"Грешка: com.android.tools.aapt2.Aapt2Exception: Грешка в AAPT2: проверете журналите за подробности": причини и решения

В днешната статия ще говорим за грешката с много дълго име: "Грешка: com.android.tools.aapt2.Aapt2Exception: Грешка в AAPT2: проверете журналите за подробности". Тази грешка е засегната изключително от създателите на съдържание в интегрираната среда за разработка на Android Studio 3.0.

Грешка може да възникне по време на много процеси: сглобяване на проект, компилиране или дори директно по време на разработка. Грешката „Грешка: com.android.tools.aapt2.Aapt2Exception: Грешка в AAPT2: проверете журнали за подробности“ често въвежда много разработчици на Android в ступор, но лесно можете да се отървете от него в повечето случаи.

И така, каква е причината за този срив в Android Studio 3.0? Честно казано, причината може да се види директно в самата грешка: Android Asset Packaging Tool на втората версия. Много други разработчици препоръчват да деактивирате AAPT2 за своите проекти, ако срещнете грешката „Грешка: com.android.tools.aapt2.Aapt2Exception: Грешка в AAPT2: проверете регистрационните файлове за подробности“, което е изключително просто, но има още едно малко решение.

Как да поправите грешката "Грешка: com.android.tools.aapt2.Aapt2Exception: Грешка в AAPT2: проверете лога за подробности"?

Така че, както казахме по-горе, лесно можете да деактивирате AAPT във вашия проект - и всичко е свързано с шапката. Съгласете се, това не е най-изгодното решение, тъй като просто избягваме самата грешка, но тя работи. За да деактивирате AAPT2 във вашия проект, трябва да направите следното:

  • отидете на корен на вашия проект и отворете файла gradle.properties ;
  • добавете реда android.enableAapt2 = false към този файл или го променете, ако той присъства там;
  • Сега синхронизирайте проекта, като щракнете върху Файл → Синхронизирайте .

Веднага щом направите това, грешката „Грешка: com.android.tools.aapt2.Aapt2Exception: Грешка в AAPT2: проверете регистрационните файлове за подробности“ ще бъде незабавно елиминирана, тъй като Android Asset Packaging Tool на втората версия вече не се използва в проекта. Методът е работещ, но не напълно практичен, тъй като ще трябва да извършвате подобни действия във всеки разработен от вас проект.

Какво друго може да се направи? Всъщност грешката "Грешка: com.android.tools.aapt2.Aapt2Exception: Грешка в AAPT2: проверка на регистрационните файлове за подробности" често се появява поради наличието на кирилица в директорията на файла .gradle . Нека да видим какво трябва да направите:

  • щракнете върху Файл → Настройки ;
  • след това отидете на Build, Execution, Deployment;
  • изберете Gradle и погледнете реда с директорията - промяна в директория, където липсва кирилица;

Това всъщност е всичко, което трябва да направите, за да елиминирате грешката "Грешка: com.android.tools.aapt2.Aapt2Exception: Грешка в AAPT2: проверете журналите за подробности".

Интересни Статии