Оценка ТОП 7 на най-добрите HDD дискове: кой да изберете, плюсове и минуси, отзиви, цена

Устройство за съхранение на данни (твърд диск, от английски твърд диск) е популярно решение в настолни компютри, лаптопи и сървърно оборудване. Това е най-добрият избор за съхранение на данни поради ниската цена на един гигабайт в сравнение с твърдотелни устройства. Всяка година обаче бавно, но сигурно твърдите дискове губят своите позиции - флаш паметта бързо става по-евтина. Помислете за избора на най-добрите (според редакторите) HDD устройства.

Оценка ТОП 7 на най-добрите HDD дискове

Изборът ще включва:

 • Toshiba [DT01ACA050];
 • Seagate 7200 BarraCuda [ST1000DM010];
 • WD Blue [WD10EZEX];
 • Seagate 5900 IronWolf [ST1000VN002];
 • WD Blue [WD20EZRZ];
 • Seagate 5900 SkyHawk [ST3000VX010];
 • WD червен IntelliPower [WD40EFRX].

Подробности по-долу.

Toshiba [DT01ACA050]

3.5-инчов хард диск с капацитет 01ACA050 с 500 GB е подходящ за използване на работния плот. Задвижващият шпиндел прави 7200 оборота в минута, докато консумацията на енергия не надвишава 6, 4 W, което прави този твърд диск енергийно ефективен. За да се свържете с компютър, е осигурен SATA интерфейс, който осигурява пренос на данни с 6-гигабитна скорост.

Консумирана мощност6, 4 вата
скривалище32 MB
Завъртане на шпиндела7200 об / мин
обем512 GB

Цена: от 2 300 до 2 600 рубли.

Toshiba HDD

Goodies

 • SATA III интерфейс с допълнителна мощност;
 • включени болтове;
 • гаранция на производителя за три години.

минуси

 • малък буфер, не е подходящ за професионално съхранение на файлове.

Те стоят в RAID0, те се използват главно за редактиране на видео. В тази конфигурация те осигуряват скорост на четене на големи файлове от порядъка на 300 Mb / s. Той е доста приличен и дори сравним с някои SSD дискове, като се има предвид съотношението цена, скорост и обем, се получава добър бюджетен вариант за сравнително бърза обработка на големи количества данни.

Seagate 7200 BarraCuda [ST1000DM010]

Задвижването, състоящо се от една плоча, тежи само 400 грама и в същото време е много компактно - размерите му са 10.16 × 14.6 × 2 сантиметра. Доста високата устойчивост на удар на компонента също е приятна, когато работите с него е 80 G. Нивото на шума на устройството е ниско и варира между 23-24 dB, така че шумът от неговата работа определено няма да ви притесни. Средното време на закъснение на описания HDD е 4, 16 ms, което е малко.

Завъртане на шпиндела7200 об / мин
скривалище64 MB
обем1024 GB
Консумирана мощност5, 3 вата

Разходи: от 2 600 до 2 900 рубли.

Seagate 7200 BarraCuda DVD

Goodies

 • ниска консумация на енергия (5, 3 W) в товара;
 • максимално ниво на шум 24 dB.

минуси

 • лошо качество на сглобяване, голям процент дефекти, клиентите се оплакват, че трябва да върнат дискове под гаранция.

Като цяло съм доволен от покупката, за сравнително малка сума купих наистина бърз влак. Сравнително тихо. Почти не се затопля. От съотношенията цена / качество мисля, че най-добрият избор. Да, както пишат мнозина тук, от самата покупка има зелени (Виктория) сектори. Но те не пречат на работата. Взех не един такъв, основното е да закупя не от китайски произход и с най-новия фърмуер. Скоростта в началото на диска е около 210 Mb / s, в края около 105 Mb / s. Мисля, че това е доста добър резултат (особено в този ценови сегмент). Да, за брака се казва, че е доста. Ето защо на етапа на гаранционния период се опитвам да ги задействам максимално, така че, ако има такъв, да се появи.

WD Blue [WD10EZEX]

WD Caviar Blue WD10EZEX на твърд диск 1 TB съчетава най-добрите практики на Western Digital. Гарантиран дълъг експлоатационен живот, надеждност при употреба, висока скорост на писане и четене - всичко това е характерно за този модел. Дискът ще ви позволи да съхранявате стотици часове музика и видео, да инсталирате много приложения и игри, ще осигурите бърз достъп до съхранени данни. Всичко това - благодарение на скоростта на въртене от 7200 об / мин и технологията NCQ.

Консумирана мощност6.8 вата
Завъртане на шпиндела7200 об / мин
скривалище64 MB
обем1 TB

Ще трябва да разклоним от 2800 до 3100 рубли.

WD Blue HDD

Goodies

 • поддържа NCQ;
 • забавяне на достъп е 3 ms;
 • 2 години гаранция на производителя.

минуси

 • не са открити недостатъци.

Евтин диск с нормален обем и кеш за парите. Работи всеки ден по 5-10 часа, всичко е наред. Има оперативен опит с друг диск на тази марка - зелен 500 GB с 32 MB кеш. Десета година към него. Вярвам, че тези дискове са издръжливи, ако не и дефектни. Температурата не е по-висока от телесната температура. Миналото издръжливо от тази компания и тази серия живя повече от 10 години, без дефрагментиране. Цял живот на WD седях и всичките си приятели. Всички като едно - не харесваме Seagate. Имаше твърде много бракове в серията Barracuda. Купих Тошиба заради експеримента, съпругата на WD. И двамата са щастливи засега.

Seagate 5900 IronWolf [ST1000VN002]

5900 IronWolf има капацитет от 1 терабайт - което е достатъчно за непретенциозно използване на паметта. Въртящият се шпиндел с компонент от 5900 об / мин осигурява, от една страна, производителност. А от друга - ниско (от 21 до 23 dB) ниво на шума. Прехвърлянето на данни при взаимодействие с този диск може да достигне 180 мегабайта в секунда - операциите ще се извършват много бързо. Тези, които разбират много за спестяването на клиенти, ще бъдат приятно изненадани от нивото на консумация на енергия, което е само 3, 6 вата за този твърд диск. HDD се свързва с останалата част от системата, използвайки SATA III.

обем1000 GB
скривалище64 Mb
Завъртане на шпиндела5900 об / мин
Консумирана мощност6.8 вата

Цена: от 3 800 до 4 200 рубли.

Seagate 5900 IronWolf HDD

Goodies

 • поддържа NCQ;
 • забавяне на достъп е 3 ms.

минуси

 • дискът е по-предназначен за създаване на масиви и банки с данни, за да работите на компютър, ще ви е необходим допълнителен софтуер и „танци с тамбур“.

Описанието трябва да се добави за купувачите, за да добавят, че този диск не е предназначен за компютри и не се препоръчва да инсталирате на него операционна система. Този диск е само за съхранение (NAS, архиви и подобна агломерация).

WD Blue [WD20EZRZ]

WD20EZRZ успешно комбинира ниска консумация на енергия (4.1 W), скорост и технология Advanced Format. Дисковият шпиндел прави 5400 оборота в минута, поради което дискът е доста тих (нивото на шума от престой до работа може да варира между 23-27 dB) и енергийно ефективен. Трябва да се купи 2-терабайтно устройство за собствениците на персонални компютри или сглобяеми настолни компютри - въпреки че лаптопите и другите мобилни компютри използват по-компактните, но в по-голямата си част не толкова бързите HDD модели.

обем2 Tb
Завъртане на шпиндела5400 об / мин
Консумирана мощност4.1 вата
скривалище64 Mb

Разходи: от 3999 до 4300 рубли.

WD Blue HDD

Goodies

 • 2048 гигабайта пространство;
 • включен допълнителен хардуер (карета, болтове);
 • ниска консумация на енергия - 4.1 вата.

минуси

 • ниската скорост на шпиндела ще увеличи забавянето при достъпа до големи файлове.

Взе да замени смелия Seagate Barracuda, който умря в смърт. Използвах този един диск за една година. Това устройство се справя със задачата за локално съхранение в компютъра. За парите ви отличен склад за данни. Мога да препоръчам на тези, които не са много притеснени от шума на главите (това се забелязва само при активно използване на диска). Освен това дискът не е фиксиран и просто се търкаля в долната част на кутията, така че този недостатък ще премине и ако е инсталиран както трябва.

Seagate 5900 SkyHawk [ST3000VX010]

5900 SkyHawk е оптимизиран за използване в RAID масиви и това трябва да се вземе предвид при вземане на решение дали да се закупи диск. Seagate 5900 SkyHawk е свързан към дънната платка чрез SATA III - интерфейс с доста висока (6 Gb / s) скорост на пренос на данни. Капацитетът на носителя е 3 терабайта - той ще заеме впечатляващ процент в масива, а за домашната система като цяло може да се превърне в хранилище за много години. Предаването на данни може да се извърши с компонент от 180 MB / s с максимална скорост.

скривалище64 Mb
Завъртане на шпиндела5900 об / мин
Консумирана мощност5.6 вата
обем3 Tb

Тя ще струва от 6 200 до 7 000 рубли.

Seagate 5900 SkyHawk DVD

Goodies

 • максимална честотна лента от 180 MB / s;
 • бърз кеш (6 Gb / s).

минуси

 • не са открити недостатъци.

Взех този винт за инсталиране в DVR на домашна система за видеонаблюдение. Има достатъчно памет за една 1080p камера за почти 3 месеца. Можете едновременно да гледате видеоклипа, докато рекордерът продължава да записва, което означава добра скорост, след като имаше леко замръзване, записаните и четими сектори бяха видимо далеч един от друг. Като цяло съм доволен от покупката, можете да я вземете.

WD червен IntelliPower [WD40EFRX]

Максималната скорост на четене и запис със средно закъснение от 4, 2 ms е 150 MB в секунда. 3, 5-инчовият формат показва, че устройството е проектирано за моноблокови системи. WD червен IntelliPower WD40EFRX 4 Tb при най-високо натоварване консумира не повече от 4, 5 вата. Устройството има стандартен интерфейс за SATA трето поколение, който за разлика от своите предшественици се характеризира с висока степен на честотна лента до 6 Gb / s. Нивото на шума на устройството в зависимост от натоварването варира от 24 до 26 dB.

обем4 Tb
скривалище64 Mb
Консумирана мощност4, 5 вата
Завъртане на шпиндела5400 об / мин

Ще трябва да разклоним от 8 999 до 9 500 рубли.

WD Червен IntelliPower NDD

Goodies

 • 4096 GB пространство;
 • гаранция на производителя 4 години;
 • лесно съвместим с рейд масиви.

минуси

 • не са намерени минуси.

Страхотно за боклук на файлове. Температурата в затворен случай за 1, 5 часа непрекъсната работа не надвишаваше 38 градуса. Свързан чрез Sata 3.0. За изтегляне и разпространение на торенти денонощно - това е всичко. За една година трябваше да сменя два наса с различни контролери и двата пъти сменях дисковете в движение. Те работят бързо и тихо. Дори при пикови натоварвания те не прегряват. В RAID5 те работят стабилно дори когато паметта е пълна на 90%. Все още няма проблеми и няма коментари. Задвижванията са чудесни за рейда. Препоръчвам го.

Сравнителна диаграма на функции

Обобщената таблица съдържа кратки характеристики на разглежданите елементи.

моделОбем GBКеш, MbОбороти на оборота на въртене на въртенеРазход, W
Toshiba [DT01ACA050]5123272006.4
Seagate 7200 BarraCuda [ST1000DM010]10246472005.3
WD Blue [WD10EZEX]10246472006.8
Seagate 5900 IronWolf [ST1000VN002]10246459006.8
WD Blue [WD20EZRZ]20486454004.1
Seagate 5900 SkyHawk [ST3000VX010]30726459005.6
WD червен IntelliPower [WD40EFRX]40966454004.5

Какво да търсите при избора

Когато купувате твърд диск, обърнете внимание на:

 1. Скорост на шпиндела Оптимално е да избирате на ниво от 5400-5900 оборота в минута.
 2. Пропускателна способност. Според производителя контролерите се използват стандартно, но в зависимост от скоростта на оборотите максималната скорост на достъп до диска е сто и петдесет мегабайта в секунда. Трябва да вземете диск с работна скорост 100 Mb / s.
 3. Обемът на задвижването. В съвременните условия се препоръчва да се вземе от терабайт поради факта, че съвременните игри тежат прилично, а филмите в синьо качество - още повече.
 4. Консумирана мощност. Вторичен параметър, препоръчваме да закупите енергоефективно устройство с консумация до пет вата.
 5. Гарантирана продължителност и гаранция като цяло. Относно първото - повечето производители обещават от сто хиляди часа непрекъсната работа. А магазините обикновено дават две или три години гаранция.

Интересни Статии