Може ли изкуственият интелект да чете умовете?

В днешния свят изкуственият интелект (AI) се развива с невероятни темпове. Напоследък все повече внимание се обръща на прилагането му в човешкия живот. Много компании създават роботи, които са възможно най-близки по интелигентност до хората. Изследователи от Колумбийския университет, намиращ се в Ню Йорк, особено успяха, създаването им може да чете умовете. По време на интервюто експертът Ено Парк обясни принципа на системата и възможните проблеми на развитието на технологиите.

Така доживяхме до момента, в който изкуственият интелект може не само да улавя вълните на човешкия мозък, но и гласовите мисли. По време на изследването експертите четат думи и цифри на всички участници и измерват мозъчната активност, използвайки специален имплант. Прочетените данни са изпратени от AI, роботът сравнява оригиналните думи и вълни, възпроизведени от хората. Подобно проучване доведе AI да се научи да оценява мозъчните вълни и да ги свързва с конкретни думи. Най-просто казано, изкуственият интелект наистина може да чете умовете.

Отначало експертът изпита скептицизъм: „По-рано се появиха подобни системи, които анализираха мозъчните вълни и правеха определени действия въз основа на тях. Например, помислете само за повдигане на лявата ръка. AI разпозна мозъчните вълни и автоматично извърши желаното действие с инвалидна количка или нещо друго. Това вече се нарича четене на ума. Това, което видях тук, е наистина огромна крачка напред. С течение на времето можете да правите говорим език въз основа на мозъчните вълни. "

В действителност човешкият мозък е невероятно сложен. Следователно подобно приложение очевидно не може да бъде универсално, поне в момента. Четенето, говоренето, записването на мисли все още не е напълно постигнато, но вече са в обозримо бъдеще. Това все още не е пълно четене на ума. Парк казва: „Това не е четене на мисли в пълния смисъл на този израз. Сега роботът все още не знае кога точно човек мисли за числата, които е чул. “

Това е научна фантастика

Филмите и книгите отдавна промотират тази тема, те показват много напреднала технология за четене на мисли. В действителност и във филмовите вселени непрекъснато се създават нови и нови AI програми, които могат да четат умовете. Въпреки това, пълното приложение на технологията е все още далеч. Според Парк, субектите ще трябва да претърпят сложна мозъчна операция.

Въпреки че това звучи страшно, Парк вижда това като значителна полза за много хора. „На първо място се съсредоточавам върху хората с увреждания, които са напълно съзнателни, но имат нарушена двигателна система. Ярък пример е физикът Стивън Хокинс, който трябваше да изгради сложна речева система за предаване на мисли. Подобни системи могат да станат много по-интелигентни и по-елегантни в бъдеще. Възможно е скоро напълно парализирани хора да могат да общуват през компютър в реално време “.

Изкуственият интелект може да бъде много полезен за хората. Филмите му направиха заплаха. Какво мислиш за това? Пишете в коментарите.

Интересни Статии