Липсва звук на лаптоп: методи за решение

Всички ние можем да изпаднем в някаква неприятна ситуация, която беше причинена от проблеми с нашата електроника. Днес ние докосваме една доста популярна тема - как да настроите звука на лаптоп. За да бъдем по-точни, ще разберем тази тема поради факта, че нещо не е наред с устройството ви и сте загубили звук на вашия лаптоп. Ситуацията е доста често срещана и се решава доста спокойно с няколко три метода, които ще разгледаме в тази статия.

Как да върна звука на лаптоп?

Така че, първо трябва да вземете решение за това - причините за загубата на звук. Е, има доста широк спектър от причини, поради които възникна този проблем. Ето кратък списък с причините и методите, чрез които ще се опитаме да определим защо звукът е изчезнал на вашия лаптоп и какво може да се направи за него.

Ниво на звука

Вашите плъзгачи с нивото на звука могат да се заблудят поради някаква външна намеса. Например, някои от браузърите могат да манипулират нивото на звука, т.е. понижете или напълно го деактивирайте. Авторът на тази статия лично е имал опит как Chrome по неизвестни причини просто постепенно намалява силата на звука, докато напълно изчезне.

Така че, ако звукът не работи на вашия лаптоп, проверете браузъра си, за всеки случай. Също така, някои от мултимедийните приложения могат да направят този трик. Не забравяйте да проверите наскоро инсталираните комунални услуги, тъй като е възможно те да са виновни.

Как да настроите звука на лаптоп, след като нещо е разрушило конфигурацията му? Това е просто - щракнете с десния бутон върху иконата на колоната в лентата на задачите, изберете Sound Mixer и повдигнете всички плъзгачи нагоре. След това звукът трябва да се върне към нормалното.

Отказ на драйвери за звукова карта

Ако въпросът „Защо няма звук на лаптопа?“ Не е разрешен чрез задаване на плъзгачите, тогава вероятно вашият проблем се крие на много по-дълбоко ниво. Проблеми със звука могат да възникнат, защото драйверите за звуковата карта понякога се провалят, което може да доведе до редица проблеми. Липсващият звук е един от тези проблеми. В този случай можете да върнете драйверите до по-стара версия и след това отново да се върнете към новата. За целта направете следното:

 • Натиснете комбинацията клавиши Win + X и изберете "Диспечер на устройства".
 • Отворете раздела „Звукови, игрални и видео устройства“ .
 • Намерете вашето звуково устройство, щракнете с десния бутон върху него и изберете „Свойства“ .
 • Отидете в раздела „Driver“ и щракнете върху „Roll Back“ .
 • Е, все още нямате звук на вашия лаптоп? Тогава нека се опитаме да върнем новите драйвери на мястото си.
 • Продължете отново до раздела "Драйвер", както е показано по-горе.
 • Кликнете върху бутона „Актуализиране“.

По този начин успяхме да инсталираме отново драйверите за вашата звукова карта. Ако все още не можахте да разберете причината за загубата на звук на вашия лаптоп, тогава проблемът, за съжаление, не беше в драйверите за звуковата карта.

Деактивирана аудио услуга на Windows

Операционната система Windows има редица специализирани услуги, които отговарят за различните функционалности на компютъра. Ако все още не можете да разберете как да включите звука на лаптопа, има вероятност това да е така, защото услугата Windows Audio е просто изключена в системата ви.

Както подсказва името, тази услуга е отговорна за звука във вашата система и деактивирането й естествено ще доведе до нейната загуба. Ето кратко описание на услугата: Управление на звука за програми с Windows. Ако тази услуга бъде спряна, аудио устройства и ефекти няма да работят правилно. Ако тази услуга е деактивирана, ще бъде невъзможно да стартирате всички услуги, които изрично зависят от нея .

В резултат тази услуга е деактивирана? Има много причини: вируси, системни сривове, софтуер на трети страни и други подобни. Ако проблемът е именно в услугата Windows Audio, тогава ние ще я поправим. Направете следното:

 • Натиснете комбинацията клавиши Win + R, въведете реда Services.msc и натиснете Enter.
 • Намерете Windows Audio Services в списъците.
 • Кликнете два пъти върху него, за да отворите неговите свойства.
 • Сега погледнете реда "Тип на стартиране". Ако пише „Disabled“, значи сте намерили причината за проблема.
 • Задайте параметър "Тип стартиране - Автоматично" .
 • След това приложете промените и рестартирайте компютъра.

След това проблемът със звука ще трябва да бъде решен. Но ако все още се опитвате да разберете как да настроите звука на лаптопа, тогава ситуацията може да се окаже много по-катастрофална за вас, отколкото проблемите със софтуера в системата.

Проблеми с хардуерния звук

Ако все още не сте издавали звук на вашия лаптоп и не знаете какво да правите с него вече, може би проблемът се крие в високоговорителите на устройството. Опитайте да пуснете нещо на вашия мултимедиен плейър, опитайте се да слушате внимателно. Може би ще разберете, че високоговорителите все още издават някои звуци, но те са много тихи и фрагментарни. По един или друг начин, ако имате хриптещ звук на вашия лаптоп, това само потвърждава, че високоговорителите ви са били повредени.

За съжаление, нищо не можете да направите. Трябва да занесете вашия лаптоп в сервизен център, тъй като проблемът най-вероятно се крие в повредата на хардуера на вашето устройство, т.е. лаптоп.

Интересни Статии