При инсталиране или зареждане на Windows се появява спирането на грешката 0x0000007b

Операционната система Windows е най-разпространената в света. Милиони персонални компютри и сървърни машини работят с тази система. Сривите в софтуерния продукт могат да парализират цели предприятия и домашните персонални компютри не са изключение.

От началото на своето развитие до последните версии, ОС има вградена функция за докладване на грешки. Всяка грешка се състои от буквено-цифров код и кратко описание на проблема. Всички грешки, които трябва да бъдат инициализирани от системата и описани на официалния сайт за поддръжка.

Повечето системни грешки обикновено водят до син екран на смъртта (BSoD). Твърде много потребители, срещащи грешка, наречена „син екран на смъртта“, смятат, че това е жаргонен израз. Това всъщност е буквален превод, а съкращението е одобрено от самия Microsoft.

Една от най-често срещаните грешки е неуспехът да се инициализира твърдия диск на компютъра; грешката има код 0x0000007b . Това е типична грешка при спиране, при наличието на която системата прекратява работните процеси и изисква рестартиране. В по-ранните версии на ОС беше възможно рестартирането на компютъра само ръчно или с помощта на горещи клавиши. По-модерните версии включват таймер и се рестартират автоматично.

Причините за спиране на системната грешка 0x0000007b

Има много причини за сигнализиране на системата за грешка с HDD. Ще се опитаме да ги идентифицираме и структурираме всички. Мнозина считат грешката само за повреда в системата и не придават значение на техническия компонент. Но опитът показва, че на хардуерното ниво на изграждането на компютри се създават голям брой проблеми. От тях можете да започнете да изброявате възможни повреди, при които възниква грешка 0x0000007b.

1. Проблеми със съединителната верига

Една от честите причини за срив в системата е лошата връзка на сигналните линии за данни. Особено това се отразява на така наречените работещи компютри, където много често се осъществява връзката и подмяната на твърди дискове. Това важи за сървърите. Условията за такова използване се определят от сегмента, когато е необходимо. Пример са компютрите за видеонаблюдение. Политиката на тяхното използване често предполага подмяна на твърди дискове при попълване на необходимата информация. Страничен ефект е разхлабването на гнездата на обратните връзки, в резултат на това нарушение на контактите е възможно грешка 0x0000007b.

2. Проблем със захранването

Лошата мощност на твърдия диск може да причини този отказ. С течение на времето захранването при пълно натоварване променя своите изходни характеристики. Това се дължи на схемата на превключващите захранвания. Тъй като електролитните полярни кондензатори са инсталирани на техния изход във вторичните вериги. При средно натоварване електролитът може да изсъхне. Следователно има неуспех на силата, дадена на потребителите. Ако не получи необходимата мощност за правилна работа, твърдият компютър на компютъра може да задейства съобщение за системна грешка.

3. Загуба на производителност на твърдия диск

Всеки HDD има работен ресурс, деклариран от производителя. След използване на гарантирана производителност са възможни неизправности. Стареенето на магнитни дискове може да провокира лоши сектори. Такива сектори са слабо четими или времето им за достъп се увеличава. Кинематиката на диска също е обект на износване и в резултат на това неточно разположение на магнитните глави върху четимите сектори.

Горните причини за генериране на грешка при инициализация на диск са хардуерни и са свързани с технически неизправности. Сега за въпроса за грешките на софтуерно ниво.

1. Грешка или липса на водач

Драйверът е софтуер, чиято цел е да приведе в съответствие електронните компоненти на компютър с услугите на операционната система, които отговарят за свързването на устройства. Грешката в BsoD 0x0000007b може да бъде причинена от повреди в кода на драйвера или от липсата на необходимите файлове в неговия състав. По подразбиране има драйвери на устройства в операционните системи Windows, но няма нови драйвери на устройства в наследени системи. В този случай, когато инсталирате системата, може да ви е необходим диск от производителя със софтуера. Например грешката 0x0000007b wind ows XP, която се появява, е доста често срещана, тъй като системата вече не поддържа много твърди дискове.

2. Повреда в сектора за зареждане на твърдия диск

Може да се повредят местата за стартиране на твърдия диск и преградите. Това се случва поради неправилни действия на потребителя, но може да бъде и следствие от вируси. MRB съдържа информация за дисковите дялове, техния формат и структура. Увреждането на области за зареждане прави невъзможно за зареждащия механизъм да хване първоначалната инициализация. Подобна повреда на софтуера може да причини син екран 0x0000007b .

3. Неправилна конфигурация на BIOS

BIOS на компютър осигурява няколко режима на работа на твърди дискове. Най-често срещаните интерфейсни протоколи са Standart IDE, AHSI и RAID. Стандартният IDE протокол е остарял, но почти всички производители на BIOS го инсталират по подразбиране. Но днес най-разпространеният е интерфейсът на Serial ATA, чиято по-висока скорост осигурява работа с AHSI протокола. Когато инсталирате SATA твърд диск, но използвайки IDE протокола, устройството ще бъде емулирано и това ще намали скоростта до нормата на остарялата стандартна IDE. Но основният проблем е, че ако инсталирате системата на твърдия диск в режим AHSI и след това възстановите настройките на BIOS до фабрични настройки, грешката 0x0000007b ще бъде инициализирана. Нулирането може да възникне както от неправилна намеса на потребителя, така и от техническа повреда. Няма значение как настройките се нулират, ще има грешка при изтегляне. RAID тип връзка с твърд диск не е често срещан на потребителските компютри. Това е масив от няколко твърди диска, който се използва в конфигурации на сървъра, но грешките също са от значение за тях.

Методи и решения за грешка 0x0000007b

В реда на представяне на материалите на статията човек може да се ръководи от същата последователност като при описанието на причините за грешката 0x0000007b.

  • Лошите връзки са често срещана причина за повреди в електронните устройства. Компютърните системи не са изключение. Наличието на свързващи контури и постоянната вибрация на системния блок от охлаждащите вентилатори може да причини смущения в контактите. Проблемът се решава чрез подмяна на свързващите кабели. Проверява надеждността на фиксирането в конекторите, специално внимание се обръща на пластмасовите ключалки, ключалки. Проверка на разхлабването на самите конектори на дънната платка. Ако има дефект, но не е възможно да се справите сами, свържете се със сервизен център, който да замени или спойка съединителите.
  • Изходът на захранващия блок по-нисък от декларирания от производителя се решава чрез подмяна на самия захранващ блок. Но можете да решите проблема, като замените дефектните елементи. Това изисква определени знания в областта на електрониката и ако няма такива, прибягвайте до помощта на специалисти.
  • Неизправността на твърдия диск на ниво хардуер изисква неговата подмяна. Възможно е приблизително да се определи неговата неизправност чрез звука на въртящ се електродвигател. Звукът е напълно диагностициран, тъй като скоростта на въртене е най-малко 7200 об / мин. Липсата на въртене или наличието на силни вибрации показва неговата неизправност. Всяко рязко щракване върху твърдия диск показва падане на магнитните глави или задръстване на кинематиката. Проблемът се решава само чрез подмяна.

Поправете грешка при инициализиране на софтуера 0x0000007b

  • Липсващите или повредени драйверни файлове се коригират чрез нова инсталация или чрез тяхната подмяна. Ако Windows започне да се зарежда преди генериране на грешка, има смисъл да се опитате да възстановите системните файлове в безопасен режим. За да направите това, в самото начало на изтеглянето натиснете клавиша F8. В менюто на специални методи за зареждане трябва да изберете опцията "безопасен режим". Системата ще се зарежда само с минимална конфигурация. Можете да възстановите системата, като фиксирате стандартни инструменти на Windows през менюто "Старт". Ако файловете с драйвери напълно отсъстват, трябва да го инсталирате от стартиращия диск на производителя - това важи за по-старите системи, където поддръжката на нови твърди дискове просто не е осигурена поради липсата им по време на пускането на системата. Грешка 0x0000007b Windows 7 при зареждане на системата не винаги показва липсата на драйвер, тъй като тази система се поддържа от производителя, а текущите драйвери се добавят към актуализациите.
  • Възстановяването на запис при зареждане може да бъде решено по няколко начина. За да запазите всички настройки и потребителски файлове в предварително инсталирана система, можете да опитате да използвате метода за възстановяване. Това действие се осигурява от инсталационния интерфейс. За целта се нуждаете от инсталационна флаш устройство или CD-ROM. След като се зареди до прозореца с предложението за инсталиране на Windows, трябва да изберете елемента "Възстановяване на системата". Въпреки че името на артикула може да се различава леко в различните версии на системата, но значението остава същото. Инсталаторът ще търси предварително инсталирана ОС и ще предложи да изберете тази, от която се нуждаете. След избора процесът на възстановяване ще започне, в края ще се направи рестартиране и влиза в работен режим.
  • Друга възможност е да проверите твърдия диск за грешки. От първоначалния прозорец с предложение за инсталиране на операционната система се извиква конзолата. Това става с клавишите Shift и F10. Командата chdsk с клавишите p и r ще провери напълно HDD и ще поправи лошите сектори. Можете да използвате приложение на трета страна.
  • Конфигурацията на BIOS на твърдия диск трябва да показва интерфейса, използван от компютъра. В зависимост от това се задава режим AHSI или сериен IDE. Почти всички нови дискове използват интерфейса на Serial ATA, а режимът AHSI е най-предпочитаният. Този режим осигурява скоростта на твърдия диск. Различните производители на дънни платки имат различни входни клавиши за BIOS. Тази информация може да бъде намерена в инструкциите за дънната платка или на уебсайта на производителя. Спирането на грешката 0x0000007b Windows 7 при стартиране често се фиксира чрез инсталиране на правилната конфигурация.

Интересни Статии