Ние поправяме грешката D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A

Напоследък потребителите на Windows все по-често започват да известяват за грешката D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A, когато се опитват да стартират игра, емулатор или друго приложение, изискващо големи ресурси. Тази грешка не е ограничена до която и да е версия на Windows, т.е. Почти всички потребители могат да го срещнат.

Причини за грешка D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A

 • Остаряла версия на DirectX. Най-честата причина са остарели DirectX API библиотеки. Всяка игра и приложение, което използва ресурсите на вашия графичен ускорител, изисква специфични библиотеки DirectX. Ако приложението не намери необходимите библиотеки в системата, възниква грешка.
 • Остарял драйвер за графична карта. Друга причина е остарял драйвер за видеокартата, инсталирана в системата. Решението в този случай е елементарна актуализация на видео драйвера.
 • Приложението не е съвместимо със ОС. Грешка D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A може да възникне, ако стартираното от потребителя приложение не е съвместимо с версията на Windows. Режимът на съвместимост може да помогне, но това не е гарантирано.
 • Конфликт между приложенията. Има малка вероятност стартираното приложение да влиза в конфликт с друго приложение, работещо в системата. Може би някой софтуер вече използва библиотеките и модулите, които са необходими за стартиране на нужните приложения.
 • Повреда на системните файлове. В доста редки случаи грешката D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A може да възникне поради повредени системни файлове на Windows. Решението е да възстановите / преинсталирате системата.

Методи за решение D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A

В тази статия ще намерите шест метода за разрешаване на тази грешка, които са тествани от много потребители на Windows по целия свят. Ако някой метод не работи, тогава не забравяйте да опитате друг. Така че, нека започнем в ред ...

Метод №1 Актуализиране на DirectX

Както казахме по-горе, най-честата причина за появата на тази грешка е остаряла версия на DirectX. Ако това наистина е така, тогава просто трябва да актуализирате библиотеките на този API - и всичко е свързано с шапката. За да надстроите DirectX, трябва да направите следното:

 1. следвайте тази връзка и кликнете върху бутона "Изтегляне";
 2. премахнете отметката от всички препоръки на Microsoft и кликнете върху бутона „Отказ и продължете DirectX Web-Runtime Web Installer“;
 3. изчакайте, докато изтеглите файла "dxwebsetup.exe" и го стартирайте;
 4. Следвайте инструкциите на екрана и инсталирайте най-новата версия на DirectX;
 5. рестартирайте компютъра.

Опитайте да стартирате отново необходимото приложение и проверете дали грешката D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A е коригирана.

Метод №2 Изпълнение на приложението в режим на съвместимост

Някои по-стари приложения и игри работят доста слабо в по-новите версии на Windows. Опитвате се да стартирате нещо наистина старо? Опитайте да използвате режим на съвместимост. За да направите това, ще трябва да направите следното:

 1. щракнете с десния бутон върху изпълнимия файл на приложението и изберете "Properties";
 2. отидете на раздела "Съвместимост";
 3. поставете отметка в квадратчето „Стартиране на програмата в режим на съвместимост с:“ и изберете подходящата версия на Windows;
 4. Щракнете върху Прилагане и ОК.

  Забележка: изборът на версията на Windows ще зависи изцяло от самото приложение, т.е. колкото по-старо е приложението, по-ниската, като правило, версията на Windows, която трябва да изберете. В някои случаи обаче можете да експериментирате със съвместимост и да изпробвате всички версии на Windows.

Проверете дали D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A възниква грешка при стартиране на необходимото приложение.

Метод №3 Актуализиране на видео драйвера

Остарял видео драйвер може да причини редица проблеми при работа с програми и игри, които изискват мощността на графичен ускорител. Грешка D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A също може да възникне поради остарял видео драйвер.

 1. Натиснете Windows + R;
 2. копирайте стойността "devmgmt.msc" в реда и натиснете Enter;
 3. отворете секцията "Видео адаптери";
 4. щракнете с десния бутон върху вашата видеокарта и изберете „Актуализиране на драйвера“;
 5. щракнете върху елемента „Автоматично търсене на актуализирани драйвери“;
 6. изчакайте, докато инсталирането на нов драйвер завърши и рестартирайте компютъра.

Освен това можете ръчно да инсталирате новия видео драйвер, като отидете на уебсайта на AMD, nVidia или Intel. След като изтеглите този или онзи инсталатор, следвайте инструкциите на екрана и ще успеете.

Обикновено първите три метода в тази статия решават грешката D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A. Но ако грешката все още не ви дава живот, опитайте методите по-долу.

Метод 4 Чиста обувка

Някои софтуер, работещ на система Windows, теоретично може да причини въпросната грешка. За да разберете какъв софтуер е това, трябва да извършите чиста обувка. Можете да направите това по следния начин:

 1. натиснете Windows + R и изпълнете командата "msconfig";
 2. Превключете в раздела „Услуги“ и поставете отметка в квадратчето до „Не показвайте услугите на Microsoft“;
 3. щракнете върху "Приложи" и преминете към раздела "Стартиране";
 4. щракнете върху реда „Отворете мениджъра на задачи“;
 5. изключете всички програми от списъка с помощта на съответния бутон в долния десен ъгъл на прозореца;
 6. рестартирайте компютъра.

След като влезете отново, опитайте да стартирате приложението, поради което се появи грешката D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A. Ако грешката не се е появила, тогава някой от услугите или програмата, които преди това сте били деактивирани, е виновник за ситуацията.

За съжаление, единственият начин да определите какво е причинило грешката е да включите последователно всички програми и услуги с увреждания. Ще ви отнеме много време, но по този начин вие със сигурност сте програмата / услугата, която провокира проблема.

Метод №5 Възстановяване на системата

Ако все още не можете да установите причината за грешката D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A, тогава просто трябва да опитате да възстановите системата на Windows. За да направите това, ще трябва да направите следното:

 1. натиснете Windows + R;
 2. напишете стойността "rstrui" и натиснете Enter;
 3. щракнете върху „Напред“ и поставете отметка в квадратчето „Показване на повече точки за възстановяване“;
 4. изберете точката за възстановяване, създадена преди да инсталирате програмата / играта, стартирането на която причинява грешка и щракнете върху „Напред“;
 5. щракнете върху бутона „Finish“, за да започнете процеса на възстановяване.

След като системата ви се възстанови, инсталирайте отново приложението и опитайте да го стартирате. Има шанс този път да няма грешка, но ако все още сте изправени пред нея, вижте по-долу.

Метод № 6 Връщане на компютъра в първоначалното му състояние

Това е последният и най-ефективен метод за справяне с грешката D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A. Сега ще се опитаме да възстановим Windows в първоначалното му състояние, без да губим важни за вас файлове. Направете следното:

 1. щракнете с десния бутон върху Старт;
 2. щракнете върху елемента „Параметри“;
 3. Отидете в секцията „Актуализация и сигурност“;
 4. отидете на раздела „Възстановяване“;
 5. щракнете върху бутона „Старт“ в секцията „Нулиране на компютъра до първоначалното му състояние“;
 6. след това изберете „Запазване на моите файлове“.
 7. Следвайте инструкциите на екрана.

След като компютърът се върна в първоначалното си състояние, грешката D3DERR_NOTAVAILABLE 0x8876086A трябваше да изчезне и сега можете да стартирате необходимото приложение без никакви проблеми.

Интересни Статии