Режим „инкогнито“: какво е, как да го включите и изключите

Забележка: този материал е полезен само за начинаещи пътешественици из просторите на световната мрежа, т.е. хората с достъп до Интернет от доста време няма да намерят тази статия за не толкова полезна за тях.

Като начало, нека да решим какъв е режимът „инкогнито“. Режимът „инкогнито“ е специален режим в браузъра, активирането на който принуждава последния да не запазва информация от посетените сайтове. Тази информация може да включва история на сърфиране, кеш, бисквитки и данни от формулярите, които трябва да попълните. Противно на общоприетото мнение, режимът „инкогнито“ не осигурява скрито движение в Интернет: вашият доставчик на мрежова връзка и дори администраторът на уебсайта, на който се намирате, може да наблюдава вашите действия.

Ако трябва да бъдете поверителни в Интернет, тогава можете да използвате услугите на VPN услуги, прокси сървъри или дори браузъра Tor, въпреки че тук има някои нюанси. Режимът „инкогнито“ обаче определено не е подходящ за скрито пътуване по мрежа. В каква ситуация е най-разумно да приложите този режим? Логично е да го използвате, ако не искате да оставяте следи от движението си в Интернет в браузъра на компютъра, на който е инсталиран.

Например, отидохте да посетите приятел и решихте да седнете в интернет чрез компютъра му. Вместо да „заспивате“ в браузъра си, активирате режима „инкогнито“ и спокойно сърфирате в Интернет - няма да оставите следи. Е, или, например, режимът „инкогнито“ е доста популярен сред потребителите, които спешно трябва да посетят ... уеб ресурси за възрастни, но не искате да ги следвате в браузъра си, тъй като те не живеят сами. По принцип режимът „инкогнито“ се прилага само локално и по никакъв друг начин.

Как да активирате режим „инкогнито“?

Добре, разбрах с вас какъв е този режим. Доста функционално нещо, което всеки от нас определено ще има нужда. И така, как да активирате режима „инкогнито“ в браузър? Е, обикновено можете да отворите прозорец в режим инкогнито, като използвате комбинацията CTRL + SHIFT + N.

Той трябва да работи във всички най-разпространени браузъри: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera. Други могат да използват малко различни комбинации от клавиши, например Internet Explorer ще отвори прозорец в режим инкогнито чрез натискане на CTRL + SHIFT + P. Освен всичко друго, в повечето браузъри можете да отворите прозорец в режим „инкогнито“ чрез елемент в менюто на браузъра.

Както разбирате, отварянето на режим инкогнито във всеки браузър е изключително просто. Какво обаче, ако ви кажем, че можете да принудите браузъра си да влезе автоматично в режим „инкогнито“ при отварянето му? Точно така, някои потребители използват браузърите си постоянно в този режим. Всеки има свои причини - това не е толкова важно. Нека да видим как да направим браузъри като Google Chrome, Mozilla Firefox и Opera да се отварят автоматично в режим инкогнито.

Как да отворите режим инкогнито в Google Chrome автоматично?

 1. Създайте пряк път за изпълним файл на браузъра Google Chrome на вашия работен плот.
 2. щракнете с десния бутон върху прекия път и отидете на "Properties";
 3. отидете на раздела "Пряк път";
 4. намерете полето „Object“ и задайте стойността „-incognito“ (без кавички) в края на реда с интервал;
 5. стартирайте браузъра сега чрез този пряк път;

Как да отворите режим инкогнито в Opera автоматично?

 1. Създайте пряк път към изпълним файл на браузъра Opera на вашия работен плот.
 2. щракнете с десния бутон върху прекия път и отидете на "Properties";
 3. отидете на раздела "Пряк път";
 4. намерете полето „Object“ и задайте стойността „-newprivatetab“ (без кавички) в края на реда с интервал;
 5. стартирайте браузъра сега чрез този пряк път;

Как да отворите режима „инкогнито“ в Mozilla Firefox автоматично?

В случая на Mozilla Firefox не е необходимо да създавате допълнителен пряк път: можете да настроите браузъра да отваря автоматично прозорец в режим инкогнито чрез неговите настройки. За целта направете следното:

 1. щракнете върху иконата с три ивици в горния десен ъгъл;
 2. отидете на „Настройки“;
 3. отворете „Поверителност“;
 4. наричани по-долу „поверителност и сигурност“;
 5. задайте параметъра „няма да запомня историята“ в настройките на историята;
 6. запишете зададените параметри;

Сега вашият Mozilla Firefox няма да помни историята, както и прикаченото съдържание от уеб ресурси. Както можете да видите, в случая на този браузър дори не е необходимо да се справяте с проблеми с преки пътища и допълнителни стойности в него.

Как да изключите режим „инкогнито“?

Тук всичко е много просто: затваряме частния прозорец - и въпросът е в шапката. Ако сте конфигурирали браузъра да отвори автоматично съответния прозорец, тогава трябва да изтриете променения пряк път (или да изтриете стойността в свойствата) и да създадете нов пряк път. В случай на Mozilla Firefox - задайте желания параметър в настройките.

В заключение

Режимът „инкогнито“ е невероятно полезен режим в браузъра, който ще ви „помогне“ да не помните информация от посетените уеб ресурси. Както можете да разберете от горната информация, отварянето на режим инкогнито е невероятно просто и бързо. Ако искате да конфигурирате браузъра за автоматично отваряне на частни прозорци, тогава буквално трябва да направите няколко стъпки.

Интересни Статии