Колко свободно дисково пространство трябва да оставя?

Не можете напълно да запушите устройството си с всякакви данни, тъй като това може да доведе до редица не много приятни проблеми. Ако обаче се замислите, възниква логичен въпрос: колко свободно дисково пространство трябва да остане?

Защо се нуждаете от свободно пространство?

Просто трябва да имате свободно място на вашия диск и има няколко причини за това. Ако вашият диск е напълно пълен, тогава естествено няма да можете да изтеглите или запишете нови файлове върху него, включително актуализации на операционната система. Програмите често трябва да създават кеш файлове, но те няма да могат да направят това без допълнително дисково пространство, в резултат на което те ще се сринат или причинят различни грешки.

Когато работите с огромен брой програми, системата може да изисква допълнителна памет. Съответно, суап файлът ще трябва да се увеличи по размер, но това няма да се случи, тъй като няма допълнително място на компютъра. Без суап файл, тези програми ще се сринат или дори отказват да стартират.

Ето още един пример за отрицателното въздействие на липсата на свободно пространство: например, когато диск е напълно пълен в система Windows 10, програмите за отстраняване на проблеми ще спрат да работят върху него. Веднага щом се опитате да стартирате един от тях, Windows 10 ще ви покаже съобщение в прозореца на програмата, което гласи „Проблемът е да попречите на програмата да отстрани проблемите“. Това съобщение ще изчезне и можете да стартирате помощната програма за отстраняване на неизправности веднага щом освободите повече място на вашия диск.

Въпреки това, няма точен брой гигабайти, които трябва да оставите безплатни на вашия диск. По някаква причина Microsoft не посочи точното количество свободно пространство, необходимо на Windows за коректната му работа. От мрежата има няколко правила за свободното пространство на диска, но те почти не са приложими днес. Нека поговорим по тази тема.

Правило за HDD: трябва да запазите 15% от свободното пространство

Разхождайки се из просторите на мрежата, трябваше да срещнете препоръка повече от веднъж, че всички собственици на твърди дискове трябва да оставят най-малко 15% от свободното си място върху тях. Това се обяснява с факта, че традиционно ще ви трябват от 15 до 20% от свободното дисково пространство, за да може Windows да го дефрагментира.

Ако нямате 15% свободно място, тогава очевидно Windows няма да може да извърши правилно процеса на дефрагментация. В резултат на това процентът на фрагментиране на файлове на диска непрекъснато ще расте (може да е в състояние частично да го изпълни, но това все още не е достатъчно).

Правилото от 15% обаче се отнася само за механични твърди дискове, които наистина се нуждаят от дефрагментиране. Твърдотелни устройства (SSD), които все по-често се използват от потребителите при сглобяването на наистина модерни машини, не попадат под това правило.

Правило за SSD: запазете 25% от свободното пространство

Твърдите дискове, традиционно, изискват голямо парче свободно пространство. Производителността им спада бързо, ако потребителят ги задръсти към очните ябълки, не оставяйки свободно пространство. През 2012 г. AnandTech, онлайн магазин за хардуер, проведе някои тестове, след което препоръча да се оставят около 25% на SSD дисковете, за да не се намали тяхната производителност.

Съвременните SSD дискове обаче имат една интересна функция, която прави тази препоръка не толкова важна. Работата е там, че съвременните SSD дискове показват на потребителите си по-малко свободно пространство, отколкото всъщност имат.

Дори ако сте вкарали вашия SSD на очните ябълки, не трябва да се притеснявате, защото все още има малко място за поддържане на декларираната производителност. Въз основа на гореизложеното правило от 25% за SSD е твърде консервативно. Въпреки че, всичко зависи от това колко допълнителна памет е "подготвена" в SSD.

заключение

Няма конкретен брой или процент, които трябва да спазвате, когато управлявате място на дисковете си. Microsoft твърди, че се нуждаете от 20 гигабайта свободно пространство, преди да започнете да инсталирате Windows 10 на модерен компютър. Но освен това - няма конкретни препоръки.

Горните правила могат да ви помогнат. Ако имате механичен твърд диск, спестяването на поне 15% от свободното пространство може да ви помогне да намалите фрагментацията на новосъздадените файлове и да улесни Windows да дефрагментира вашия твърд диск. Този процес, между другото, най-новите версии на операционната система Windows се извършват автоматично на заден план според планирания график.

Ако нямате свободно пространство, тогава Windows няма да може да премества файлове на диска, за да ги дефрагментира и това ще доведе до по-голяма фрагментация и намаляване на скоростта на достъп до тях. Ако вашата система има SSD, това правило не се прилага.

Ако сте собственик на стар SSD, след това оставяйки поне 25% от свободното дисково пространство, вие предоставяте отличната му производителност. На съвременните SSD дискове такова парче свободно пространство не е необходимо да се оставя, тъй като те имат собствено допълнително пространство. Все пак препоръчваме да спестите поне 10% върху тях, за да не влошите работата на SSD. Но този процент все още зависи от модела SSD, който сте инсталирали в системата.

Ако трябва внезапно да запълните дисковете си и те имат, да речем, само 5% от свободното им пространство, тогава това не е толкова сериозен проблем. По-добре е обаче да не издърпвате тази ситуация и бързо да освободите повече място, тъй като с времето производителността на вашия компютър може да намалее значително.

Интересни Статии