Проверка на SSD и възстановяване на microSD карти

Преди няколко години в почти всеки домашен компютър можете да намерите обикновен твърд диск. Въпреки това, днес много потребители предпочитат да инсталират SSD дискове в своя компютър поради редица съвсем очевидни причини: компактност, надеждност, температура и скорост на четене / запис. Да, цената е много по-висока в сравнение с HDD, но си заслужава. Инсталирането дори на най-евтиния SSD може да увеличи производителността на някой стар компютър няколко пъти.

За съжаление обаче, SSD дисковете не са толкова издръжливи, колкото класическите твърди дискове, които могат да живеят в доста трудни условия буквално години. SSD има собствен ресурс с ограничена употреба, който между другото обикновено е посочен от производителите на дискове. Ето защо всички потребители от време на време е необходимо да провеждат тестове с различни направления за своя SSD, за да се уверят, че той е в задоволително състояние.

В днешната статия ще видим с вас как можете да проверите SSD диск за грешки, лоши сектори, как да проверите скоростта на четене / запис на SSD диск, а също и накратко да разгледаме малък допълнителен раздел - възстановяване на microSD карта. Така че нека започнем.

Проверка на SSD устройството за лоши сектори и грешки

За съжаление, дори твърдотелни устройства не са имунизирани от появата на различни грешки и лоши блокове. Затова потребителите трябва редовно да диагностицират SSD дискове за всякакви проблеми. Особено важно е да се диагностицира далеч от новите SSD, на които ежедневно се извършват различни операции.

Но как се извършва диагнозата? Отговорът е със специализиран софтуер. В мрежата има невероятно огромно количество софтуер както от самите производители на дисковете, така и от трети производители, които могат да проверят състоянието на SSD. Сега ще разгледаме три от най-добрите програми за диагностициране на SSD дискове с вас. Да вървим.

CrystalDiskInfo

Може би най-популярният избор сред софтуера за тази цел е програма, наречена CrystalDiskInfo. Тази програма е разработена от талантлив японски програмист и се разпространява безплатно. Освен това програмата е преведена на 32 езика, включително руски, което несъмнено е огромен плюс.

CrystalDiskInfo е в състояние да показва обща информация за SSD, която също включва здравето на медиите, следи SMART стойностите и дори следи / контролира работната температура на диска. Като цяло, изключително полезна и лека помощна програма, която ви помага да диагностицирате вашия SSD за минути.

Авторът на програмата разбра, че средният потребител, след като отвори прозореца на CrystalDiskInfo, ще се обърка в разнообразието от различни атрибути на своя диск, затова реши да ги обобщи всички, като събере в секцията „Техническо състояние“, която показва състоянието на диска в проценти. Стартирахме CrystalDiskInfo и погледнахме информацията в левия ъгъл - това е толкова просто.

SSDLife

Преминаваме към втората програма в нашия списък. SSDLife е малко приложение с доста прост потребителски интерфейс. Като стартирате помощната програма, ще видите малък прозорец, в който можете да видите модела на вашия диск, пълния му капацитет и оставащото пространство, общото време на работа, броя на стартовете, здравето и дори прогнозния останал експлоатационен живот.

За разлика от CrystalDiskInfo, помощната програма SSDLife е предназначена основно за най-обикновения потребител, който иска да се увери, че всичко е в ред с неговото SSD устройство. Можете обаче да се запознаете с SMART информация, като кликнете върху съответния бутон, ако възникне такава необходимост. Помощната програма се разпространява в две версии: безплатна и професионална версия, която струва около 300 рубли. То е в проф. версия има изглед на SMART параметри

Диагностика на спасителя на данни

И преминете към последната програма, за да проверите състоянието на SSD. Data Lifeguard Diagnostic е друга помощна програма, с която можете да проверите вашия диск. Заслужава обаче да се отбележи, че потребителският му интерфейс е малко по-сложен от двете предишни програми от този списък. Програмата е разработена от Western Digital, но провежда отлична диагностика на дискове на трети страни.

Подобно на другите програми от списъка, Data Lifeguard Diagnostic автоматично ще стартира бърза диагностика на вашия диск, резултатите от която можете да видите в главния прозорец. Заслужава обаче да се отбележи, че детайлите на тази проверка са доста оскъдни и ще трябва да извършите друга проверка ръчно. За целта щракнете двукратно върху левия бутон на мишката на вашия диск в прозореца на програмата.

Ще видите още един малък прозорец с няколко опции. Тук ще трябва да изберете бърза или усъвършенствана (задълбочена) проверка на диска. След като изберете типа тест, който искате, например, напреднали, в края на него ще трябва да кликнете върху бутона „VIEW TEST RESULT“. Тогава ще видите още един прозорец, в който можете да се запознаете с резултатите от проверката.

В този прозорец трябва да обърнете внимание на реда „ТЕСТОВИ РЕЗУЛТАТИ“ (резултати от тестове). PASS - означава, че вашето SSD устройство е в идеален ред и не трябва да се притеснявате. Е, ако стойността FAIL се намира там, значи нещо наистина не е наред с вашия диск.

Проверка на скоростта на SSD - CrystalDiskMark

Нека сега разгледаме помощна програма, която ви помага да тествате скоростта на вашия SSD. Не сте забравили за програмата, наречена CrystalDiskInfo? Така че, разработчикът на тази програма има друга програма, но само за да провери скоростта на диска.

CrystalDiskMark с право е най-добрата програма за тестване на скоростта на HDD и SSD. Той поддържа руски език и може да се стартира във всички съвременни операционни системи Windows, като се започне от Windows XP и завърши с най-новите версии на Windows 10.

За да извършите тест за скорост, ще трябва да направите следното:

 • Изтеглете и отворете CrystalDiskMark
 • изберете необходимия брой цикли за четене / запис;
 • изберете размера на тестовия файл;
 • изберете дял на диска;
 • кликнете върху бутона "Всички".

Тестът за скорост може да отнеме известно време, така че можете да се разсеете от нещо друго. Въпреки това, не препоръчваме да зареждате компютъра или SSD по какъвто и да е начин, докато CrystalDiskMark работи, тъй като това може да повлияе на резултатите от проверката. Разглеждаме резултатите и установяваме дали има проблеми с вашия SSD. И програмите от списъка по-горе ще ви помогнат в това.

Как да възстановим microSD карта?

Преминете към следващия раздел - възстановяване на microSD картата. Много от потребителите на такива хранилища, често използвани за мобилни устройства, често задават един въпрос: възможно ли е да възстановите изтрити или повредени данни на карта с памет? Отговорът е да. Има обаче някои нюанси.

Възстановяването на необходимите данни на такива носители ще ви помогне специализиран софтуер, който лесно може да бъде получен в публичното пространство в Интернет. Нека разгледаме някои популярни програми за възстановяване на microSD карти.

CardRecovery

CardRecovery е отлична безплатна програма от WinRecovery Software за възстановяване на изображения, видео и аудио файлове. За съжаление, с помощта на CardRecovery не е възможно да възстановите редовни файлове, например текстови документи или изображения на дискове. Така че нека да видим как можете да възстановите microSD:

 • изтеглете и инсталирайте CardRecovery;
 • след това стартирайте програмата и изчакайте да се появи прозорецът;
 • в прозореца на програмата ще трябва да направите следното:
  • в секцията „Буква на устройството“ (буква на раздела) изберете буквата, под която се намира вашето microsd флаш устройство;
  • след това ще трябва да изберете типа на устройството в секцията, наречена „Марка и тип на камерата“ и типа файлове, които искате да възстановите;
  • в секцията „Destination Folder“ (местоположение на папката) изберете папката на вашия компютър, в която ще бъдат поставени данните, възстановени от USB флаш устройството;
  • и накрая кликнете върху бутона „Напред“ (следващ);
 • След това в прозореца на програмата CardRecovery трябва да се появи списък с файлове, които могат да бъдат възстановени. Просто трябва да поставите отметка в квадратчетата до нужните файлове (или всички файлове) и отново да кликнете върху бутона „Напред“;

Както можете да разберете, работата с CardRecovery е доста проста и няма да заема много място на вашия диск. Идеален за повечето потребители, които не искат да се занимават с много функции. Ако обаче имате нужда от повече, тогава нека да продължим.

Интелигентно възстановяване на PC Inspector

Ако имате нужда от нещо по-функционално, тогава PC Inspector Smart Recovery е идеален за вас. Този софтуер има по-широк спектър от различни функции и може да възстанови почти всички видове файлове. Наред с други неща, той може да работи с неподвижно съхранение.

Така че, за да използвате Smart Inspector на PC Inspector, трябва да направите следното:

 • изтеглете PC Inspector Smart Recovery и го стартирайте;
 • кликнете върху първата икона със зелена стрелка;
 • поставете отметка в квадратчето до „Избор на логическо устройство“ в секцията „Възстановяване на изтритите файлове“;
 • в прозореца за избор на диск изберете вашата карта с памет и щракнете върху зелената отметка, за да потвърдите;
 • тогава трябва да посочите набор от сектори; задайте "0" в началния сектор и обема на носителите в крайния диапазон;
 • щракнете върху зелената отметка, за да потвърдите;
 • тогава пред вас ще се появи прозорец с възстановените файлове и папки на USB флаш устройството;
 • Щракнете върху иконата на дискета, за да запазите възстановените файлове.

Работата с PC Inspector Smart Recovery е малко по-сложна, отколкото с предишната програма в списъка, но всичко е в познанието на обикновените потребители на Windows. Да преминем към последната програма за „поправяне“ на MicroSD карти.

R-Studio

Може би една от най-популярните програми за възстановяване на microSD карти (и не само) е програма, наречена R-Studio. Софтуерът представлява група от пълнофункционални помощни програми за възстановяване на данни от HDD, SSD, флаш дискове и други. За да приложите R-Studio, ще трябва да направите следното:

 • изтеглете и инсталирайте R-Studio на вашия компютър;
 • стартирайте програмата;
 • щракнете върху microsd картата в секцията "Драйвери";
 • поставете отметки в квадратчетата до папки / файлове в секциите „Папки“ и „Съдържание“;
 • щракнете върху бутона „Възстановяване“ в лентата с менюта на прозореца на програмата.

Това всъщност е всичко, от което се нуждаете, за да възстановите необходимото съдържание на microSD карта. В интернет можете да намерите цял куп различен софтуер с подобна функционалност, но често потребителите се съветват да използват CardRecovery, PC Inspector Smart Recovery или R-Studio.

Интересни Статии