PlayStation 5: дата на издаване, спецификации, цена

Не бих искал да призная това, но конзолата на осмо поколение от SONY е в края на живота си. Не забравяйте за един прост факт: излизането на оригиналния PS4 се случи преди пет години, т.е. през 2013г. Пет години са доста дълъг период на живот на такива продукти. В тази връзка много конзолни геймъри активно се интересуват от следната итерация на японската конзола: Playstation 5.

В тази статия сме събрали възможно най-много информация за датата на пускане на тази конзола, технически спецификации, прогнозни цени и друга, не по-малко интересна информация за нея. Е, да започнем с най-популярната заявка, а именно датата на излизане на PS5.

Дата на издаване на Playstation 5

Е, веднага трябва да посочите следното: точната дата на пускане на PS5 все още не е обявена . В мрежата обаче все още има някаква информация, с която можете поне да се досетите кога ще бъде пусната следващата конзола от SONY. Така че, нека започнем с неотдавнашно изявление на Кеничиро Йошида, изпълнителен директор на SONY.

Той заяви, че пускането на нова конзола е неизбежно и добави следното:

В момента мога да кажа само следното: трябва да пуснем хардуер от следващо поколение.

Въз основа на това можем да заключим, че SONY определено се готви да пусне нова игрална конзола и тя ще бъде оборудвана с хардуер от следващо поколение (за това ще говорим в следващия раздел), но г-н Йошида не уточни нищо за точната дата на пускане.

Джон “Цуйоши” Кодер, директор на Sony Interactive Entertainment (подразделение на Sony в САЩ), каза, че ...

... конзолата Playstation 4 навлиза в последния етап от своя жизнен цикъл.

Coder добави още, че до 2021 г. печалбите от продажбите на PS4 конзоли, както и свързаните с тях услуги ще започнат да намаляват. Много експерти (както и обикновени играчи) предполагат, че до 2020-2021 г. ще се състои пускането на конзолата Playstation 5.

Шон Лейден, председател на SIE Worldwide Studios (редица студии за развитие, собственост на SIE), в интервю миналата година с германския уебсайт Golem.de заяви ...

... един ден ще разберем датата на издаване на PlayStation 5.

И отново, както в случая с предишните представители, от думите на Лайден вече по това време може да се разбере, че компанията вероятно е мислила да разработи (или вече е в процес на разработване) нова конзола. И така, какво получаваме от официалните представители на SONY? Всички, все пак, не се опитват да отрекат, че PS5 е, въпреки това, никой от тях не е посочил поне приблизителни дати.

Нека сега да видим какво мислят различни експерти и анализатори в игровата индустрия за Playstation 5. Още в средата на 2017 г. такъв известен анализатор като Майкъл Пахтер направи предположението, че новата игрална конзола на SONY ще се появи на пазара до 2020 г.

Освен това, г-н Пахтер беше сигурен, че цената на PS4 Pro ще бъде намалена и моделът придоби статут на база.

Джейсън Шрайер, редактор на ресурса и журналист за играта Kotaku, интервюира няколко разработчици на видеоигри, опитвайки се да разберат възможна дата на пускане на PS5. Според тези интервюта повечето разработчици са склонни да смятат, че нова конзола трябва да се очаква още около 2020 г.

The Wall Street Journal от своя страна направи приблизително същите прогнози като другите анализатори: излизането на Playstation 5 трябва да се случи само след три години, т.е. до 2021г. Въз основа на цялата информация, предоставена от анализатори и представители на SONY, може да се предположи, че официалното пускане на конзолата Playstation 5 ще се състои през 2020 или 2021 година.

Спецификации на PS5

Но по отношение на хардуера, който би трябвало да получи нова конзола от SONY, вече е известно малко повече. Според слуховете, Playstation 5 ще има октавно ядро ​​APU за Zen архитектура и графичен процесор, базиран на Navi ускорители. Наред с други неща, в Интернет се носи слух, че петият PS ще бъде в състояние да достави до 240FPS и истински 4K във видеоигри.

Независимо от това, това е изключително малко вероятно, тъй като понастоящем никой видео ускорител не е в състояние да осигури такава производителност в повечето съвременни проекти за игри. PS5 обаче ще бъде с порядък по-мощен от PS4 Pro - без съмнение в това. Някои източници обаче твърдят, че PlayStation 5 ще се използва за популяризиране на технологията за виртуална реалност.

Ценообразуване на конзолите PS5

Доста е трудно да се каже нещо за цените на новата конзола на SONY. Както можете да си спомните, цената на оригиналния PS4 беше 400 долара. Подобрената версия - PS4 Pro имаше приблизително една и съща цена. Някои потребители предполагат, че цената на PS5 просто ще съответства на 400 долара, но мнозина все още са склонни да вярват, че SONY ще повиши ценовия етикет на конзолата до поне 450 долара.

Интересни Статии