Къде да изтеглите и как да инсталирате .NET Framework 4.5 и 4.0

Платформата .NET, разработена от Microsoft, е неразделна част от повечето игри и програми, които работят на Windows. Според потребителя .Net Framework 4.5 и 4.0 са основа за стартиране на програми, разработени с помощта на тази платформа. Той се е превърнал в стандарт за разработване на уеб приложения, така че при неговото отсъствие е вероятно да се сблъскате с тяхната неизправност. В допълнение, липсата на файлове на необходимата версия на .NET Framework може да доведе до невъзможност за стартиране на игри.

Започвайки с Windows 7, тази платформа се предлага в комплект с дистрибуцията на ОС, но може да се наложи отделна инсталация, ако компютърът няма правилната версия или .NET Framework се срине.

Версии на програмата

Най-често срещаните и необходими днес са .NET Framework 4.0 и .NET Framework 4.5. Първият се предлага стандартно с Windows Vista и Windows 7, вторият се предлага с Windows 8, но независимо от това коя система имате, е по-добре да изтеглите и инсталирате и двете версии, за да избегнете проблеми с работата на игри и програми.

Как да разбера кои версии на .NET Framework са инсталирани на моя компютър?

Има два начина да направите това:

 1. Изтеглете и стартирайте ASoft .NET Версия детектор от официалния уебсайт на разработчика.

 1. Преглед в системния регистър. За да направите това:
  • стартирайте редактора на системния регистър чрез Start - Run - regedit ;
  • отворете секцията HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ NET Framework Setup \ NDP;
  • Имената на клоновете съответстват на инсталираните версии.

.NET Framework 4.5

Тази версия се предлага с Microsoft Visual Studio 2012. За да я инсталирате отделно, достатъчно е да изтеглите дистрибуционния комплект .NET Framework 4.5 от официалния сайт и да следвате инструкциите на инсталационната програма безплатно.

Не препоръчваме да изтегляте .NET Framework 4.5 от източници на трети страни!

По правило по подразбиране .NET Framework 4.5 отсъства в Windows 7 и трябва да се зарежда ръчно. За да направите това:

 • Изтеглете .NET Framework 4.5 от официалния уебсайт на Microsoft

 • Следвайте инструкциите на уеб товарача и инсталатора.

Процесът на инсталиране е изключително прост, но е важно да се помни, че по-ранните версии на Windows (XP и по-нови версии) не поддържат .NET Framework 4.5.

.NET Framework 4.0

Предишната версия на платформата, която се доставя автоматично с дистрибуторския комплект за Windows 7. Въпреки надстройката до версия 4.5, тя все още е актуална. Повечето приложения работят без проблеми с .NET Framework 4.5, но някои от тях все пак може да изискват по-стара версия.

Освен това ще ви трябва версия 4.0, ако вашата ОС не поддържа версия 4.5.

Процесът на инсталиране е също толкова прост:

 • Изтеглете уеб инсталатора от официалния уебсайт на Microsoft

 • Отворете изпълнимия файл и следвайте инструкциите.

Не забравяйте, че след като инсталирате някоя версия на този компонент, трябва да рестартирате, за да влязат в сила промените в системата.

Интересни Статии