Код на грешката 805a0190 в Windows Phone: методи за решение

Код на грешка 805a0190 може да възникне на устройства с Windows Phone. Обикновено потребителите на тези устройства забелязват грешка, докато използват функционалността на Windows Store. Също така грешка 805a0190 може да възникне по време на SD картата в устройството, но това се случва много по-рядко.

В днешната статия ще разгледаме как да се отървете от грешка 805a0190. Ще видите няколко изключително ефективни решения, които биха могли да помогнат на огромен брой собственици на Windows Phone по целия свят.

Как да разрешите грешка 805a0190 на Windows Phone

Решение № 1 Корекция на региона, дата и час

Грешка 805a0190 често се появява поради неправилно зададен регион, дата и час на устройството на потребителя, работещо с мобилен Windows. Помислете внимателно, но променихте ли някоя от тези настройки на вашия смартфон?

Ако сте се променили - върнете се и ги сменете според вашия регион. Въпреки това, дори и да не сте променили настройките за региона, датата и часа, отидете на настройките на вашето устройство и внимателно проверете всичко. Освен всичко друго, някои потребители препоръчват да деактивирате автоматичната синхронизация на тези данни - препоръчваме да направим това.

Решение №2: Повторно добавяне на акаунт

Понякога, за да разрешите грешка 805a0190, е достатъчно просто да добавите отново акаунта на Microsoft, който използвате, когато работите с Windows Store. От време на време може да възникне грешка с акаунта, в резултат на което се появяват подобни проблеми. Така че, за да завършите добавянето му, трябва да направите следното:

  • отворете "Настройки" на устройството;
  • Отидете в секцията „Сметки“;
  • отидете на подраздел „Имейл адрес; акаунти за приложения “;
  • щракнете върху вашия акаунт и след това кликнете върху бутона "Управление";
  • кликнете върху елемента „Изтриване на акаунта“;
  • потвърдете намеренията си, като кликнете върху бутона „Изтриване“;

След като акаунтът ви бъде изтрит, ще трябва да ги въведете отново. За целта кликнете върху бутона „Добавяне на акаунт“ в предишното меню и въведете личните си данни. След като добавите отново акаунта на Microsoft, опитайте отново да влезете в Windows Store и проверете дали има грешка 805a0190.

Решение № 3 Промяна на мрежовата връзка

Друго чудесно решение, което помага на много потребители с грешка 805a0190, е да променят мрежовата връзка. Да, може би това ви се струва доста странно решение, но, както отбелязват потребителите, това може много да ви помогне с проблем в Магазина.

Ако вашият Windows Phone е свързан към мрежата чрез Wi-Fi, опитайте да преминете към мобилен интернет, след това отидете в магазина и проверете ситуацията. Ако имате грешка 805a0190 след промяна на мрежовата връзка, опитайте да промените типа мобилна връзка, например, от 4g на 3g или обратно. По принцип експериментирайте в тази посока.

Решение № 4 Пълно нулиране

Добре, опитахте се да направите всичко по-горе, но нищо не помогна. Какво да правим в този случай? Е, единственото ефективно решение в този случай е пълно нулиране на Windows Phone. След нулиране грешката 805a0190 вероятно ще бъде отстранена.

За да извършите нулиране на Windows Phone, ще трябва да направите следното:

  • отворете „Настройки“ на вашия смартфон;
  • Отидете в секцията „Информация за устройството“;
  • Кликнете върху бутона „Нулиране на настройките“.

Изчакайте този процес да приключи и след това въведете отново Windows Store на вашия смартфон и проверете дали проблемът е разрешен под формата на грешка 805a0190.

Интересни Статии