Проблеми с яркостта след инсталиране на актуализацията на Windows 10 Creators: как да го поправите?

След излизането на актуализацията на Windows 10 Creators, много потребители на операционната система Windows 10, които са изтеглили и инсталирали тази актуализация на своите компютри, започнаха да се оплакват, че настройките им за яркост се нулират при всяко рестартиране на компютъра. Освен проблеми с яркостта, потребителите срещат и други планове за нулиране на дисплея и захранване. Например, за някои потребители яркостта на екрана при стартиране на компютъра беше нулирана на 100%, което е максималната яркост, докато за други по някаква причина тази стойност е зададена на 50% или всяка друга стойност.

Много хора предполагат, че функцията за адаптивна яркост в Windows 10 Creators Update може да е в основата на проблема, но тази теория веднага беше отхвърлена настрана. Някои от потребителите с този проблем дори не могат да променят яркостта до желаната стойност след рестартиране на компютъра си. Те успяха да променят параметрите на яркостта само когато изключиха видео адаптерите си чрез диспечера на устройства.

Промяната на настройките за яркост на дисплея след всяко рестартиране на компютъра е доста досаден проблем. За щастие този проблем не е сред нерешените дилеми. Следвайте стъпките по-долу, за да разрешите проблема с яркостта, след като инсталирате Windows 10 Creators Update.

Методи за решаване на проблеми с яркостта в Windows 10 Creators Update

Метод №1 Деактивиране на нулирането на яркостта в Scheduler Task

В различни издания на Windows 10, например, в Windows 10 Education, има специална задача, наречена BrightnessReset, която е именно виновникът във факта, че вашите настройки за яркост постоянно се нулират след рестартиране на компютър. Следвайте тези стъпки:

 • Натиснете Win + S.
 • Въведете „График на задачите“ в полето за търсене.
 • Щракнете с десния бутон на мишката върху резултата и изберете "Изпълнение като администратор".
 • Използвайки левия прозорец на отворения прозорец на планиране на задачи, отидете в директорията „Библиотека на планиращите задачи → Microsoft → Windows → Дисплей → Яркост“.
 • В десния прозорец на прозореца намерете задачата, наречена BrightnessReset (ако нямате такава задача, просто преминете към друг метод).
 • Отидете на раздела „Тригери“.
 • Изберете спусъка „При влизане“ и кликнете върху „Редактиране“.
 • Премахнете отметката от квадратчето, което е отговорно за активирането на тази нежелателна задача.
 • Потвърдете промените в настройките, като щракнете двукратно върху бутоните „OK“ и след това затворете прозореца на Scheduler Scheduler.

След като приключите с настройките в Scheduler, задайте необходимите параметри за яркост и рестартирайте компютъра. След рестартиране проверете дали проблемът с нулирането на яркостта при стартиране на компютъра е отстранен.

Метод №2 Деактивиране на режим на ниска мощност в контролния панел на графична карта Intel

Ако на вашия компютър е инсталирана графична карта на Intel, проблемът може да е с функцията на контролния панел на Intel, наречена „Режим на ниска мощност“. Ако случаят е такъв, тогава просто трябва да отидете на контролния панел на Intel и да деактивирате тази функция. Щом го изключите, рестартирайте компютъра и проверете дали проблемът с промяната на яркостта в актуализацията на Windows 10 Creators е отстранен.

Метод №3 Актуализиране на драйвери за видеокарта

Възможно е да имате проблеми с яркостта на вашия дисплей поради факта, че драйверите за вашата видеокарта са остарели или не са напълно съвместими с Creative Update за Windows 10.

Вече бе установено, че с подобни проблеми най-често се сблъскват потребителите на видеокарти с марка Nvidia, въпреки че потребителите с други видеокарти, като AMD или Intel, също могат да изпитат затруднения.

Ако проблемът е този, тогава просто трябва да инсталирате нови драйвери за видеокартата на вашия компютър и проблемът ще бъде решен сам. Не сте сигурни как да актуализирате драйвери? Е, тук е кратък списък от стъпки за внедряване на това директно от операционната система:

 • Натиснете Win + X и изберете "Диспечер на устройства".
 • Намерете „Видео адаптери“ в списъка с устройства и го отворете.
 • Намерете вашата видеокарта, щракнете с десния бутон върху нея и отидете на "Properties".
 • Отидете в раздела "Драйвери".
 • Кликнете върху бутона "Актуализиране ..."
 • Ще видите прозореца „Актуализиране на драйвери“. Изберете „Автоматично търсене на актуализирани драйвери“.

Това е всичко. Процесът на автоматичен драйвер за вашата видеокарта ще започне. Ако бъдат намерени подходящи драйвери, те ще бъдат инсталирани. Ако търсенето не успее, можете сами да изтеглите драйверите от уебсайта на производителя и след това ръчно да посочите на диспечера на устройства тяхното местоположение или да инсталирате, използвайки самия инсталатор - изборът е ваш.

Метод №4 Върнете се към предишна версия на Windows 10

Ако никоя от горните стъпки не ви е помогнала да решите проблема с нулирането на настройките за яркост, тогава можете да опитате да се върнете към предишната версия на Windows 10, която преди беше използвана и не доведе до проблеми за вас. Това обаче трябва да стане в рамките на 30 дни, тъй като след този период необходимите файлове за връщане ще бъдат изтрити от вашия компютър. Ако са изминали по-малко от 30 дни, следващите стъпки няма да ви бъдат трудни:

 • Отворете менюто за старт.
 • Отидете в Настройки.
 • Кликнете върху елемента „Актуализация и защита“.
 • Кликнете върху „Възстановяване“ в левия прозорец.
 • Кликнете върху „Рестартиране сега“ в „Специални опции за изтегляне“.
 • Отидете на елемента "Диагностика" и изберете опцията, която е отговорна за връщането към предишната версия на Windows 10.

След като успешно се върнете към по-стара версия на Windows 10, можете просто да сте на тази версия или да забавите инсталирането на Windows 10 Creators Update, докато Microsoft не може да поправи грешката с нулиране на яркостта.

Интересни Статии