Няма достатъчно свободно място на Android устройство: методи за решаване на проблема

Всички съвременни устройства с Android са отлични спътници в живота и те имат огромен набор от функции, всъщност като, и така да се каже, конкурент на пазара - Apple. Операционната система Android (да, това е истинска ОС) обаче има редица сериозни проблеми: сривове, грешки, спирачки и други гадни проблеми.

Основният проблем на тази операционна система е липсата на място в паметта на устройството на Android. Доста често потребителите започват да инсталират различни приложения или актуализации за тях на своя смартфон или таблет и се натъкват на неприятно съобщение, в което те ви уведомяват за следното:

Неуспешно зареждане на „ИЗТЕГЛЕНО / актуализирано приложение“

Няма достатъчно място в паметта на устройството

Потребителите на Android могат да виждат такова съобщение двадесет пъти на ден - без преувеличение. Това се случва толкова често, че собствениците започват да мразят своя смартфон или таблет на Android. Няма значение каква версия имате на ОС, тъй като този проблем съществува отдавна.

В тази статия сме събрали всички възможни начини за решаване на този невероятно досаден проблем, т.е. Няма достатъчно свободно място на Android устройство.

Методи за решаване на липсата на място в Android

Метод №1 Изчистване на кеша на устройството

Както повечето напреднали потребители знаят, кешът играе доста важна роля в системата. Вместо да зареждате едни и същи данни всеки път, кешът ви позволява да запишете тези данни и да получите достъп до тях, за да ускорите процеса, например, достъп до конкретна страница в Интернет.

Тази невероятно полезна функция обаче има и недостатък - кешът може да достигне гигантски размери. Всъщност кешът на Android може да отнеме 1 GB, 2 GB или повече. Така че, ако искате да освободите място на вашия смартфон или таблет, тогава изтриването на кеша е най-доброто решение. Също така си струва да се отбележи, че няма да загубите нищо едновременно, тъй като това е само кеш.

За да изчистите кеша на устройството си, изпълнете стъпките по-долу:

 • Отворете настройките на устройството си.
 • Отидете на „Съхранение и USB устройства”.
 • След това кликнете върху „Кеш данни“.
 • И накрая щракнете върху „Изчисти кеша“.

Ако сте имали месечни кешови депозити в устройството, изтриването му трябва да освободи огромно пространство на устройството с Android. След като изтриете кеша, върнете се в Play Market и опитайте да изтеглите или актуализирате някое приложение. Е, сега има достатъчно място на вашето устройство? Не? Добре, след това преминете към списъка с методи.

Метод 2: Премахване на кеша на отделни приложения

След премахването на кеша на устройството можете да опитате да изтриете кеша на всяко приложение поотделно. Понякога някои приложения могат да създадат огромни кешови групи за себе си. Например, приложение като YouTube може да създаде стотици мегабайти или дори гигабайти с течение на времето (макар и рядко достатъчно).

Ще трябва да преминете през всички приложения и да изтриете кеша им. За да извършите тази операция, преминете през следните стъпки:

 • Отворете Настройките на вашия смартфон или таблет.
 • Отворете „Приложения“.
 • Изберете необходимото приложение и след това продължете да повтаряте следващите стъпки за всички приложения в системата, докато постигнете желания резултат.
 • Изберете желаното приложение, щракнете върху елемента "Съхранение".
 • След това кликнете върху "Изчистване на кеша".

След като изхвърлите кеша на всички приложения поотделно, проверете за съобщението „Няма достатъчно място в паметта на устройството“. И така, какви са резултатите? Все още виси на теб с мъртво тегло? Добре, нека да продължим.

Метод №3 Премахване на ненужни приложения

Добре, бихте очаквали този съвет още от началото на четенето на тази статия. За да освободите място, трябва да пожертвате някои от своите приложения. Логично е, нали?

Естествено, не е необходимо да изтривате всичко подред - изтрийте всички приложения, които вече не са ви необходими на устройството. Повярвайте ми, ако мислите внимателно за това, тогава можете да премахнете половината от приложенията от вашия смартфон или таблет.

И така, ето как да деинсталирате приложения:

 • Отворете отново Настройки на устройството.
 • Кликнете върху „Приложения“.
 • Изберете всяко ненужно приложение и щракнете върху него веднъж.
 • След това отидете на „Съхранение“.
 • Кликнете върху символа „•••“ в горния десен ъгъл на екрана и изберете „Изтриване“.

Повторете тази процедура за всички ненужни (или скучни) приложения на вашето устройство. Тук премахването на приложенията вече трябва да даде някои осезаеми резултати в освобождаването на пространство в Android.

Метод №4 Прехвърляне на приложения на SD карта

Ако има SD карта във вашия смартфон или таблет (и най-вероятно е там), тогава можете да прехвърлите някои приложения към нея. Не всички приложения обаче ще могат да преминат през такава процедура, а само тези, които са изтеглени лично от вас. А някои, въпреки че са изтеглени отвън, все още отказват да прехвърлят на SD картата. Същото важи и за системните приложения на устройството, които са били предварително инсталирани в него.

За да прехвърлите приложения на SD картата, трябва да направите следното:

 • Следвайте пътя, който вече е посочен към елемента „Съхранение“ в приложението, към което искате да преместите SD картата.
 • Кликнете върху "Преместване на SD карта".
 • Направете това за всички приложения, които ви позволяват да правите това.

Метод № 5 Премахване на актуализации на системното приложение

Следващият метод за освобождаване на пространство на устройство с Android трябва да се прилага само за онези потребители, които не използват съвсем функционалността на системните приложения, например Play Market.

Работата е там, че понякога тези приложения могат да нараснат до огромни размери с техните многократни актуализации. Щом деинсталирате всички актуализации за тези приложения и след това ги инсталирате отново, пространството на вашето устройство трябва да бъде с порядък по-голям.

Така че, за да премахнете актуализациите в системните приложения, преминете през следните инструкции:

 • Преминете през „Настройки → Приложения → * Желаното системно приложение * → Съхранение“.
 • Изберете опции за изтриване на данни от приложения и кеш. Можете да пропуснете тази стъпка, но по този начин можете да освободите малко повече място.
 • След това се върнете в главното меню на приложението, щракнете върху бутона „Меню“ на вашето устройство и кликнете върху „Деинсталиране на актуализации“.

Използвайки горните стъпки, деинсталирайте актуализациите за системните приложения, от които се нуждаете. По този начин можете да освободите доста голямо количество свободно място на вашето Android устройство.

Интересни Статии