Ръководство за настройка на Bandicam за запис на видео от игри

Bandicam е невероятно популярна програма за записване на видеоклипове и създаване на екранни снимки, която се използва от огромен брой потребители в Интернет. Тази програма се използва за създаване на клипове за игри, ръководства за обучение и друго видео съдържание, което използваме почти ежедневно.

Bandicam има доста прост интерфейс, но все пак някои потребители имат малки проблеми при инсталирането и настройката на програмата за различни цели. В нашето ръководство днес ще разгледаме редица проблеми: как да конфигурирате лентите за запис на игри, как да конфигурирате звука в лентите, как да конфигурирате лентите за слаби компютри и т.н.

Как да настроите ленти за запис на игри?

За да започнете, нека да разгледаме основните настройки на помощната програма Bandicam за запис на кадри от видеоигри. Отидете на официалния уебсайт на програмиста и изтеглете версията на програмата за Windows. Имайте предвид, че помощната програма се разпространява както в безплатни, така и в платени версии. Каква всъщност е разликата между двете? Е, след като изтеглите безплатната версия, на програмата се налагат две не много приятни ограничения: воден знак и 10-минутни видеоклипове.

Съответно, ако искате да премахнете тези ограничения, ще трябва да закупите лицензирано копие за сумата, посочена на сайта или ... да използвате пиратско копие на Bandicam, за което ние, в никакъв случай, не призоваваме. По принцип инсталирайте Bandicam в системата и нека да продължим.

И така, Bandicam беше инсталиран и сега е време да го стартирате. Следният прозорец трябва да се появи пред вас (появата му ще зависи от версията на програмата, но по принцип функционалността трябва да бъде същата):

Добре, нека започнем да настройваме видеозапис. За да започнете, кликнете върху бутона, направен във видеоклипа на геймпада. След това щракнете върху раздела “Основни”, за да отидете на основните настройки на програмата. Пред вас ще се появи прозорец, в който можете да изберете папка за видео изход, както и някои други допълнителни опции.

Изберете папката на компютъра, в която ще се съхраняват вашите видеоклипове. Също така поставете отметка в квадратчетата до опциите, които изглеждат необходими за вас. Сега нека преминем към втория раздел с настройките. Отидете на раздела „FPS“.

Не трябва да има проблеми. В този раздел можете да зададете позицията за FPS брояча, да настроите клавишите, за да скриете брояча и да промените позицията му. Също така, не забравяйте за възможността за настройка на лимита на честотата на кадрите.

Относно ограничението: тук можете да зададете всяка стойност. Например, ако записвате филм с 60FPS, но трябва да забавите честотата до 30 в определен момент, след това поставете желания FPS и бутона, който активира тази функция. Също така, не забравяйте да поставите отметка в опцията „Само при заснемане“, ако искате заключването на FPS да работи само при запис на видео.

Добре, с настройките на брояча на FPS и ограничението на скоростта на кадрите приключи. Нека да преминем към най-важната част, а именно видео раздела. Кликнете върху него и отидете на този прозорец:

В този прозорец можете да изберете горещ клавиш, за да активирате записа и да го поставите на пауза. Плюс това, други полезни опции, които трябва да бъдат избрани само въз основа на вашите желания. Трябва също да забележите опция като „Добавяне на видео от уеб камера“. Ако искате да добавите кадри от вашата уеб камера към записа си (ако има такъв), можете да поставите отметка в квадратчето до него.

Страхотно, с основната настройка на програмата завършена. Вече с тези настройки можете да започнете да записвате видеоклипове или да правите екранни снимки. Все пак трябва да се справим с настройката на звука, микрофона, видео формат за Bandicam.

Как да настроите бандитите на звук и микрофон?

Все още трябва да имате отворен предишният прозорец. Кликнете върху бутона „Настройки“ в секцията „Запис“, след което ще се отвори отделен прозорец с други параметри. За да започнете, отидете на раздела „Звук“. Много потребители се чудят как да настроят групите да звучат. Но всичко е съвсем просто.

За да активирате звукозапис, за начало трябва да поставите отметка в квадратчето до опцията „Запис на звук“ (ако искате да запишете аудио файлове във WAV формат отделно, можете да поставите отметка в квадратчето до съответната опция).

Щом поставите отметка, ще се отворят редица настройки, които ще бъдат свързани със звуковото устройство и вашия микрофон. Използвайте падащите менюта и изберете вашето оборудване от наличните списъци. Например за основното устройство можете да изберете Високоговорители, а за Допълнително - Микрофон. Как да конфигурирате бандитите, за да чуете приятел в Skype? За да направите това, трябва да зададете Микрофон и Win7Sound в оборудването (ако имате Windows 10, след това Win10Sound).

Както можете да видите, настройката на звука е невероятно проста. Да продължим напред. Отидете на раздела Уеб камера. Отваряйки този раздел ще разберете, че Bandicam има обширни настройки, свързани с уеб камерата.

Така че, ако искате да записвате видео от вашата уеб камера, докато записвате видео от процеса на игра, проверете опцията „Запазване на видео от уеб камера паралелно“. Освен това имате избор дали да записвате видео от уеб камера: отгоре на основния, записан видеоклип или като отделен файл. Изберете опцията, която ви подхожда.

Използвайки падащите менюта по-долу, изберете вашата уеб камера (тя трябва да бъде свързана с вашия компютър) и формата на видеото. Можете също да изберете позицията за вашата уеб камера на записаното видео. Добре, да преминем към следващата стъпка за настройка. Отидете на раздела „Мишка“.

В този раздел всичко е съвсем просто: поставете отметка в квадратчето до опцията „Покажи курсора на мишката“, ако искате показалеца ви да се показва в записаните видеоклипове. Съответно, ако не искате, премахнете отметката от квадратчето. Също така в този раздел можете да намерите други опции, които могат да ви бъдат полезни.

Как да настроите видео формат в Bandicam?

Това е всичко. Приключваме с параметрите на записа. Сега е време да преминете към настройка на формата, в който ще бъде записан видеоклипът ви. Затворете прозореца, в който сте задали настройките за запис. Ако искате да запишете играта за вашия канал в Youtube (най-вероятно това е така), тогава имаме добра новина за вас: можете просто да се възползвате от избора на подходящия шаблон.

Както можете да видите на екрана по-горе, можете да заобиколите процеса на ръчна настройка на формата, като използвате един от подготвените шаблони, които се намират в настройката на видео формат. Изберете шаблон и разгледайте опциите за видео. Независимо от това, нека да разгледаме по-подробна настройка на формата:

Отново, ако записвате видео за вашия YouTube канал, тогава изберете MP4 като медиен контейнер (въпреки че е напълно възможно да изберете и AVI формат). След това изберете настройките, необходими за видео формата. Например безвременна класика: 1920 × 1080, 30FPS, H264 кодек за видео, AAC кодек за звук, стерео, битрейт със 192 kbps.

Сега сте готови да запишете кадрите от вашия геймплей. Пуснете играта и ще видите FPS индикатора в избрания ъгъл на екрана. Ако не се появи, щракнете върху бутона, избран в настройките, за да се покаже броячът на FPS. Когато видите брояча на FPS, кликнете върху бутона за видеозапис и след това върху бутона за пауза или стоп, за да прекратите записа. Веднага след като започне видеозаписът, броячът на FSP ще промени цвета си от зелен в червен. Ето колко е просто.

Как да настроите бандити за слаби компютри?

Разбрахме подробно с вас как да настроите бандити за запис на игри. Освен това разгледахме и как да настроите звука, микрофона и други полезни аспекти за запис. Не беше толкова сложно, нали? Току що ви показахме къде са настройките и какво правят.

Е, започвате да записвате видео от играта и разбирате, че да направите поне нещо в него е просто невъзможно поради невероятно ниския FPS. Какво се обърка? Може би вашият компютър просто не дърпа настройките за запис, които сте задали, когато сте изпълнили стъпките от ръководството по-горе.

Как да конфигурирате бандитите така, че да не изостават по време на запис? Нека се оправим. Първо трябва да прегледате избраните от вас настройки. Така че, да речем, че решите да запишете видео в FullHD с 60FPS, но игрите започват да изостават бурно с такъв запис. На първо място, трябва да опитате да промените приоритета на записа. Отидете в раздела „Видео“ и отидете в настройките за запис.

Ако имате някакви проблеми, докато записвате видео от игра с помощта на Bandicam, опитайте се да зададете приоритета на над средното ниво. След това опитайте отново да запишете видеоклипа. Ако нищо не се е променило или е станало малко по-добре, опитайте се да зададете висок приоритет.

Задаването на висок приоритет понякога може да коригира изоставането в игрите, докато записва видео от Bandicam. Това обаче може да не е достатъчно. Ако е така, тогава можете да опитате да намалите качеството на записаното видео. Отворете раздела „Видео“ отново и отидете на настройките за видео формат.

Опитайте да настроите разделителната способност на видеото по-ниско, например преминете от FullHD на само HD. Не забравяйте да намалите честотата на кадъра: можете да го намалите до 29.970 или дори до кино 24FPS. Задайте кодека за видеоклипа като MPEG-4. Що се отнася до звука: задайте битрейт на 128 или дори 96 (ужасно качество) и PCM кодек, ако записвате видео във формат AVI.

И най-важното - качеството на видеото. Тук трябва да експериментирате. Ако FPS по време на запис е наистина лош, тогава можете да зададете стойността на 70-60. Може да се наложи да го спуснете още по-ниско. С такова понижение обаче качеството на самото видео ще намалее, съответно.

Това е всичко. Не можете да направите повече за подобряване на производителността по време на видеозапис. Ако не се интересувате особено от качеството на самото видео, тогава можете да продължите да го понижавате, докато стигнете до задоволителна производителност.

Интересни Статии