Причини и методи за коригиране на грешка 0x80070021

Някои потребители на Windows получават грешка 0x80070021, докато се опитват да копират или прехвърлят отделни файлове в други директории. Има такива, които виждат неуспех, докато се опитват да управляват услугата ASPF.NET WCF. И все пак в огромното мнозинство от случаите се появява грешка след опит за отваряне на файлове на Outlook с разширения pst и ost.

Причини за грешка 0x80070021

В резултат на дълго проучване и анализ на многобройни потребителски отчети беше възможно да се изчислят истинските причини за проблема.

Основните източници на неуспех:

 • Деактивирани HTTP пренасочвания. Ако възникне грешка по време на опит за стартиране на WCF услугата в чист ASP.NET, тогава най-вероятно проблемът е деактивиран HTTP активирането. За да отстраните проблема, трябва да стартирате този компонент в Windows.
 • Подходяща версия на ASP.NET е изключена. Най-вероятно някои приложения работят с по-нова или по-стара версия на ASP.NET, която вече е деактивирана на компютъра. В този сценарий развитието на проблема ще бъде включването на подходяща версия на този компонент на ОС.
 • Файлове в Outlook вече са включени в някаква програма. Антивируси, различни редактори, системи за филтриране на нежелана поща могат да поддържат файлове на Outlook да работят, дори ако приложението е затворено по стандартен начин. Зависващ елемент в системата ще провокира появата на характерна грешка при всеки опит за отваряне или редактиране. Трябва да затворите всички програми, които използват файла.
 • Има индекс за имейл. Неправилна настройка на Outlook, наречена индекс за имейл, често провокира грешка 0x80070021. Вече много потребители съобщават за отстраняване на проблеми след деактивиране на настройката на проблема.
 • Конфликт между MS Office Communicator (Lyns) и Office Communicator или неговия наследник на Lyns може да не работи правилно с Outlook. Те могат да защитят файла от всякакви промени.
 • Процесите на трети страни противоречат на файла, чието действие причинява грешка. Доста е трудно да се определи дали има намеса във файла от други програми. Най-добрият начин е да стартирате системата в безопасен режим.

След като идентифицира потенциалните причини за грешка 0x80070021, е много по-лесно да се намери изход от тази ситуация. Този материал ще помогне, тъй като описаните по-долу методи са насочени към борба с изброените проблеми. За да възстановите нормалната работа възможно най-бързо, по-добре е да използвате методите в точния ред, в който са поставени тук. Първите методи по правило са по-ефективни и не изискват специални разходи за време. Последните методи са по-трудни за изпълнение и нуждата от тях е по-рядка.

Метод 1: Активиране на HTTP активиране от .NET Framework 4.5 Services

Ако съобщение с код за грешка се появи по време на стартирането на услугата WCF в чисто приложение за ASP.NET, най-вероятно цялото нещо е неактивната опция „HTTP активиране“. Логично е оправдано и на практика потвърдено, че включването на някои усъвършенствани услуги .Net Framework 4.5 от „Компонентите на Windows“ помага за отстраняването на проблема. Методът е тестван и работи напълно в Windows 7 и 10.

Ръководство за бързо внедряване:

 1. Натиснете клавишната комбинация Win + R, след което се отваря диалоговият прозорец Run.
 2. В появилия се ред въведете appwiz.cpl и натиснете клавиша Enter, почти веднага след това ще се отвори прозорецът "Програми и функции".
 3. От менюто вляво отидете директно в секцията „Включване и изключване на функциите на Windows“.

 4. Разширете директорията с активно използваната версия на .NET Framework и изберете „WCF Services“ от падащия списък.
 5. Във вътрешния раздел на списъка поставете отметка в квадратчето до „Активиране чрез HTTP“ и затворете прозореца с бутона „OK“.

 6. Рестартирайте компютъра си и вижте дали проблемът е отстранен.

Ако методът не е приложим към настоящата ситуация или грешката продължава да се появява дори след извършване на горните действия, струва си да преминете към следващия метод.

Метод 2: активирайте ASP.NET 4.5, 4.6, 4.7

Методът е подходящ за тези, които имат Windows 8.1 или по-стара версия на системата, заедно с IIS 8.5 или по-нова версия. Регистрирането на актуализиран ASP 4.5, 4.6 или 4.7 компонент трябва да помогне. Няколко потребители вече съобщават, че методът работи в тяхната система.

Инструкции:

 1. Щракнете с десния бутон върху бутона „Старт“ и изберете опцията „Програми и функции“.
 2. От вертикалното меню на новия прозорец отворете раздела "Включване и изключване на компоненти на Windows".
 3. Отворете секцията IIS.

 4. Отидете на Компоненти за разработка на интернет услуги и приложения.

 5. Поставете отметка в квадратчето до последната версия на ASP.NET, в този случай ASP.NET 4.6.

 6. Кликнете върху бутона „OK“, за да запазите промените и рестартирате системата.

Време е да проверите дали методът е работил или трябва да продължите да следвате инструкциите.

Метод 3: затворете Outlook от диспечера на задачите

Препоръчва се да се прибегне до метода, ако възникне грешка 0x80070021 при опит за копиране на файл или данни от него на друго място, това може да е облак, флаш устройство, друг логичен или твърд диск. Няма да можете да се преместите, защото файлът е запазен в Windows от Outlook. Ако е отворена сега, програмата трябва да бъде затворена, като щракнете върху кръста в горната част на прозореца. Дори след затваряне на програмния интерфейс, той може да продължи да работи. Outlook има тенденция да продължава да работи във фонов режим. За да възстановите пълния контрол върху файла, приложението трябва да бъде затворено.

Важно! Ако използвате спам филтър Cloudmark DesktopOne, трябва да го затворите, преди да започнете следващата процедура.

Как да затворите Outlook напълно:

 1. Кликнете върху кръста в горния десен ъгъл на приложението.
 2. Щракнете с десния бутон върху лентата на задачите (ред отдолу по цялата дължина на екрана) и изберете „Диспечер на задачите“.

 3. Кликнете върху бутона „Подробности“, за да се покажат всички процеси в системата.

 4. Намерете процеса на Microsoft Outlook, маркирайте го и натиснете клавиша Del.
 5. Опитайте отново да преместите файла.

Заслужава да се помни! Системата може да стартира няколко процеса от тази програма наведнъж. Всички те трябва да бъдат затворени последователно, в противен случай методът няма да работи.

Метод 4: премахнете индекса на имейла

COM добавката също може да причини проблем, тъй като по подразбиране не позволява Outlook да се затвори напълно. Приложението вече е склонно да работи на заден план и тази добавка прави помощната програма да продължи да работи дори и след затваряне. Опитът за редактиране или преместване на файла причинява конфликт и грешка 0x80070021.

Някои потребители съобщават, че са отстранили проблема, като деактивират добавката за индексиране на имейл за търсене. Въпреки това, не само тази настройка може да попречи на програмата да завърши напълно, може да има и други.

Основно ръководство за деактивиране на добавки:

 1. Отворете помощната програма на Outlook.
 2. Кликнете върху бутона „Файл“ в горния панел и щракнете върху опцията „Опции“ от падащото меню.
 3. В настройките на Outlook отидете в секцията „Добавки“, връзка към която се намира в левия прозорец на прозореца.
 4. Превъртете надолу списъка с добавки и разгънете пълния им списък с помощта на бутона в края на страницата.
 5. Изберете COM добавки, след което ще се отвори списък с текущи активни функции.
 6. Щракнете веднъж върху имейл индексатора (или друга добавка) и кликнете върху бутона „Изтриване“.

Метод 5: деинсталирайте MS Office Communicator

Друго приложение, което може да причини проблем, е Microsoft Office Communicator. Днес тя се използва много рядко, но в много системи програмата все още е запазена. Това е клиент за създаване на защитена връзка с абоната, поддържа както разговорите, така и видео комуникациите. Microsoft вече изостави поддръжката на приложения. Същото важи и за приемника - MS Lync, това приложение също може да доведе до проблеми.

Тази остаряла помощна програма може да доведе до конфликти с по-актуални и нови софтуерни продукти от Office Suite, по-специално Microsoft Outlook. Вече са известни случаи, при които грешката 0x80070021 преминава след отстраняването на проблемното приложение - Communicator.

Инструкции стъпка по стъпка:

 1. Щракнете върху RMB в "Старт" и изберете "Програми и функции".
 2. В списъка с инсталирани помощни програми, който се отваря, трябва да намерите Microsoft Office Communicator.

 3. Кликнете върху програмата PCM и изберете „Изтриване“.
 4. Потвърдете изтриването.
 5. Изключете и включете компютъра отново, след което проверете дали се появява повреда.

Метод 6: зареждане в безопасен режим

Windows в безопасен режим не изтегля всички незадължителни програми, така че файлът ще остане свободен от всяко приложение. Почти 100% от потребителя ще може да извърши всяка операция с файла Outlook, без да срещне грешка.

Как да стартирате Windows 10 в безопасен режим:

 1. Натиснете Win + R, въведете ms- settings: recovery и щракнете върху Enter.
 2. От раздела Възстановяване отидете на страницата Актуализация и защита.

 3. Отворете раздела „Възстановяване“ от вертикалното меню.
 4. Кликнете върху бутона „Рестартиране сега“ от секцията „Специални опции за зареждане“.

 5. След като компютърът се рестартира, потребителят влиза в „Разширени настройки за стартиране“, тук трябва да отворите секцията „Отстраняване на неизправности“.
 6. След това отворете „Разширени опции“ и кликнете върху „Опции за стартиране“.
 7. След рестартиране се отваря прозорец с опции за включване, тук трябва да кликнете върху четвъртата опция, тя е отговорна за активирането на безопасен режим.
 8. Извършете желаното действие с файла, който преди е причинил грешката.
 9. Рестартирайте компютъра отново, за да се върнете към нормална работа.

Един от изброените методи със сигурност ще ви помогне да се отървете от грешка 0x80070021 и ще ви позволи да получите пълен достъп до Outlook файлове. Най-вероятно затварянето на конфликтни приложения и настройването на ASP.NET ще направи всичко необходимо. Само в крайни случаи ще трябва да прибягвате до безопасен режим.

Интересни Статии