Причини и методи за коригиране на грешка 800f020b

Цяло поколение потребители на Windows периодично среща грешка 800f020b. Тя може да се появи във всяка версия на Windows, като се започне със „седемте“. Все пак най-големият брой регистрирани повреди е в Windows 10. Грешката се появява, когато се опитате отново да добавите една или няколко актуализации в системата. Ако стартирате инструмента за диагностика за Центъра за актуализиране, резултатът от него съобщава за редица непоправими проблеми. Затова често трябва сами да решите провала, но това не е трудно благодарение на това ръководство.

Какво задейства грешката 800f020b?

Изчерпателният анализ на естеството на проблема, доклади от различни потребители и начини за отстраняване на грешката помогнаха да се определи източникът на проблема. Това се потвърждава от вградения инструмент за диагностика на Windows.

Според проучването, най-честите причини за грешка са:

 • Липсващ или неподходящ водач. Един или повече драйвери може да не се поддържат в актуализацията, която потребителят се опитва да изтегли и инсталира. За съжаление, тук трябва да изберете: или премахнете проблемния драйвер, или откажете да инсталирате актуализацията. Друг начин е да изчакате излизането на следващата надстройка на системата, тя може да покаже съвместимост с драйвера.
 • Принтерът не получава актуализация, когато е свързан чрез Wi-Fi. Повечето принтери могат да работят, но не могат да актуализират фърмуера безжично. Начинът да го поправите е да инсталирате кабелна връзка за мигане на устройството.
 • Външният твърд диск не е свързан, но неговият драйвер предотвратява инсталирането на актуализации. Въпреки липсата на подвижен твърд диск, свързан към компютър, той все още влияе върху работата на системата. Всичко се отнася до драйвера, който не може да работи правилно и връща Windows - устройството не е намерено. За да отстраните проблема, просто възстановете връзката към твърдия диск.
 • Корумпиран шофьор. Ако ОС има дефектен драйвер, когато актуализирате системата, върху нея ще бъде инсталиран актуализиран софтуер. Докато се опитвате да инсталирате нова версия на драйвера на проблемна дистрибуция, се появява грешка 800f020b. Единственият начин да се справите с проблема е да върнете водача в здраво състояние, с което точката за възстановяване ще помогне. След завършване на връщането, актуализацията трябва да стане нормална в ОС.

Грешката ще престане да се появява след коригирането на първоначалния източник на проблема. Във всеки случай действията могат да се различават, тъй като провалът се провокира от съвсем различни причини. Четирите метода по-долу са насочени към премахване на всяка от основните причини, изброени по-горе. Те се изпълняват най-добре последователно, в същия ред, в който методите са описани в инструкциите. Ако обаче потребителят знае или е наясно с причината, провокирала грешката, струва си незабавно да преминете към подходящия метод.

Метод 1: създайте кабелна връзка с принтера

Ако възникне грешка, когато се опитате да инсталирате актуализирания фърмуер на принтера и той вече е свързан безжично, създаването на кабелна връзка ще ви помогне да отстраните проблема. Много устройства не поддържат инсталирането на нов фърмуер чрез Wi-Fi. Забелязва се, че грешката най-често се появява на принтери от HP.

USB кабел трябва да бъде включен в устройството за кабелна връзка към компютър. Ако не е, тогава трябва да закупите шнур, цената на който не надвишава 100-200 рубли, в зависимост от дължината. За да създадете връзка, просто свържете компютъра към принтера чрез кабел. Сега си струва да опитате да инсталирате отново актуализацията. Работи ли? Да - добре, не - трябва да опитате следния метод.

Метод 2: инсталирайте външен твърд диск

Методът често се оказва работещ в случаите, когато драйвери за подвижен твърд диск са били инсталирани в миналото, особено за HP. Windows Update се опитва да установи връзка с устройството, за да инсталира фърмуера, но вместо това системата получава отговор „устройството не е намерено“. За да предотвратите грешка, просто свържете отново външния твърд диск. Системата ще може да установи комуникация с диска, съответно не трябва да възникне повреда.

Важно! Този метод може да се приложи към други устройства, свързани чрез USB.

Метод 3: Скриване на актуализациите на Windows

Не само в случай на липсващо устройство, системата може да опита да инсталира актуализация за проблемния драйвер. Някои устройства може просто да са несъвместими с актуализацията.

Потребители с подобни проблеми съобщават, че са успели да постигнат положителен резултат, просто скривайки актуализацията, която е причинила грешките. Може би просто трябва да изчакате малко и Windows ще се научи да работи с този драйвер или разработчикът на последния ще пусне подходяща версия. Ръчното инсталиране на драйвери от уебсайта на производителя също може да помогне.

Как да скриете актуализацията:

 1. Изтеглете и инсталирайте пакета Microsoft Show или Hide за отстраняване на неизправности чрез връзката.
 2. Щракнете двукратно, за да отворите инсталираната програма и отидете на секцията "Разширени".

 3. Поставете отметка в квадратчето „Автоматично прилагане на корекции“ и кликнете върху бутона „Напред“, за да преминете към следващото меню.
 4. Изчакайте търсенето да приключи и кликнете върху бутона „Скриване на актуализациите“.

 5. Поставете отметка в квадратчето до актуализацията, която искате да скриете, и кликнете върху бутона „Напред“.
 6. Изчакайте края на процедурата и рестартирайте компютъра.

Метод 4: Използвайте точка за възстановяване на системата

Поради действия на потребители, активност на вируси или неправилно изключване някои системни файлове или драйвери могат да бъдат повредени. По очевидна причина те няма да могат да се актуализират, вместо това ще се появи грешка 800f020b. За да можете да инсталирате актуализацията, трябва да върнете компютъра в напълно работещо състояние. Точката за възстановяване ще помогне за това.

Инструкции:

 1. Кликнете върху комбинацията Win + R, поставете rstrui и натиснете клавиша Enter.

 2. Вътре в съветника за възстановяване кликнете върху бутона „Напред“.
 3. В нов прозорец изберете подходящата точка, когато Windows и устройствата в него са работили напълно правилно.

 4. Щракнете върху „Напред“, за да стартирате помощната програма и следвайте препоръките на съветника, ако има такива.
 5. Рестартирайте компютъра.

Ако всички манипулации са извършени правилно, грешка 800f020b може да бъде поправена. Въпреки това, в някои случаи е необходимо да се откаже инсталирането на проблемна актуализация (както в метод 3). Пропускането на една от малките ъпгрейди на системата не е опасно, след кратко време ще бъде пусната друга актуализация, до която ще бъде възможно безпроблемно надграждане.

Интересни Статии