Методи за решаване на проблема svchost.exe

Ако компютърът работи бавно и в раздела „Процеси“ в диспечера на задачите виждате, че един или повече процеси svchost.exe зареждат процесора 100%, тогава този проблем може да бъде решен. Той е типичен за Windows 7, но понякога може да се появи и в по-нови версии на ОС.

За какво е svchost.exe?

С негова помощ системата зарежда компоненти, съхранявани в динамични dll библиотеки. Това се появи в Windows 7 и именно тук процесът най-често забавя значително компютъра.

Как да коригира svchost.exe грешка?

Първо проверете дали са инсталирани всички актуализации на Windows - понякога пренатоварването svchost.exe е причинено от факта, че не всички актуализации са били заредени и операционната система циклично се „връща“ към тях. Ако това не помогне, следвайте тези стъпки.

  1. Извършете цялостно почистване и проверка на ОС. Процесът често се използва от вируси, за да получат достъп до компютърни ресурси. Това се открива, ако линията svchost.exe в колоната Потребител показва нещо различно от мрежова услуга, локална услуга и система. Извършете сканиране на всички дискове с вашия антивирус. След това използвайте антивирусни програми като Rescue Disk или CureIt. Все пак си струва да натиснете клавишната комбинация Win + R, въведете заявката msconfig и я стартирайте с Enter. В прозореца "Конфигурация на системата" отидете на раздела "Стартиране" и по отношение на първия критерий "Елементи за стартиране" не трябва да има поле "svchost.exe" и отметки отсреща. Ако има отметка, след това я премахнете. Запазете промяната - самата система ще пита за това и е по-добре да изберете рестартиране.
  2. Разгледайте проблема с Microsoft Sysinternals Process Explorer. Изтеглете го от официалния сайт и инсталирайте. Това е един вид „помпан“ мениджър на задачи. След стартиране на помощната програма, намерете в нея линия svchost.exe, която зарежда системата и задръжте курсора върху нея. Изскачащ прозорец ще информира всички подробности за проблемния процес. Най-лесно е да деактивирате този процес, но с голяма вероятност след претоварване проблемът ще се появи отново. За предпочитане е да разгледате неуспешна услуга, която осъществява достъп до svchost.exe. Е, ако това е нещо външно от Windows - например програма за настройка на звукова карта. Във всеки случай потърсете (с помощта на Google, Yandex) корена на проблема относно тази конкретна бъги услуга. Няма значение какво е: DHCP сървър или видео драйвер. По някаква причина ОС не може правилно да обработва заявки за тази услуга, претоварвайки процесора.

Интересни Статии