Режим на игра в Windows 10 Creators Update

Актуализацията на Windows 10 Creators, която вече бихте могли да изтеглите сами, ако не е достигнала до вас сами, предостави на потребителите своя „Игрален режим“, който подобрява производителността на приложенията за игри.

Новината преса говори за този „режим на игра“ от доста време, но не сме чували толкова много подробности от самия Microsoft. Може би защото самата функция не е такъв технологичен "бум" за геймърите, както може да изглежда името.

Докато „Game Mode“ технически ще подобри производителността на игрите, работещи на Windows 10, самата функция е насочена повече към постоянството и надеждността на процесите, а не непременно към чистата производителност, която ще изглежда като увеличение на няколко FPS. Това е важна разлика, която трябва да смекчи очакванията на потребителите на Windows 10.

„Игровият режим“ е ...

Всъщност, стартирайки играта в "Game Mode", вие уведомявате Windows, че искате да пренасочите системните ресурси към играта. Ако имате програми, които интензивно използват енергия на процесора или консумират големи количества RAM памет, техният приоритет ще бъде намален в полза на работеща игра.

Според интервю с Кевин Гамил, Game Mode всъщност идва от Xbox One. Тази конзола сподели с Windows 10 доста голям брой различни елементи и освен това има възможност за стартиране на основни програми на заден план, например Pandora, Skype или Twitter. Част от системния код в Xbox One ви принуждава да дадете приоритет на ресурсите в полза на работещата игра. Същата функция мигрира и към Windows 10.

Ясно е, че тази функция ще е най-очевидна за игри, включени в програмата Xbox Experience, която притежава кросплатформени игри както за конзолата, така и за Windows Store. „Game Mode“ се активира автоматично за повечето от тези игри в Windows Store и се изключва, ако трябва да преминете към друга програма и да пренаредите играта във фонов режим. „Режим на игра“ също е достъпен за всички игри (включително Windows програми) чрез ръчно активиране.

„Игровият режим“ не е ...

Новият “Game Mode” не е турбо бутон за вашите Windows игри. Всъщност тестването на този режим на мощни машини показа, че той не носи значителни подобрения в производителността. Тестването на системи с дискретни карти показа, че честотата на кадрите остава повече или по-малко същата като при включване на „Игралния режим“ и когато е изключена. Една игра дори показа леко понижаване на честотата на кадрите, когато този режим беше включен.

Резултатите от тестването на "Game Mode" на лаптопи с интегрирана карта показаха, че честотата на кадрите може да се повиши с до 10%, но като се има предвид, че общата производителност на интегрираните карти не е толкова голяма, подобно увеличение на производителността не е нещо сериозно.

"Game Mode" е предназначен за стабилна и безпроблемна работа, а не за изцеждане на всички сокове от вашата кола, нейната видеокарта и процесор. Вярвате или не, съвременните двигателни игри вече са добри по отношение на системната ефективност. Въпреки че „Режимът на играта“ определя най-високите приоритети за игрите вместо процесите, той работи на заден план, но няма да направи Windows ценна стабилност.

Така „Game Mode“ няма да ви даде десет допълнителни кадъра, но ще защити системата от приложения, които изведнъж започнаха да изискват по-висок приоритет за себе си, което води до по-ниска производителност. Тези, които искат да изтръгнат малко повече „конски сили“ от колата си, трябва да обърнат внимание на ускорението на компонентите, т.е. графични карти, процесор и т.н. Microsoft ще продължи да подобрява игровия режим, така че има вероятност той да осигури още по-големи подобрения в производителността. Но това може да не се случи, така че не очаквайте чудеса.

Как да активирате "Режим на игра" ръчно

Режимът на играта трябва да бъде включен автоматично за игри, закупени от Windows Store. Но тъй като изборът на игри в Windows Store е доста лош, играчите често използват услуги като Steam, Origin или Battle.net. За щастие, има лесен начин да активирате този режим за игри, не от Windows Store.

Щом стартирате играта, щракнете върху бутоните Win + G (по подразбиране). Можете също да щракнете върху бутона Guide на контролера, ако играете с него. Когато се появи менюто, щракнете върху „ Настройки “. Ако не можете да извикате това меню, поставете играта в режим на екрана, вместо в цял екран.

След това в раздела „ Общи “ поставете отметка в квадратчето „ Използване на игровия режим в тази игра “. Това е всичко. Не е необходимо да задълбавате в грамадата от настройки и други неща. След като проверите, спокойно се върнете към играта.

Интересни Статии