Методи за решаване на най-често срещаните проблеми с LCD монитора

Компютърните монитори по същество са доста технически сложни, но невероятно прости при ежедневна употреба: хвърлете ги към компютъра, натиснете ценния бутон за захранване и погледнете най-ярката част на монитора. Но колкото и да са лесни за използване, в монотонните им случаи се случват много неща ... и много неща могат да се объркат там.

За съжаление, повечето проблеми с мониторите се решават само с помощта на професионалисти по този въпрос или чрез подмяна на конкретна част в тях. Ако не сте специалистът по електроника (или поне просто любител) и имате на ваше разположение доставка на допълнителни резервни части за монитора, тогава най-добрият изход от ситуацията е просто да прехвърлите устройството на производителя (ако все още имате гаранция) или просто купете нов. Все пак, нека да разгледаме възможните проблеми с LCD мониторите и да посочим тези, с които поне можете да направите нещо.

Спиране или трептене на изображението

Ако екранът на монитора ви често трепне или изображението на него изглежда се забавя, тогава различни проблеми могат да причинят това. Например проблемът може да е просто лоша връзка на кабела към монитора. Първо се уверете, че всички кабели, водещи към монитора и компютъра, са свързани правилно. Ако имате закрепващи винтове на кабела, не забравяйте да ги затегнете. Можете също да опитате да замените тези кабели с нови. Същото важи и за захранващите кабели: уверете се, че са надеждно свързани в двата края, и ако има проблем, сменете ги.

Неправилната честота на опресняване може също да доведе до трептене на екрана. Скоростта на опресняване е броят пъти актуализиране на изображението на монитора в секунда, което се изразява в херц. Повечето LCD монитори използват 59 или 60 херца, въпреки че можете да намерите 75, 120 и 144 херца на монитори от висок клас. Отидете на системните настройки на монитора (щракнете с десния бутон на мишката и изберете Разделителна способност на екрана → Разширени настройки → Монитор в Windows 10), за да се уверите, че имате правилните настройки на скоростта на опресняване. Можете също да опитате да актуализирате драйвери за вашата видеокарта.

За съжаление, повечето симптоми на трептене са резултат от липса на хранене някъде вътре в самия монитор. Опитайте просто да тествате захранващия адаптер. Въпреки това, най-вероятно вътре в монитора просто е имало някакъв неуспешен компонент. В този случай просто трябва да поправите монитора или да го замените.

Вертикални линии

Черните или едноцветни линии на LCD монитора могат да бъдат причинени от много различни проблеми, но ако горните решения (проверка на вашите видео кабели и захранващи кабели, инсталиране на нови драйвери) не ви помогнаха, тогава това най-вероятно е физически дефект на самия монитор. Опитайте да проверите монитора си на някой друг компютър или лаптоп, за да определите дали има повреда. Ако ситуацията се повтори на друг компютър, тогава, за съжаление, ще трябва да се примирите с факта, че най-скъпият компонент - LCD панелът, се е провалил.

Залепени или мъртви пиксели

Така наречените мъртви пиксели са такива черни точки на вашия LCD монитор, които не са подчертани и се открояват като един или повече черни квадратчета. Залепените пиксели са подобно явление, но само пикселите са буквално в едно и също положение, т.е. покажете един конкретен цвят (зелен, червен или син), който не съответства на случващото се на екрана.

Ние можем да направим малко с мъртви пиксели - това е обикновена физическа неизправност с панела на дисплея. За щастие, един или два мъртви пиксела не означава, че трябва да изхвърлите монитора в кошчето. Тази ситуация определено може да бъде разрешена или просто игнорирана.

Залепеният пиксел може да е друга тема. Въз основа на как точно възникна този проблем, можете да опитате да накарате този пиксел да работи неправилно. Има различни техники, които могат да накарат неработещите пиксели да работят отново на вашия монитор. Например в мрежата има уеб ресурси, които ще ви осигурят функциите им за откриване на залепени пиксели, както и специални програми, които предлагат възможност за отстраняване на този проблем. Въпреки това си струва да се предупреди, че тези програми не гарантират стопроцентово решение на ситуацията със залепени пиксели.

Пукнатини, вдлъбнатини и петна

Ако мониторът ви има видими пукнатини, огромни безцветни зони на дисплея или черни петна, тогава най-вероятно мониторът ви е повреден поради физически влияния, например, може да падне по невнимание, дори и да е от малка височина, и не сте го дали голям стойности, които след това са довели до видими повреди. В тази ситуация не можете да направите нищо просто, дори ако е под гаранция, тъй като определено няма да покрие физически щети. Можете да опитате да замените самия LCD панел, но такава подмяна ще ви струва цената на самия монитор, така че е по-добре просто да закупите нов монитор.

търтей

Най-често срещаният проблем зад шум или бял шум в монитора е неговата подсветка. Обикновено този проблем се проявява на по-стари модели монитори, които са оборудвани с флуоресцентни лампи. Проблемът с бръмчене или други звуци, които не трябва да идват от монитора, са проблеми с разпределението на мощността в една или повече флуоресцентни лампи. Опитайте да регулирате яркостта на вашия монитор, за да видите дали шумът изчезва. Трябва да разберете, че този съвет не е идеален, ако например отчаяно се нуждаете от определена настройка за яркост.

За щастие, подобни проблеми с флуоресцентни лампи са доста типични, точно както проблемите с регулирането на мощността в други компоненти на монитора. Ако сте прекратили гаранционния срок, можете да опитате да го занесете в магазин за електроника, където експертите ще заменят "бръмчащите" части с нормални, и за цена, по-ниска от самия монитор.

Невалидна резолюция

Ако мониторът ви изведнъж започна да показва неправилна резолюция на работния плот, което разбира се е огромен проблем, тогава вашата видеокарта може да е причината. Възможно е случаят да се крие в неправилно работещи драйвери или в самата видеокарта. Актуализирането на драйвери в повечето случаи отстранява проблема с разделителната способност, но не бива да изключвате възможността да се наложи да купите нова графична карта.

Ако проблемът все още е налице дори след проверка на монитора на друг компютър, тогава може да е самата електроника. Ако имате възможност, можете да проверите монитора на алтернативни интерфейси за връзка, т.е. HDMI / DisplayPort / DVI.

Случайни прекъсвания

Ако мониторът периодично се изключва сам, това директно показва липса на мощност от източника на напрежение. Отново опитайте да проверите всички проводници, свързващи се към компютъра, и захранването към монитора. Уверете се също, че няма прегряване. Най-общо проверете силата на монитора, но само внимавайте - електричеството е опасно нещо.

Забележка за лаптопите

Повечето от тези проблеми се появяват на LCD-мониторите, които се използват еднакво в лаптопите и таблетите. Но тъй като дизайнът в този случай е много по-компактен, ремонтът на такива монитори е по-трудна задача. Разбира се, струва си да разберете, че просто нямате друг избор, освен да оправите монитора. Човек може само да се надява, че не сте прекратили гаранцията, което ще покрие разходите за фиксиране, защото това наистина е силен удар върху портфейла.

Интересни Статии