Популярните iPhone приложения улавят екраните на смартфоните без разрешение

Apple се гордее със сигурността на своята операционна система и дори се смята за световен лидер в областта на личния живот. В същото време редица популярни приложения са осъдени за създаване на записи по време на прекарване на пръст и кликвания на потребителите. Естествено, те не искат разрешение за тези действия. Списъкът с приложения с разклатена репутация включва: Hollister, Expedia, Air Canada, Hotels.com. Всички те все още са налични в официалния App Store.

Изявление на източника

Онлайн публикацията на Tech Crunch в четвъртък съобщи:

Няколко известни приложения за iOS, без да искат и не казват на потребителя да запише всичките си действия. Те включват: приложение за пътуване, програми за авиокомпании, мобилен оператор, банка, финансови съветници. Още по-лошото е, че ако приложението има за цел да скрие отделни полета с информация, то умишлено разкрива поверителните данни на потребителя.

Какво още се знае?

Приложения за IPhone като Singapore Airlines, Hotels.com, Abercrombie & Fitch използват Glassbox в собствените си комунални услуги. Това е система от компания за проучване на връзки с клиенти. Тя е една от много компании, внедряващи технологии за записване на сесии в приложения. Технологията предоставя на разработчика знания за това как потребителят взаимодейства с тяхното приложение.

Данните, получени по тъмен начин, се използват от компаниите, за да разберат по-добре защо софтуерният им продукт може да се провали. Все пак такава информация се използва за най-ефективния маркетинг, съответно за увеличаване на нивото на доходите. Такива компании не се появиха вчера и те само се укрепват на пазара.

Това може да не е в ущърб на безопасността на потребителя, но все пак няма записи в политиката за поверителност относно запис на екран на смартфон. Всяко скрито наблюдение обикновено се възприема с враждебност, така че нека да разгледаме реакцията на Apple.

Интересни Статии