забележите, че инсталаторът й тежи само 3 мегабайта. Нека не ви притеснява с размерите си, тъй като компактността крие невероятно многофункционален инструмент, с който можете да персонализирате мишката си по правилния начин след няколко минути. Освен всичко друго, тази помощна програма е локализирана изцяло на руски език, така че не трябва да има проблеми с нея.

Може би основното предимство на програмата X-Mouse Button Control е, че можете да създадете много така наречени „слоеве“. В тези слоеве можете да зададете конкретни параметри за мишката и след това да превключвате между тях в точното време. Например, в един слой избирате опциите, подходящи за видео игри, а в другия - за сърфиране в Интернет. Освен това в последните версии на програмата превключването между тези слоеве може да се извърши автоматично.

С помощта на програмата за управление на бутоните X-Mouse можете да зададете функции на бутоните на мишката, като копиране на файлове, рязане и поставяне на файлове, управление на отделни системни приложения на Windows, управление на звук, пауза на видео или аудио плейър и други мултимедийни функции, премахване екрани от екрана на компютъра, различни действия в браузъра и много други. Този софтуер има наистина богата функционалност и определено няма да останете разочаровани от него.

Ако не искате да използвате X-Mouse Button Control по една или друга причина, препоръчваме ви да опитате програми като Mouse Clicker и Auto-Clicker, които имат подобна функционалност.

Интересни Статии