Колко електроенергия консумира лаптоп на час?

Всички собственици на компютри трябва да плащат подредена сума от портфейла си за консумация на енергия всеки месец. Естествено, мобилните устройства като лаптопи консумират много по-малко енергия поради своя дизайн, а също и защото могат да работят на вградената батерия. Но все пак повечето потребители все още се интересуват от следното: колко енергия консумира лаптоп?

Честно казано, доста интересен въпрос. Оставете лаптопите и „яжте“ с порядък по-малко, но това е същото устройство като настолния компютър. Тъй като всеки трябва да плаща общинския си апартамент, трябва да знаете поне приблизителната консумация на енергия на лаптоп, т.е. киловат на час вече е нещо. В тази статия ще разгледаме тази тема.

Как да определим количеството консумирана електроенергия от лаптоп

Всъщност разбирането на този въпрос е доста просто и няма да ви отнеме почти никакви усилия, само няколко изчисления. Така че това, което ви трябва, е вашето захранване.

Работата е там, че захранването съдържа необходимата информация, която използваме за нашите изчисления. Така че, вземете устройството си и вижте следните данни: входно напрежение (волта) и максимална консумация на ток (ампери). Вземете и запишете тези данни на лист хартия или някъде другаде.

Това е всичко, веднага щом определите тези стойности, можете да започнете да изчислявате колко електроенергия консумира вашият лаптоп на час. Изчисляването се извършва по най-простата формула, която бихте могли да изучавате още в училище. Е, или би трябвало да уча.

A x V = W. Но само в нашия случай трябва да добавим малък модификатор под формата на фактор 0.8 във формулата. Работата е там, че входната мощност всъщност няма да бъде равна на 100%, а само на 80%. Следователно формулата приема малко по-различна форма (A x V) * 0.8 = W.

Нека създадем пример за илюстративни цели, за всеки случай. Както бе споменато по-горе, трябва да знаем входното напрежение и максималната консумация на ток. Например вземете произволно захранване от Acer. На него можете да намерите линия под името Input 100-240v ~ 1.8A. Тоест, формулата в този случай ще изглежда така: (1.8 x 220) * 0.8 = 316.8 вата. В резултат на това получавате стойност от 0, 317 кВтч. Прилагайки такава проста формула към захранването, можете, макар и не много точно, да изчислите консумацията на енергия на лаптопа. Тогава това изчисление може да се използва при изчисляване на сметките за комунални услуги.

Надяваме се, че нашата статия ви е помогнала в измерването на количеството енергия, консумирана от лаптоп. Ако забележите някаква грешка в статията, тогава не забравяйте да я опишете в коментарите.

Интересни Статии