Основните разлики между iPhone 5 и iPhone 5S

Не е тайна, че iPhone 5 и iPhone 5S са най-популярните продукти на Apple, устройства, които много потребители използват и до днес, въпреки че са пуснати от доста време. Може да попитате: защо да купувате остаряла версия на iPhone, ако на пазара отдавна има по-модерни устройства?

Отговорът е цената на новите продукти на Apple. За мнозина този конкретен фактор става решаващ, когато купуват не най-новото устройство, а iPhone 5 или iPhone 5S - висококачествен и евтин смартфон. Днес обаче няма да се докосваме до ценовите етикети на джаджи на тази компания, а ще разгледаме нещо друго: основните разлики между iPhone 5 и iPhone 5S.

Сравнете iPhone 5 и iPhone 5S

За удобство ще разделим тази статия на два големи раздела, в един от които ще обсъдим физическите характеристики, а във втория - хардуер. Вече трябва да имате въпрос: трябва ли изобщо да се прави това сравнение? Отговорът е да. Работата е там, че в някои аспекти iPhone 5 не се различава много от iPhone 5S, което води много потребители до объркване. Но ще посочим разликите между тези модели.

Физически характеристики на iPhone 5 и iPhone 5S

За съжаление няма толкова очевидни разлики във външния вид между тези две устройства. Различията са налице, но те са изключително незначителни, поради което много потребители объркват тези джаджи един с друг. Нека разгледаме различни аспекти на физическите характеристики на iPhone 5 и iPhone 5S.

Размери и тегло

Трудно е да се повярва, но петата серия iPhone не се различава по тегло и размер:

  • дължина - 123, 8 мм;
  • ширина - 58, 6 мм;
  • дебелина - 7, 6 мм;
  • тегло - 112 грама.

Бих искал да похваля разработчиците за създаването на толкова тънко устройство през 2012 г. Същият iPhone X (най-новата и най-добра версия на iPhone в момента) е с приблизително еднаква дебелина. Така или иначе, iPhone 5 и iPhone 5S не могат да бъдат разграничени по техните размери, така че нека да преминем към следващия параграф в този раздел.

Цветни схеми и дизайн

Ако е невъзможно да се намерят разлики в теглото и размерите, тогава по отношение на наличните цветове и дизайн - лесно. И така, най-лесният начин да разграничите iPhone 5 от iPhone 5S е бутонът Home или Home. В iPhone 5 този бутон има вдлъбната форма и върху него е приложен бял (или черен) квадрат.

В iPhone 5S този бутон изпълнява не само функцията на бутона Home, но и функциите на скенер за пръстови отпечатъци (Touch ID технология, която ще обсъдим във втората част на статията), както и че е плосък и няма квадратен символ. Просто казано, iPhone 5 - има кутия, iPhone 5S - няма кутия.

В допълнение към различните Home бутони, iPhone 5 и iPhone 5S се разпространяват в различни цветови схеми. Оригиналният пети iPhone можете да намерите в продажба в бели и черни цветове. Да, скучно, тогава такива са реалностите. iPhone 5S, за щастие, получи по-достъпни цветови схеми: бяло, златисто и тъмно сиво. Струва си да се отбележи, че черните и тъмно сиви цветове са доста трудни за разграничаване помежду си, но това все пак е възможно.

И последната разлика е подсветката на камерата. На iPhone 5 ще има само един светодиод за подсветка, докато на iPhone 5S - два. Тази разлика е доста лесно да не се забележи, така че бъдете внимателни, ако възнамерявате да закупите някое от устройствата.

Хардуерни характеристики на iPhone 5 и iPhone 5S

Нека да преминем към разликите в хардуера. Като се има предвид, че подобрена версия на петия iPhone беше пусната година след излизането на оригинала, има доста различни разлики. Така че, нека започнем с вас от най-важната разлика - използването на различни микропроцесори.

процесори

IPhone 5S използва двуядрен процесор Apple A7, чиято честота на всяко ядро ​​достига 1, 3 GHz. В оригиналния модел, т.е. iPhone 5 използва двуядрен процесор Apple A6, работещ на същата честота. Чакайте, две ядра и една и съща честота - каква е разликата? Разликата е, че Apple A6 е 32-битов процесор, а Apple A7 е 64-битов.

Свързаните модели смартфони също имат разлики в графичните копроцесори. IPhone 5 има PowerXR SGX543MP3, инсталиран на борда, докато iPhone 5S има Power64R модел G6430. Разбира се, най-новият графичен процесор е по-продуктивен. Освен всичко друго, не трябва да забравяме, че S-моделът разполага с допълнителен процесор M7, който се занимава с четене на данни от жироскопа, компаса и акселерометъра на смартфона.

Капацитет на батерията

IPhone 5 има батерия от 1440 mAh. Предвид леко подобрената производителност, iPhone 5S разполага с по-обемна батерия, чийто обем е 1500 mAh. Към днешна дата подобни характеристики няма да изненадат никого, но тези смартфони, предвид „пълнежа им“, обикновено издържат с това количество батерия за няколко дни.

камера

IPhone 5 и iPhone 5S използват почти една и съща камера: 8 мегапиксела за основния модул и 1.2 мегапиксела за предния модул. Разработчиците на Apple по едно време безмилостно повториха, че значително преработиха основната камера за петия S-модел на iPhone. Вече споменахме разликата в подсветката на камерата: на обикновения модел има един светодиод, а на напредналия - два. Защо обаче камерата се нуждае от два светодиода?

Работата е там, че всеки от светодиодите е отговорен за определен тип светлина: един за топла светлина, а вторият за студена светлина. Използвайки тази дистрибуция, iPhone 5S може да създаде малко по-реалистични цветове на снимките. Освен всичко друго, разработчиците значително подобриха фокуса, динамиката и стабилизацията.

Като цяло камерата на iPhone 5S стана няколко пъти по-функционална, каквото и да се каже някой, въпреки това, след многобройни проучвания, извършени от различни потребители, разликата между качеството на снимане на iPhone 5 и iPhone 5S е минимална.

Съхранение

Има три версии на оригиналния iPhone 5: 16, 32 и 64 гигабайта. За съжаление, Apple не промени нищо за iPhone 5S и той се появи в абсолютно същите версии като оригинала. Преди време сред потребителите се появиха слухове, че iPhone 5S ще бъде пуснат на 128 гигабайта, но всичко се ограничаваше само до слуховете.

Touch ID - Скенер за пръстови отпечатъци

Така стигаме до последната разлика между iPhone 5 и iPhone 5S - скенер за пръстови отпечатъци. За съжаление, обичайната версия на петте от този модул не е предоставена, но потребителите на S-версията могат да се възползват изцяло от технологията Touch ID.

Много от вас вероятно вече знаят какво представлява този скенер и как да го използваме: поставяме пръстовия отпечатък на всеки пръст в базата данни и използваме скенера за различни цели. Най-често срещаното е да отключите iPhone 5S. За съжаление скенерът на този модел iPhone може да бъде достатъчно придирчив: трябва постоянно да наблюдавате, за да няма пречки под формата на мръсотия или влага върху пръста.

В заключение

Е, iPhone 5 и iPhone 5S определено са сходни в много отношения: размери, дисплей, вътрешна памет и т.н. Те обаче лесно могат да бъдат разграничени помежду си чрез някои външни различия, както и различия във вътрешното „пълнене“. Въпреки факта, че тези смартфони излязоха през 2012 и 2013 г., те все още остават перфектно оптимизирани устройства от Apple, чиято цена днес не е толкова хаплива.

Интересни Статии