Методи за възстановяване на Windows 10

Всички потребители на Windows са се сблъсквали с различни ситуации в живота си, които са довели до сериозни проблеми с ОС, които не могат да бъдат разрешени чрез конвенционални методи. Какво обикновено правим в този случай? Е, някои от нас предпочитат веднага да се втурнат да преинсталират операционната система, защото не знаем, че тя може да бъде доста успешно възстановена с помощта на специални инструменти. Други са наясно с това, но са скептично настроени към тази възможност.

Какви са начините да възстановите системата си до здравословно състояние? Много потребители използват или са наясно с един максимум два метода за възстановяване на Windows 10. Въпреки това, има много повече от няколко от тях: чрез точката на възстановяване, възстановяване на системата до първоначалното й състояние, възстановяване с помощта на диска за възстановяване (или инсталационния диск на Windows), възстановяване чрез безопасен режим възстановяване чрез системно изображение. Трябва също да посочите различната сложност на тяхното изпълнение, но нищо от това не е невъзможно да се извърши за средния потребител.

Ясно е, че прилагането на всеки от тези методи за възстановяване е необходимо само в определени случаи. Например, ако на вашия компютър се появи скорошен проблем, трябва да използвате проста точка за възстановяване. Ако нещо е по-сериозно, тогава върнете компютъра в първоначалното му състояние или може би дори използвате диск за възстановяване. По принцип всичко зависи от вашата ситуация и само вие решавате. Така че, нека разгледаме по-подробно всички тези методи за възстановяване за Windows 10.

Как да възстановите операционната система Windows 10

Метод номер 1 Възстановяване с помощта на точка за възстановяване

Да започнем, може би, с най-простото възстановяване на системата, което се извършва само с няколко кликвания на определени места на Windows 10. Както вече споменахме, това възстановяване трябва да се използва в случай на неправилна работа на компютър, след например скорошната инсталация на някакъв софтуер или драйвер за устройство.

Същността на този метод за възстановяване е да прехвърлите вашия компютър в момент, когато промените, които са причинили проблема, все още не са направени върху него. Нещо като малка машина на времето. За да извършите такова възстановяване, трябва да имате предварително създадена точка за възстановяване. За щастие такава точка се създава автоматично след инсталиране на нови помощни програми, драйвери на устройства или актуализации за Windows 10. И така, как да започнете такова възстановяване:

 • Натиснете Win + X на клавиатурата и изберете „Контролни панели“ от контекстното меню.
 • Отидете на елемента "Възстановяване".
 • Сега следвайте стъпките в реда „Възстановяване → Стартиране на възстановяване на системата → Напред“.
 • Сега трябва да изберете според вас желаната точка за възстановяване и след това да кликнете върху бутона "Напред".

Метод №2 Връщане на компютъра в първоначалното му състояние

Следващият метод за възстановяване на системата в нашата статия е нещо по-радикално - връщане на компютъра в първоначалното му състояние. Този метод за възстановяване ще ви позволи да запазите всичките си файлове на вашия компютър и след това да го върнете в първоначалното си състояние, т.е. буквално преинсталирайте ОС, без да губите важно съдържание. Можете също така да прибягвате до връщане към първоначалното състояние на компютъра и изтриване на лични файлове, ако е необходимо. И така, как да извършите този метод за възстановяване:

 • Натиснете комбинацията клавиши Win + I на клавиатурата и отидете на "Настройки" Windows 10.
 • След това отидете на „Актуализация и сигурност“.
 • След това кликнете върху бутона „Възстановяване на компютъра до първоначалното му състояние“.
 • Кликнете върху бутона „Старт“.
 • Трябва да видите две опции: със запазване на личните файлове и изтриването им.

Изберете опцията за връщане на компютъра в първоначалното му състояние, което отговаря на вашия случай. Това е чудесен начин да отстраните сериозни проблеми с вашата операционна система, без да се налага да я преинсталирате директно.

Метод №3 Възстановяване с помощта на диска за възстановяване / инсталационния диск

Продължаваме и следваме на свой ред следващия метод за възстановяване - с помощта на диска за възстановяване (или инсталационния диск на Windows). Този метод се използва, може би, само когато са възникнали наистина сериозни проблеми с вашата система и дори не можете да влезете в нея просто.

Така че, за начало, както вече можехте да разберете, трябва да създадете самия диск за възстановяване. Няма да обясняваме как се прави това, тъй като това е доста обширна тема, плюс статия за диска за възстановяване може да бъде намерена на официалния уебсайт на Microsoft.

 • Щом имате диск за възстановяване в ръцете си, ще трябва да стартирате системата чрез него. Влезте в BIOS, пренаредете приоритета за зареждане на устройството / сменяемото устройство и рестартирайте компютъра и натиснете произволен бутон, за да заредите диска.
 • Трябва да видите прозорец с избор на действие. Ще има три възможности: Продължете да използвате Windows 10, Диагностика и Изключете компютъра. Имате нужда от диагностична опция.
 • След това кликнете върху опцията "Възстановяване на компютъра в първоначалното му състояние."
 • Ще видите един и същ избор от две опции: запишете лични файлове или ги изтрийте заедно с останалите.
 • След това ще трябва да изберете акаунта си и накрая да кликнете върху бутона "Нулиране".

Както можете да видите, възстановяването на системата с помощта на диск за възстановяване или инсталационен диск на Windows е доста подобно на предишния метод. Дискът за възстановяване ви позволява да получите известен достъп до системата, с която можете да върнете компютъра си към живот.

Метод №4 Възстановяване чрез рестартиране

В допълнение към всички горепосочени методи, вие също имате възможност да извършите възстановяване, като влезете директно в средата за възстановяване на Windows 10. Чрез системата, как да го направите:

 • Започнете да рестартирате компютъра си.
 • Щом стартира процеса на рестартиране, задръжте бутона Shift.
 • Ще видите познат прозорец с действието Select. Изберете Диагностика.
 • Кликнете върху опцията "Възстановяване на компютъра в първоначалното му състояние."
 • След това изберете желаната опция за връщане и кликнете върху бутона "Нулиране".

Метод №5 Възстановяване с помощта на системно изображение

Този метод за възстановяване е може би един от най-интересните и сравнително труден за изпълнение, тъй като трябва да се подготви предварително, преди да възникнат проблеми. И така, начинът е да създадете системно изображение, с което в бъдеще можете да възстановите Windows 10. Просто казано, предварително създавате, така да се каже, моментна снимка от вашата операционна система, която ще съдържа всички програми, вашите настройки, инсталирани драйвери и промени,

Заслужава да се спомене и очевидната истина - да се създаде образ на системата е по-добре в момент, когато тя е в най-добро състояние. Така че, ако компютърът ви се забави, различни грешки или дори сини екрани на смърт постоянно се сриват, тогава е по-добре първо да се справите със системата, а след това да направите имиджа си.

И така, как да създадете това изображение и как да го използвате? Сега ще анализираме това:

 • Щракнете с десния бутон върху Start и изберете "Control Panel".
 • След това отидете на „История на файловете“.
 • Кликнете върху връзката “Backup system image”, която се намира в долния ляв ъгъл на отворения прозорец.
 • Трябва да видите прозорец, наречен "Създаване на системно изображение", в който ще имате три възможности за създаване на изображение: към вашия твърд диск, към DVD-ROM устройство или към мрежова папка.
 • Изберете желания метод за създаване (за предпочитане DVD) и натиснете Next.

Това е всичко. Сега, ако нещо сериозно се случи с вашата операционна система, например, синият екран на смъртта ще блокира пътя ви, тогава можете лесно да използвате създадения образ на системата, за да върнете компютъра си в работоспособност.

Интересни Статии