PC не открива втори монитор: как да го поправя?

За да получат най-доброто преживяване и да подобрят производителността, потребителите използват комбинация от два или дори повече монитори. Това не означава, че трябва да закупите друг компютър или лаптоп, за да използвате два монитора.

Ако вашата видеокарта поддържа множество портове за връзка, тогава можете безопасно да свържете няколко монитора към нея. Въз основа на това броят на мониторите, които можете да свържете към компютър, зависи от броя на портовете на вашата видеокарта.

Можете да намерите различни портове на видеокартата, например VGA, DVI, HDMI и Displayport. В наши дни HDMI и Displayport са най-популярните интерфейси за свързване. VGA и DVI-I (не DVI-D), от своя страна, практически вече не се използват (свързването на модерна видеокарта с VGA монитор като цяло е невероятно проблематично).

Най-често срещаният интерфейс за връзка е HDMI, който предоставя на потребителите достъп до най-високите разделителни способности в момента. Плюс това, HDMI може да предава и сигнал от звукова карта.

В допълнение към различни интерфейсни връзки за предаване на видео сигнал от видеокарта към монитор, има два различни вида видеокарти: интегрирана и дискретна (PCIe). Каква е разликата между тези два вида видеокарти?

В дънната платка е интегрирана видеокарта, а PCIe видеокарта е свързана към PCIe слота на дънната платка на PC. Ако играете видео игри, правите графичен дизайн или редактиране на видео, тогава ви препоръчваме да използвате дискретна графична карта, тъй като тя е предназначена за такива задачи и е много по-продуктивна.

Понякога ще трябва да свържете втори монитор към вашата машина. Тази процедура е доста проста: вземете кабел с желания интерфейс за връзка, например HDMI, свържете единия край към конектора на видеокартата, а другия към конектора на монитора. Това е всичко.

Обаче понякога нещата не вървят толкова гладко и компютърът ви по някаква причина не може да открие втори монитор. Каква е причината за тази неприятност? Така че има много причини: проблеми с кабела, несъвместими драйвери, проблеми с конфигурацията на потребителския компютър и т.н.

В тази статия ще разгледаме 10 различни метода, които се надяваме да ви помогнат при проблема с откриването на свързан монитор.

Метод №1 Промяна на режима на проекция

Ако правилно сте свързали монитора към вашата видеокарта, но на него нищо не се показва, можете да опитате да промените режима на проекция. Проблемът може да възникне просто защото видеокартата ви не знаеше какво да прави с втория свързан монитор. Сега ще ви покажем как да промените режима на прожектиране на Windows 10. Въпреки че, същото може да се направи и в операционни системи като Windows 8 и Windows 8.1.

 • Натиснете клавишната комбинация Windows + P на клавиатурата.
 • След това пред вас ще се появи меню за избор на проекционен режим, в което ще има четири настройки. Изберете настройката според вашите предпочитания и кликнете върху нея.

Е, вторият монитор оживя ли най-накрая? Ако не, тогава това не беше така и продължаваме.

Метод 2 Рестартиране на компютъра

В операционната система Windows (както всъщност и във всяка друга ОС) понякога има различни грешки и грешки, които пречат на нейната правилна работа и в резултат на това не позволяват на потребителя да използва функционалността на операционната система.

Опитайте да рестартирате вашата машина, за да отстраните възможен проблем. Има възможност проблемът да е отстрани на вашата ОС, която упорито не иска да открие друга връзка на монитора в наличните устройства. След рестартиране опитайте отново описания по-горе метод.

Метод №3 Прекратяване на компютър, монитори и кабели

Ок, в предишния метод, ние просто се опитахме да рестартираме компютъра с вас, за да се отървем от евентуално „не може“ на Windows 10 / 8.1 / 8. Може би проблемът не е на софтуерното ниво, а на хардуерното ниво.

Опитайте да изключите компютъра си напълно, изключете всички монитори от него, изключете всички кабели от тях. Също така, не забравяйте да изключите двата си монитора. Изчакайте няколко три минути и след това отново свържете цялото оборудване.

Може би имаше някакъв конфликт в свързаното оборудване на вашия компютър, а вторият монитор отказа да бъде открит от системата. Този метод помага на някои потребители в мрежата (поне някои от тях казват така). Плюс това, просто няма риск да се направи, да речем, този трик. Така че защо да не опитате.

Метод №4 Превключване на видео адаптер (видеокарта)

Някои потребители твърдят, че простото свързване на видеокартата чрез системната помощна програма Device Manager им помогнало да решат проблема с това, че не показват втори монитор.

Това се прави много просто и сега ще ви покажем как да го направите:

 • Щракнете с десния бутон върху Старт и изберете „Диспечер на устройства“.
 • Ще видите списък на оборудването, което е инсталирано и работи на вашата система. Намерете секцията „Видео адаптери“.
 • Намерете името на вашата видеокарта в списъка и щракнете с десния бутон върху нея.
 • Изберете Disconnect Device.
 • След това отново щракнете с десния бутон върху драйвера от вашата видеокарта и изберете "Включване на устройството".
 • Тествайте отново своя втори монитор.

Може би вторият ви монитор не се открива усърдно, защото драйверът за вашата видеокарта по някаква причина започна да работи неправилно. Такава проста процедура за повторно активиране на устройството често може да коригира ситуацията.

Метод №5 Преинсталиране на монитори

Добре, ако превключването на вашия видеоадаптер не помогна за отстраняване на ситуацията, тогава нека опитаме да инсталираме отново самите монитори, които сега са свързани към вашата система. Върнете се към помощната програма на системния диспечер на задачи и следвайте тези стъпки:

 • Отпред на списъка с инсталирано оборудване намерете секцията „Монитори“.
 • Отворете този раздел и намерете монитора си в списъка. Щракнете с десния бутон върху него и изберете „Изтриване на устройството“.
 • След като мониторът ви се изпразни, рестартирайте компютъра и свържете втори монитор към него, ако той вече не е свързан към системния блок, и след това към основния монитор.
 • След това проверете дали вторият ви монитор се показва заедно с основния.

Метод № 6 Драйвер за отстъпване на видеокартата към предишната версия

Може би проблемът с намирането на втори монитор е драйверът за видеокартата, която в момента е инсталирана във вашата система. За да разрешите този проблем, можете да опитате да върнете драйвера за видео до предишна версия. Това отново става чрез диспечера на устройства.

 • Отидете в диспечера на устройства, отидете в секцията Видео адаптери и намерете видеокартата си.
 • Щракнете с десния бутон върху него и изберете "Свойства".
 • Отидете в раздела „Драйвер“.
 • Кликнете върху бутона „Върни се назад“.

Веднага след като драйверът се върне обратно за вашия компютър, опитайте отново да свържете два монитора към него. Ако този път всичко вървеше перфектно и сте направили това, което сте възнамерявали, то определено се състои от драйвер за видеокартата.

Метод №7 Промяна на скоростта на опресняване

В този метод сега ще се опитаме да променим скоростта на опресняване на вашия монитор, тъй като това може да е причина за проблеми при свързване на втори монитор. Например, можете да зададете честотата на опресняване на основния си монитор на 75 херца, докато на него и на вторичния монитор максималната скорост на опресняване е 59-60 херца.

 • Натиснете клавиатурата Windows + I, за да отидете на системните настройки.
 • Отидете в секцията "Система".
 • След това изберете раздела „Екран“.
 • Слезте в долната част на прозореца с настройките на екрана и кликнете върху връзката „Свойства на графичния адаптер“.
 • Отидете в раздела „Монитор“.
 • Кликнете върху падащото меню и изберете правилната честота на опресняване за вашия монитор, например 60 Hz.
 • Приложете промените.

След като промените скоростта на опресняване, опитайте да свържете втори монитор и да видите дали нещо се променя. Можете също да опитате да зададете нещо в настройките на проекцията, които споменахме в първия параграф.

Метод №8 Трикове за собствениците на лаптопи

Ако се опитвате да свържете втори монитор към лаптоп, можем да ви препоръчаме да изпълните няколко трика, които могат да помогнат при свързването на втори монитор:

 • Опитайте да затворите вашия лаптоп, докато мониторът е свързан (това ще направи дисплея на лаптопа временно изключен). Вторият монитор вече трябва да бъде маркиран като основен. Веднага щом отворите лаптопа, двата дисплея трябва да работят веднага.
 • Опитайте се да влезете в режим на заспиване на вашия компютър, докато втори монитор е свързан с компютъра, и след това го събудете от този режим.

Метод № 9 Активиране на множество дисплеи

Ако сте потребител на видеокарта от Nvidia, тогава можете да опитате да активирате опцията за мулти-дисплей в контролния панел на Nvidia.

 • Щракнете с десния бутон върху работния плот и изберете „Nvidia Control Panel“.
 • Отидете в секцията „Дисплей“.
 • Кликнете върху подраздела „Инсталиране на множество дисплеи“.
 • Поставете отметка в квадратчето до свързаното към вашия компютър.
 • Кликнете върху „Запазване“ и затворете контролния панел на Nvidia.

Метод №10 Проверете монитор, портове и кабели

Ако все още не можете да свържете втория монитор към компютъра (имайки предвид, че знаете самата процедура), може би нещо не е наред със самия монитор, портовете за връзка или кабелите. Опитайте да проверите тези компоненти, тъй като проблемът може да е просто повредено оборудване.

Интересни Статии