Поправяне на грешка ERR_SSL_BAD_RECORD_MAC_ALERT

Някои потребители се оплакват от грешката ERR_SSL_BAD_RECORD_MAC_ALERT при опит за достъп до някои уеб адреси. Повечето от тях съобщават, че тази грешка възниква само при опит да се свържете с account.google.com - адресът, който е отговорен за обработката на вход в повечето услуги на Google. Но този проблем не се отнася изключително за Google Chrome, тъй като повечето от потребителите, които са открили проблема, твърдят, че същите уеб адреси също не са налични в други уеб браузъри.

Каква е причината за грешката ERR_SSL_BAD_RECORD_MAC_ALERT?

Анализирахме този специфичен проблем, като разгледахме различни доклади и решения, които потребителите направиха в опит да решат този проблем. Въз основа на това успяхме да съберем няколко общи сценария, които биха могли да доведат до този проблем:

 • Проверка на антивирусен софтуер на трети страни за трафик на HTTPS. Повечето от антивирусните програми са конфигурирани по подразбиране, някои от тях показват прекомерна защита. Потребителите, засегнати от този проблем, съобщават, че са успели да го разрешат след деактивиране на HTTPS проверката (SSL сканиране) в AV настройките на трети страни.
 • Версията на Chrome е много остаряла. Този конкретен проблем възниква на компютри с по-стара версия на Chrome. Известно е обаче, че това се случва само с Chrome версия 40 и по-стара.
 • Стойността MTU на рутера не е съвместима с мрежовата конфигурация. Има също така доказателства, че възниква грешка, ако MTU на рутера не е съвместим с текущата мрежова конфигурация.

Ако в момента се опитвате да разрешите този конкретен проблем, тогава в нашата статия ще намерите доказани стъпки за отстраняване на проблеми. По-долу има няколко метода, които други потребители са използвали в подобна ситуация за решаване на този проблем.

За да постигнете добри резултати, следвайте методите по-долу, докато не намерите решение на проблема си, което е ефективно във вашия конкретен сценарий.

Метод 1 Деактивиране на HTTPS проверка (ако е приложимо) в настройките на антивирус на трети страни

Според различни потребителски доклади проблемът може да възникне, ако имате антивирусен софтуер на трети страни, конфигуриран да проверява HTTPS трафика, за да се предпази от външни атаки на защитени канали. Това не е задължително лошо, но се съобщава, че много от AV пакетите на трети страни, включително ESET, AVAST, BitDefender и McAfee, допринасят за грешката ERR_SSL_BAD_RECORD_MAC_ALERT.

Повечето потребители, засегнати от този проблем, успяха да разрешат грешката, като деактивираха функцията за проверка на HTTPS в AV настройките. Можете да разрешите този проблем, като попречите на антивирус на трети страни да извърши HTTPS проверки (SSL сканиране). Стъпките по-долу зависят от това кой AV използвате. В BitDefender можете да изключите тази функция, като изберете Настройки> Общи> Разширени и премахнете отметката от полето Scan SSL.

Ако не можете да намерите тези настройки (може да нямате опция да деактивирате проверката на HTTPS), тогава единственият начин да се уверите, че грешката не се дължи на вашия AV е да я премахнете напълно.

Забележка: потребители, срещнали този проблем, съобщават, че грешката ERR_SSL_BAD_RECORD_MAC_ALERT не възниква, когато Windows Defender е в активните настройки за защита.

Ако този метод не е подходящ за вашата конкретна ситуация или не е помогнал за решаването на този проблем, тогава преминете към следващия метод.

Метод 2: актуализирайте браузъра си до най-новата версия

Някои потребители съобщават, че отстраняването на този проблем е просто: просто актуализирайте Chrome (или друг браузър, където се появява проблемът) до най-новата версия. Но имайте предвид, че това решение може да помогне само на тези, които са изправени пред проявата на тази грешка в много ранен браузър. Например, често се забелязва грешка в версии 20-40 на Chrome.

Ето кратко ръководство за коригиране на ERR_SSL_BAD_RECORD_MAC_ALERT грешката в Google Chrome:

 1. Отворете Google Chrome и щракнете върху бутона за действие в горния десен ъгъл. След това щракнете върху Помощ> Всичко за Google Chrome.
 2. Забележка. Не забравяйте, че Google Chrome е конфигуриран да получава актуализации по подразбиране. Ръчната намеса на потребителя или някои разширения могат да променят тази настройка.
 3. Изчакайте сканирането да завърши, след това щракнете върху Актуализиране на Chrome и инсталирайте новата версия.
 4. Рестартирайте браузъра си и вижте дали проблемът ви е разрешен.

По почти същия начин можете да актуализирате браузъри от други разработчици. Като цяло тук не трябва да имате проблеми. Ако определената грешка все още ви притеснява, преминете към следващия метод.

Метод 3: променете MTU на рутера на 1400

Много потребители, срещнали грешката ERR_SSL_BAD_RECORD_MAC_ALERT, решиха проблема, като промениха MTU стойността на рутера на 1400.

Стъпките за смяна на MTU (Maximum Transmission Unit) ще варират в зависимост от производителя на вашия рутер. Въпреки това са идентифицирани няколко общи стъпки, които ще ви покажат правилната посока за решаване на проблема:

 1. Стартирайте уеб браузър и въведете адреса за вход на вашия рутер. Повечето рутери използват IP адреси по подразбиране: 192.168.0.1. или 192.168.1.1.
 2. Проверете настройките на вашия рутер и настройките на мрежата или WAN, които ще ви позволят да преоразмерите MTU. На повечето рутери този елемент може да бъде намерен в менюто Разширени в секцията WAN Setup.
 3. Задайте размера на MTU на 1400 и щракнете върху „Запазване“ (или „Прилагане“), за да запазите избраните промени.
 4. Рестартирайте вашия рутер и вижте дали проблемът е разрешен, като се опитате да получите достъп до същия адрес, който преди това причини грешката ERR_SSL_BAD_RECORD_MAC_ALERT.

Интересни Статии