PC не открива USB Wi-Fi адаптер в Windows 10: как да се поправи

Всички модерни лаптопи са оборудвани по подразбиране с модули под формата на Wi-Fi адаптери, така че да могат лесно да се свързват с безжични мрежи, разпространени чрез Wi-Fi рутер. Някои потребители на стационарни компютри, вместо да използват неудобни и, честно казано, досадни проводници, дават предпочитание на външни Wi-Fi адаптери, които лесно могат да бъдат свързани към системния блок чрез най-често срещания USB порт.

Много удобно и просто и няма нужда да се забърквате с проводници - куп плюсове. Някои потребители обаче се сблъскват с доста неприятен проблем при преминаване към USB Wi-Fi адаптери. Той се състои във факта, че техният компютър по някаква причина отказва да открие свързан Wi-Fi адаптер. Особено често този проблем се среща в Windows 10. В тази статия ще ви кажем как да накарате вашия компютър в Windows 10 все още да открива външно свързан Wi-Fi адаптер.

Компютърът не открива външен Wi-Fi адаптер

Опитайте да промените USB порта

Ако разбирате, че компютърът ви не може да открие външен Wi-Fi адаптер в системата, тогава първото нещо, което трябва да опитате, е да смените USB порта. Има възможност USB портът, в който сте свързали външното устройство, да не работи правилно. Проверката на това е изключително проста, тъй като е достатъчно да свържете Wi-Fi адаптера към друг USB порт на вашата дънна платка. Ако този път всичко работеше както трябва - вина определено се крие в неработещ USB порт.

Инсталирайте драйвера за Wi-Fi адаптера

Може би вашият външен Wi-Fi адаптер не се вижда в системата поради факта, че той просто не е инсталирал правилния драйвер. Цялото оборудване просто трябва да има един или друг драйвер за себе си, в противен случай то буквално няма да функционира. Трябва да инсталирате драйвера за Wi-Fi адаптера и след това да проверите дали той ще бъде видим за системата и функцията. Направете следното:

 • Щракнете върху Windows + X;
 • изберете "Мениджър на задачи";
 • намерете секцията „Неизвестни устройства“ (тук най-вероятно ще се намира, ако е свързан към компютър) и намерете предполагаемия Wi-Fi адаптер в него;
 • щракнете двукратно върху него, за да отидете на "Properties";
 • отидете на раздела "Информация";
 • изберете „Идент. № на оборудването“ в падащото меню;
 • копирайте първия ред в клипборда и го въведете в търсачката на браузъра;
 • Намерете необходимите драйвери и изтеглете техния инсталационен пакет;
 • инсталирайте драйвера за вашия Wi-Fi адаптер и рестартирайте компютъра;

След като драйверът е инсталиран, върнете се до диспечер на устройства и вижте дали вашият Wi-Fi адаптер е в списъка на мрежовите адаптери. Ако проблемът беше в драйвера, той беше решен.

Проверете настройките на захранването

Друга причина, поради която вашият компютър не може да открие външен Wi-Fi адаптер, свързан към USB порта, е заради настройките на вашия план за захранване. Факт е, че USB портовете на вашата система могат да бъдат временно прекъснати, например, когато компютърът влиза в режим на заспиване, но тази функция също може да причини някои проблеми. Възможно е компютърът ви да не може да открие Wi-Fi адаптера поради настройките на захранването. За да коригирате това, трябва да направите следното:

 • щракнете с десния бутон върху Start и изберете "Управление на захранването";
 • отидете надолу и кликнете върху връзката „Разширени настройки на захранването“ в секцията „Свързани настройки“;
 • кликнете върху връзката „Конфигуриране на схемата на захранване“ под схемата, от която се нуждаете, например, за висока производителност;
 • кликнете върху връзката „Промяна на разширените настройки за захранване“;
 • намерете в списъка раздел „USB Settings → USB Port Временно настройки“;
 • задайте стойността на този параметър на „Забранено“;
 • запазете настройките и рестартирайте компютъра.

Опитайте отново да използвате външния Wi-Fi адаптер, огледайте се в Device Manager и го намерете там. Е, сега всичко е наред? Ако не, има още нещо, което можете да опитате.

Деактивирайте възможността да изключите устройството, за да спестите енергия

Последното нещо, което може да доведе до проблеми с откриването на Wi-Fi адаптер на вашия компютър, е опцията, с която системата изключва устройство, за да спести енергия. Влезте обратно в диспечер на устройства и отидете на секцията USB контролери. Трябва да отидете на свойствата на всеки от главните USB хъбове и да деактивирате опцията „Разрешете това устройство да се изключи, за да спестите енергия“ в раздела за управление на захранването.

След като направите това, рестартирайте компютъра и опитайте отново да използвате Wi-Fi адаптера. Това е последното нещо, което бихте могли да направите в тази ситуация. Ако външният адаптер все още не е открит от вашата операционна система, тогава със сигурност нещо не е наред със самото устройство, а не с настройките на компютъра. Това е лесно да се провери на друг компютър. Ако Wi-Fi адаптерът не се появи там, той определено се е провалил.

Интересни Статии