Лаптопът не се включва: причини и решения

Какво да направите, ако лаптопът не се включи? - Това е такъв въпрос, който може да се види навсякъде в Интернет. Милиони потребители ежедневно се сблъскват с различни проблеми на устройствата, които са закупили и всеки от тях иска да получи отговор на въпроса си. Днес ще разберем защо лаптопът не се включва, какви причини може да се крият зад него и как да отстраним това неприятно събитие. Пригответе се, тъй като статията ще бъде доста голяма.

Причини и решения, ако лаптопът не се включи

Като начало трябва да решим какво точно стоиш зад думите „лаптопът не се включва“. Проблемите с лаптоп и компютрите като цяло могат да бъдат разделени на две категории: хардуер и софтуер. Ако лаптопът спря да се включва поради проблеми със софтуера, тогава тази ситуация се решава лесно. С хардуерните проблеми нещата са малко по-сложни. Първо, нека разгледаме програмните проблеми.

Проблеми със софтуера за преносим компютър

Как веднага да разбера, че вашият лаптоп има проблеми със софтуера? Всичко е съвсем просто - самият лаптоп се включва, стига дори до BIOS, но след това лаптопът се рестартира. Ако вашият проблемен сценарий върви нещо подобно, то това определено е софтуерен проблем.

Тук обикновено се разграничават два проблема: проблеми с операционната система Windows и проблеми с настройките на BIOS. Какво да направите, ако лаптопът не се включи поради Windows? Две решения: преинсталирайте Windows или опитайте да го възстановите с инсталационния диск на Windows. По принцип и за първия и за втория ще ви е необходим инсталационен диск с вашата операционна система. Само за възстановяване на системата трябва да изберете елемента „не за инсталирането, а за елемента „ Възстановяване на системата “ . За да инсталирате и възстановите, направете следното:

 • Преминете през BIOS. За различни дънни платки това действие се изпълнява от различни клавиши, но когато стартирате лаптопа, трябва да видите кой бутон трябва да натиснете. Обикновено за това се използват следните бутони: F11, F12, F8, Esc.
 • Отидете в менюто, за да промените приоритета на зареждане и поставете на първо място устройството или преносимото устройство, ако имате инсталационните файлове на флаш устройство.
 • Запазете промените, рестартирайте вашия лаптоп и ще влезете в менюто на инсталационния диск.
 • Тук пътеките са разделени на това, от което се нуждаете. За начало препоръчваме да опитате да възстановите системата. Ако тази стъпка се провали, тогава за съжаление вашата система е по-лесна за преинсталиране.

Сега да преминем към проблем, който може да е с BIOS. Възможно е някои настройки във вашия BIOS да създадат повреда, която ви пречи да влезете нормално в операционната система. В този случай е достатъчно просто да нулирате настройките на BIOS, което трябва да нормализира състоянието. Обикновено можете да нулирате BIOS с командата „Изход - зареждане по подразбиране“ или нещо синонимно.

Ако отговорът на въпроса „Защо лаптопът не се включва“ е бил в софтуерните проблеми, тогава с помощта на горните стъпки те могат лесно да бъдат решени.

Проблеми с хардуера на лаптопа

Следните ситуации могат да бъдат причислени към хардуерни проблеми:

 • Вашият лаптоп е напълно неотговарящ на захранването, т.е. не се включва дори когато е свързано захранването, лампата на кутията също не свети.
 • Чувате как работи охлаждането в устройството, но екранът остава изключен.
 • Други специфични характеристики на проблема, които ви пречат да стартирате лаптопа и да влезете в BIOS или OS.

Ако отстраняването на проблеми със софтуера в повечето случаи не изглежда трудна задача, тогава хардуерните проблеми в лаптопа ви могат да ви изпотят. Тъй като лаптоп, подобно на компютър, се състои от широк спектър хардуер, много от тях могат да бъдат записани като причини за проблема. Нека направим списък:

 • Захранващ блок.
 • Батерия.
 • Видеокарта
 • Дънна платка.
 • Processor.
 • Монитор.

Както можете да видите, доста дълъг списък. За съжаление можете да опитате да отстраните проблема само с някои неща от този списък.

Захранване

Ако захранването се провали, няма да можете да свържете вашия лаптоп към мрежата и съответно да зареждате устройството. Свържете го към вашия лаптоп и погледнете диода, който показва мрежовата връзка и зареждането. Ако не свети, тогава проблемът е именно в захранването. Намерете друг, който да тества тази вероятност.

батерия

Ако сте свързали захранването към лаптопа и показалеца на него ви показва, че зареждането е в ход, тогава проблемът може да е с батерията на устройството. Можете да проверите по следния начин:

 • Извадете батерията от изключен лаптоп.
 • Свържете захранването с устройството.
 • Стартирайте устройството.

Ако сте успели да стартирате устройството, проблемът определено се крие в батерията.

монитор

Възможно е вашият лаптоп действително да работи, но мониторът му не е в състояние. Извършването на тест на монитора на лаптоп е съвсем просто, ако имате друг монитор с правилния интерфейс за връзка. Ако изображението се появи на монитор на трета страна, когато е свързано, мониторът на вашето устройство определено не е в ред. В този случай просто занесете лаптопа в сервизен център.

Видеокарта

Както в случая с монитора - ако чуете лаптопа, но не виждате изображението, то причината може да е видеокартата. Тук проверката е доста проблематична. Ако имате дискретна графична карта на вашия лаптоп, можете да опитате да прекъснете връзката и да видите как устройството се държи без него, но само ако дискретната връзка е направена в системата MXM. Ако не сте собственик на дискретна графична карта, а само интегрирана, тогава имате директен път до сервизния център.

Останалата част от лаптопа е доста трудна за проверка. Във всеки случай, ако нещо се е случило с централния процесор или дънната платка - само сервизен център. Както можете да видите, софтуерните проблеми могат да бъдат лесно разрешени и това не изисква специални познания. Ако обаче нещо се е случило на хардуерно ниво с вашия лаптоп, няма какво да се направи.

Интересни Статии