RACE FOR THE GALAXY Правила на играта - Како да се игра ТРКА ЗА GALAXY

ЦЕЛ НА ТРКАТА ЗА GALAXY: Целта на Race for the Galaxy е да освои најмногу победнички поени до крајот на играта.

БРОЈ НА ИГРАЧИТЕ: 2 до 4 играчи

МАТЕРИЈАЛИ: 5 светски картички, 109 разновидни картички за игри, 4 комплети акциони картички, 4 листови со резиме и 28 чипови со победнички поени

ВИД НА ИГРА : Игра со карти за забава

ПУБЛИКА: 13 години и повеќе

ПРЕГЛЕД НА ТРКАТА ЗА ГАЛАКСИЈА

Трката за Галаксијата е совршена за оние играчи кои бараат искуство што е надвор од овој свет! Играчите градат галактички светови кои се нивни. Играчите постигнуваат Поени за победа во текот на играта, а играчот кој ќе акумулира најмногу, победува!

SETUP

За да започнете со поставувањето, поставете дванаесет чипови за победнички поени за секој играч, во еден и пет чипови на дофат на сите играчи. Чиповите од 10 Победа се користат само на крајот од рундата. Секој играч ќе земе еден сет на акциони карти составен од седум карти.

Земете ги почетните светски карти и измешајте ги. Поделете по една карта на секој играч, со лицето нагоре. Неискористените карти треба да се измешаат со картите за игра. На секој играч потоа му се делат шест карти свртени надолу пред нив. Откако сите ќе ги добијат своите картички, играчите ќе ги погледнат нивните картички, избирајќи да фрлат две од нив во купот за отфрлање.

Табелата на секој играч се наоѓа директно пред нив. Тоасе состои од еден или повеќе редови на картички свртени нагоре. Започнува со почетниот свет на почетокот. Играта е подготвена да започне.

ИГРАМПЛЕЈ

Играта се состои од неколку круга, обично од седум до единаесет. Прво, секој играч ќе избере акциона картичка. Сите играчи ќе го прават тоа тајно и во исто време. Нивните избрани картички се поставени пред нив, свртени надолу. Играчите потоа ги превртуваат своите акциони карти, откривајќи ги во исто време.

Играчите ќе ги завршат избраните фази по правилен редослед. Секоја фаза се состои од акција што сите играчи мора да ја завршат. Играчите кои ја избрале фазата заработуваат бонуси. Картичките може да се користат како свет, богатство или добра.

Кругот завршува кога ќе се завршат сите фази. Играчите мора да отфрлат до 10 карти пред да започне следната рунда. Кога играчите фрлаат, треба да ги фрлат со лицето надолу и да внимаваат да го задржат купот за отфрлање неуреден, за лесно да се разликува. Играта продолжува на овој начин додека играта не заврши.

Истражување- Фаза 1

Дејството на оваа фаза е дека сите играчи треба да извлечат две карти и потоа изберете еден за отфрлање и еден за чување. Сите играчи ќе ја завршат оваа акција истовремено. Играчите кои избрале да истражуваат можат да извлечат седум карти и да изберат една да ја задржат, дозволувајќи им да истражуваат пред да одлучат за картичка.

Развијте- Фаза 2

Дејството за оваа фаза едека секој играч мора да постави развојна картичка од раката свртена надолу. Ако играчот нема намера да постави развој, тогаш не се потребни картички. Играчите кои избрале да развијат отфрлаат една карта помалку од другите играчи.

Секој развој има моќ. Тие ги менуваат правилата и тие се кумулативни за групата. Моќите ја започнуваат фазата откако ќе се стави картичка.

Порамнување - Фаза 3

Секој играч мора да постави светска карта од раката свртена надолу пред себе . Играчите кои немаат намера да постават свет не мора да играат карти. Играчите мора да го отфрлат бројот на картички еднаков на цената на светот.

Конзумирање- Фаза 4

Дејството на оваа фаза е дека сите играчи мора да го користат своето консумирање овластувања за отфрлање стоки. Стоката се фрла свртена надолу. Потрошувачката моќ може да се користи само еднаш во секоја фаза.

Производство- Фаза 5

Дејството на оваа фаза е да се стави добро на секој од производствените светови. Ниту еден свет не може да има повеќе од едно добро. Тие треба да бидат поставени во долниот десен агол на светот.

КРАЈ НА ИГРАТА

Играта завршува кога ќе се даде последниот победнички чип или кога играчот добива повеќе од 12 карти во нивната табела. Во овој момент, сите играчи ги собираат своите Поени за победа. Играчот со најмногу победнички поени ја добива играта!

Скролај на врв