Най-добри браузъри 2017

Повечето от нас предпочитат да избират един уеб браузър и да го използват няколко години подред. Може да бъде доста трудно да излезете от зоната си на комфорт, особено когато свикнете с цялата функционалност, но опитът на нещо ново е просто необходимо за всеки потребител.

Подобрена сигурност, повишена скорост или отлична гъвкавост чрез персонализирани опции и плъгини - всичко това има огромно влияние върху вашия опит в Интернет. В тази статия сме съставили списък на седемте най-популярни браузъри в мрежата за 2017 г. и в нейния край ще намерите специален браузър, за който може би дори не чувате.

1. Google Chrome

Ако системата ви има достатъчно ресурси - Google Chrome е най-добрият браузър за 2017 година

Благодарение на Chrome, Google успя да създаде разширим и продуктивен браузър, който с право заслужава своето място в този списък на най-добрите браузъри за 2017 година. Според анализа на тенденциите в браузъра w3schools, потребителската база на Google Chrome нараства само с времето, въпреки че броят на инсталациите на Microsoft Edge също нараства. Защо това се случва? Е, всичко, защото този браузър е мултиплатформен, невероятно стабилен, заема изненадващо малко пространство на екрана и като цяло е доста приятен за използване.

Широката гама от лесно достъпни и инсталируеми разширения ви позволява наистина да персонализирате този браузър по ваше желание. Също така, не забравяйте за поддръжката за родителски контрол и широк спектър от различни настройки, които ще помогнат за максимална ефективност на Google Chrome.

Не забравяйте обаче за минусите. Най-големият недостатък на Google Chrome е огромното потребление на ресурси, когато работи. Така че, ако вашият компютър има много малко RAM, например, 2 или 4 гигабайта, тогава той ще работи върху него, меко казано, не най-ефективният начин. Заслужава да се спомене и не особено приятен факт - вашите сърфиращи данни в мрежата могат да бъдат използвани от Google, например, за да ви предоставят реклама.

2. Опера

Недооценен браузър със специален турбо режим за бавни интернет връзки

Много е тъжно, че Opera съставлява само 1% от общия пазар на браузъри (помислете, само 1%!), Въпреки че е доста добър вариант за сърфиране в мрежата. Стартира много интелигентно, интерфейсът му е доста прост за разбиране и почистване, а също така всичко, което конкурентите му знаят и дори повече, е включено в неговата функционалност.

Основното предимство на този браузър е неговият специален режим Turbo. Благодарение на този режим Opera ще компресира мрежовия трафик, като го предава през специалните си сървъри, което значително ще ускори сърфирането ви в Интернет, ако не сте най-бързата връзка. Освен това ще помогне да се намали количеството на получения трафик, което е много удобно при използване на мобилния интернет.

В допълнение към тези предимства, искам да отбележа вградените VPN и Ad-Blocker в браузъра, които ще ви помогнат да се движите из Интернет много по-свободно. Рядко се случва в кой браузър да видите вградения VPN и още повече Ad-Blocker. Ако не сте опитвали да използвате Opera при пътуванията си в Интернет, горещо ви препоръчваме да опитате.

3. Microsoft Edge

Edge е новият браузър на Microsoft, който осигурява пълна интеграция с Windows 10

Microsoft действаше доста странно със своя браузър Edge - в Windows 10 той е стандартен браузър, но по някаква причина не е наличен за по-стари операционни системи. Друга странност е, че по някаква причина Microsoft е инсталирал два браузъра в Windows 10 - Edge и Internet Explorer. Ние обаче няма да се занимаваме с техните мотиви за това, но нека разгледаме обекта, който ни интересува - браузъра Edge.

Най-силната страна на Microsoft Edge е пълната му интеграция с операционната система Windows 10. Той изпълнява задачите си доста добре дори в режим на десетки, а също така може да работи заедно с Cortana. Edge се опитва да бъде в крак с времето и отхвърля такива несигурни протоколи като ActiveX и ви принуждава да преминете към Internet Explorer, ако все пак искате да ги използвате. Доста необичайно е да видите как браузърът отказва да отвори старите „ъгли“ на мрежата и буквално ви изпраща в друг браузър.

Въпреки всичко гореизброено, използването на Microsoft Edge за сърфиране в Интернет е удоволствие. Той е невероятно бърз, проправя се през всякакви показатели, а вграденият му режим на четене прави доста сложни сайтове много по-приятни за окото. Също така си струва да се спомене, че Microsoft Edge е по-сигурен от по-големия си брат.

4. Mozilla Firefox

Доста спорен избор днес - Firefox е много гъвкав, но може да бъде бавен

Някога лидер сред останалите конкуренти във „браузърната война“, Firefox, за съжаление, в момента е на трето място. И понякога си задавате въпроса: „Защо?“. Да, браузърът несъмнено е по-нисък от конкурентите си по отношение на външния дизайн: неговите линии за търсене и URL все още остават разделени, много бутони в интерфейса, които отдавна са премахнати в други браузъри, като ненужни са останали на местата си. Въпреки това, за Firefox има редовни актуализации, предвидени за шестседмичен график, плюс огромен брой голямо разнообразие от разширения.

Firefox може да се счита за доста продуктивен, но не чак толкова пъргав в сравнение с вече изброените браузъри. Не бива обаче да го смятате за инхибиращо парче код - не е такова. Последните актуализации като вградената поддръжка за Pocket и Hello може да не са по вкуса на всеки, но някои със сигурност ще харесат това нововъведение. И така, за да обобщим днес за Firefox, това е доста смесен избор, въпреки че има мощен графичен двигател.

Ако търсите алтернатива, базирана на Firefox, тогава може да искате да погледнете Waterfox. Той е изграден на базата на кода на Firefox и също така премахна много от ограниченията на основната версия. Ето защо той твърди, че е един от най-бързите браузъри в мрежата.

5. Вивалди

Създайте вашия перфектен браузър с Vivaldi

Приближихме се до браузър, който е малко по-различен от този, който вече прегледахме. Прекарваме огромно време с нашите браузъри, а Vivaldi обещава на потребителите си да направят това изживяване възможно най-приятно и удобно. Vivaldi е изграден върху уеб технологии като Javascript и node.js. Този необичаен браузър може да се адаптира към цветовата схема на сайтовете, на които сте, а изграждането му на интерфейса зависи изцяло от вас.

Започвайки да използвате Vivaldi, ще намерите доста удобна система от бележки, функция за прехвърляне на отворени сайтове към панели на трети страни, както и иновативна система за стека, която ви позволява да създавате групи от раздели и да ги премествате, където искате.

Това не е най-бързият браузър и, честно казано, бих искал да видя повече функционалност в него, а също и да не забравяме за липсата на официална поддръжка за разширения. Имайте предвид обаче, че Vivaldi е сравнително нов браузър на пазара и поддръжката за разширения без съмнение ще се появи за него с течение на времето. Vivaldi е освежаващо и креативно в сърфирането в мрежата и със сигурност ще се подобри само с годините.

6. Microsoft Internet Explorer

Легендарният браузър на Microsoft, който измина дълъг път към рехабилитацията.

Microsoft Internet Explorer преживя много възходи и падения през своя труден живот: в един момент той беше лидер на пазара на браузъри, а в другия беше невероятно далеч зад двамата си конкуренти. Несъмнено сте наясно с всички смешни шеги, насочени към Microsoft Internet Explorer, например, можете бързо да намерите необходимата информация в публичната библиотека, вместо да изчакате, докато се отвори Explorer.

Всичко това обаче се отнасяше до старата версия на този браузър. Internet Explorer 11 е браузър с изчистен дизайн, висока съвместимост и по-малко RAM, ако сравните заявките за RAM в един раздел със същия Google Chrome и Firefox.

Но Internet Explorer 11 все още не се е превърнал в перфектен браузър. Много експерти проведоха показатели за това и резултатите от тях не са, че са били много високи. Например, Internet Explorer 11 не работи толкова добре в съчетание с разширения като останалите му конкуренти. Заслужава да се спомене и това: ако търсите браузър, който би могъл да бъде максимално персонализиран, за да отговаря на вашите нужди, тогава Internet Explorer 11 очевидно не е ваш избор.

7. Tor

Tor не е обикновен браузър, а цял набор от инструменти, насочени към повишена сигурност

Браузърът Tor е може би най-често асоциираният с потребителите на инструмент за сърфиране в тъмна мрежа. Въпреки че това е вярно, Tor може да се използва и за достъп до ресурси без индексиране. Друг плюс на този браузър са неговите аспекти на поверителност. Работата е там, че той пренася вашия трафик през произволни мрежови възли по целия свят, което прави проследяването му почти невъзможна задача.

Браузърът Tor всъщност представлява сглобяване на специални инструменти. Този браузър сам по себе си е силно модифицирана версия на Firefox, комбинирана с много технологии за поверителност, което прави Tor една от най-сигурните опции за сърфиране в Интернет. Нищо не се проследява, нищо не се запазва и можете също да забравите за отметките и бисквитките.

За да останете невидими в мрежата и да не се разкриете, трябва да промените навиците си за сърфиране. В крайна сметка Tor е просто инструмент и като вторичен браузър за чувствителни атаки - ще бъде незаменим.

Интересни Статии