Най-добрите услуги и програми за разпознаване на музика по звук

Почти всеки човек в живота си се изправя пред дилемата да намери любимата си музикална песен в Интернет. Понякога прекарвахме няколко часа в гребене на просторите на световната мрежа, но всичко беше напразно. Независимо от това, много хора забравят или изобщо не подозират (като правило начинаещите нетизени), че е възможно да се намери музика чрез преминаване с помощта на специализирани услуги или софтуер. В днешната статия ще разгледаме няколко услуги / програми за разпознаване на музика онлайн с вас.

Shazam

Може би най-популярният избор сред потребителите е такъв безплатен кросплатформен проект като Shazam (или Shazam в руската версия). Shazam се разпространява като приложение и се предлага в доста широк спектър от различни платформи. Windows 8, Windows RT, Windows Phone, iOS, Windows Mobile, BlackBerry, Symbian OS, Android, Mac OS, Windows 10 Mobile - на устройства, контролирани от тези операционни системи, можете лесно да инсталирате Shazam.

Заслужава обаче да се отбележи, че тази програма е популярна предимно на мобилни устройства, работещи с Android и iOS. Добре, нека разгледаме малък пример за това как да използвате Shazam на смартфон с Android. На първо място, трябва да отидете в Google Play и да инсталирате програмата. Той е безплатен, така че не трябва да възникват проблеми.

И така, стартираме Shazam и виждаме пред себе си следната картина:

За да разпознаете музика или, както предлага програмата, „Shazamit“, трябва да кликнете върху бутона с логото на приложението и след това да доведете устройството си до източника на звук. След известно време Shazam ще идентифицира песента и ще ви даде името си, броя на „shazams“, изразходвани, а също така ще предложи да я закупите / отворите в Google Play Music (или услугата, подходяща за вашата джаджа). След като прекарате пръст вдясно, ще отидете в менюто „My Shazam“, вляво - „Mix“. Както можете да видите, използването на програмата Shazam е изключително просто и не заема много място на вашето устройство.

SoundHound

Друго изключително популярно приложение за търсене на мелодия е SoundHound, разработено от едноименната компания, която е специализирана в разпознаването на реч и аудио. За разлика от предишната програма в списъка, SoundHound се предлага само в съвременни мобилни операционни системи, т.е. Android и iOS. Потребителският интерфейс на SoundHound е доста подобен на Shazam, така че не трябва да има проблем с намирането на песента, от която се нуждаете. И SoundHound изглежда така:

Както можете да видите, доста прост интерфейс. Натиснете централния бутон, за да започнете разпознаването на песни онлайн. Можете да донесете смартфона си към източник на звук или дори да изпеете (!) Мелодия, забита в главата ви. SoundHound е много точен и показва резултатите доста бързо. Можете да разгледате всички проверки, извършени в раздела „История“. Можете да видите популярни песни по целия свят в раздела Графики. SoundHound е удобна и компактна музикална детерминанта, която определено няма да ви разочарова.

Аудио таг

Ако не искате да използвате различни приложения на вашия смартфон, можете да прибягвате до услугите на AudioTag. Какво е това AudioTag е безплатна услуга, чиито задачи включват разпознаване на музика. Използвайки тази услуга, можете да определите името на записа, името на неговия изпълнител и друга също толкова важна информация за него. Дизайнът на AudioTag е доста минималистичен, той е изключително лесен за използване и е абсолютно безплатен.

Въпреки това, AudioTag има една интересна и не най-удобната функция: ще трябва да качите аудио файл с фрагмент от песента, от който се нуждаете на сайта, след което сервизният робот ще се опита да разпознае и да предостави цялата налична информация за него. Услугата поддържа много различни аудио файлови формати: некомпресиран, ADPCM, WAV, MP3, OGG, FLAC, FLV, AMR MP4 и много други. За да извършите оптимално търсене на музика по фрагмент, дължината на този фрагмент трябва да бъде от 15 до 45 секунди.

Midomi

Midomi е друга изключително популярна услуга, която може да идентифицира песен по звук. Доста интересен факт: Midomi е филиал на SoundHound. Тази услуга работи приблизително по същия начин като предишната услуга в списъка, но не е необходимо да качвате аудио файлове към нея.

Просто трябва да натиснете бутона и да поставите микрофона си към източника на звук или да изпеете песента, от която се нуждаете. Освен всичко друго, в ресурса можете да получите достъп до различни музикално ориентирани съдържание. Можете също да използвате функционалната търсачка. Може би, като попитате потребителите за разпознавател на музика, един от всеки три ще ви препоръча да погледнете Midomi.

Интересни Статии