Какво ни подготвя игралната графична карта AMD RADEON VII?

Напоследък създаването на компютър за игри се превърна в проста задача. Достатъчно е да вземете най-добрата графична карта за вашия бюджет и да изберете оптималния процесор, дънната платка и RAM за нея.

С всеки изход на новия графичен процесор броят на наличните функции и мощност почти винаги се разширява. Наред с производителността се увеличават и разходите. Всеки нов водещ GPU е повод за празник, защото за геймърите се отварят все повече и повече възможности. Колко грандиозен ще бъде ефектът от освобождаването на Radeon VII според характеристиките на видеокартата.

Плюсовете и минусите на RADEON VII

Goodiesминуси
За първи път се използва 7 nm производствен процес в графичния процесорПроизводителност под основния конкурент на RTX 2080
Работи добре с 4k, 1440pБез допълнителни функции
Страхотна честотна лента и паметНиска енергийна ефективност

Описание на новата графична карта

Radeon VII е първият графичен процесор, изграден по 7 nm технологична технология. По първоначално впечатление това е огромна стъпка напред в сравнение с предишни технологии, които могат да осигурят само 12 или 14 nm. Невъзможно е да се съсредоточим само върху изявленията, защото често на думи се крие голяма част от маркетинга. Ако погледнете на тази иновация от гледна точка на практиката, тя е значителна, но не революционна. Новата технология все още не извежда видеокартата пред останалите си конкуренти в сегмента от 700 долара.

Компанията има вградени два пъти повече стекове на HMB2 памет. При изхода той осигурява 16 GB памет и огромна честотна лента от 1 TB / s. Ядрото на видеокартата е почти същото като в предишния флагман, но броят на ядрата на GPU леко е намалял (3, 840, преди да е 4 096). Увеличението на тактовата честота беше доста скромно, възлизаше на 200 MHz. Ако подходим към подобрението от гледна точка на теорията, увеличението на изчислителните способности възлиза само на 6%. AMD също увеличи броя на операциите с цяло число и плаваща запетая. На теория това помага за увеличаване на производителността и има положителен ефект върху игрите.

Един от недостатъците на Radeon VII е, че няма нови функции. За по-добро или лошо, но Nvidia пое по различен път, добавяйки нови функции към хардуера с пускането на GeForce RTX. Основният конкурент на AMD, Nvidia, добави задълбочено обучение и проследяване. Тогава много потребители се оплакват, че би било по-добре, ако компанията даде възможност на компютъра да използва добавеното матрично пространство поради по-голям брой ядра на GPU. Radeon VII не започна да губи място при подобни иновации, но и не създаде по-голям брой ядра.

Какъв ефект може да се наблюдава при игрите?

Без отделно пространство за проследяване на лъчите, производителността на видеокартата може приблизително да се конкурира с RTX. Както и да е, днес има само една игра с проследяване на лъчите (с изключение на тестовата версия на Quake). Radeon VII изобщо няма да може да стартира подобни игри, защото те са изключително за GPU RTX Nvidia. Поне игрите се нуждаят от драйвери с DXR, но AMD все още не ги има.

Може да се предположи, че AMD няма да създаде нормално проследяване на лъчите до второто поколение с DXR оборудване. По отношение на задълбоченото обучение AMD вече предлага добри резултати (приблизително 28 TFLOPS, което е два пъти по-високо от FP32). С този индикатор видеокартата все още не достига 80 TFLOPS на тензорни ядра в RTX 2080. Какво можем да кажем за 108 TFLOPS, вградени в RTX 2080 Ti. Вярно е, че FP16 все още не се прилага в игри, така че за повечето играчи това няма значение.

Ами цената?

Вече много играчи се надяват на освобождаване от скъпите RTX графични карти. Недоволството от цената на видеокартите от Nvidia нараства. Явно изпълнителният директор е отишъл твърде далеч. Той нарече продажбите на новата видеокарта „пробождане в стомаха“. RTX картите са наистина по-бързи от оригиналните GTX колеги. Те имат нови функции, но нямат прекалено големи печалби в производителността в игрите. Цената на съмнителния растеж на FPS хапе много, затова много геймъри не бързат да преминат от своите GTX 1080 на RTX колеги.

Ценовата политика на Radeon VII е малко объркваща. Това е наистина добра графична карта, а за цената следва RTX 2080 (същата базова цена). Всъщност картата е по-вероятно да се конкурира с GTX 1080 Ti преди две години. Ако добавите към това високото потребление на енергия и липсата на функции за поддръжка, цената за Radeon VII ще бъде неподходящо висока. Ситуацията напомня на R9 Fury X и RX Vega 64: твърде малко и твърде късно.

AMD помисли малко и добави 3 безплатни игри към видеокартата като бонус. Списъкът включва: вече издадената Remake of Resident Evil 2, Devil May Cry 5 (от 8 март) и The Division 2 (от 15 март). Ако наистина планирате да купите всички тези игри, бонус комплектът спестява $ 150 (AMD те са много по-евтини).

Реалното състояние на пазара след старта на продажбите на видеокарта може да се различава от теоретичното. Може би тези игри ще се окажат толкова популярни, че именно този бонус може да увеличи продаваемостта на видеокартите. Освен това AMD дава други приложения, които са полезни за разработчиците на графично съдържание.

Няма да задълбаваме в представянето на видеокарта с графични редактори, въпреки че това е важен критерий, тъй като работата с 4k и 8k изисква много ресурси. Независимо от това, ние сме по-заинтересовани от работата на видеокартата с игри. Направихме 2 теста: със стандартни настройки и в овърклок състояние.

Овърклок на Radeon VII

Днес MSI Afterburner не разполага с подходящата поддръжка за новата графична карта (предстои скоро). В същото време функционалността на драйверите на WattMan Radeon Adrenalin е достатъчна за овърклок. За да постигна максимална производителност, първоначално увеличих скоростта на охладителя. Това действие води до увеличаване на шума, тъй като първоначално охладителите работят със 75% от максималната скорост. Тогава повиших хранителното си ниво с 20%. Едва накрая пристъпих към увеличаване на тактовата честота на GPU и на HBM2 паметта.

Използвайки експерименталния метод (не може да се направи без системни грешки), успяхме да получим максимална тактова честота от 1950 MHz. Честотата на паметта ми беше 1175 MHz. Тези числа не са статични, но се забелязват максимално по време на работа. Във всички графични процесори тактовата честота зависи от температурата, мощността и други. След смяна на тактовата честота трябваше да намаля напрежението на графичния процесор до 1174 MV. За 1950 MHz се нуждаете от 1223 MV.

В резултат на всички овърклок манипулации не се появи огромен скок в производителността. Предвид рисковете, свързани с продължителната работа на видеокартата с повишена честота, усещане за безпокойство ме преследваше непрекъснато. Максималната температура на процесора беше 75 ° C, което е в нормалните граници. В същото време температурата на най-горещата част на чипа (за измерване са използвани 64 възли) достига 110-115 ° С.

По подразбиране AMD задава максималната температура на видеокартата на 110 ° C. Абсолютната температура на изключване е 120 ° C. По този начин, дори при овърклок, видеокартата работи в нормалния температурен диапазон. Въпреки този факт, не бих искал да използвам GPU дълго време в режим на максимално ускорение. Въпреки че, с надлежна проверка, е реалистично да вземете безопасни индикатори за скоростта и напрежението на охладителя.

Производителност AMD RADEON VII

Последният глобален тест на видеокартите беше направен през септември 2018 г. и за това използвах карти с Turing от Nvidia. За текста на текущото изпълнение взех същите игри и добавих още няколко нови. За тестване бяха използвани най-новите драйвери (за септември). Тъй като Radeon VII има предварителни версии, подобни на публично достъпните драйвери 19.2.1, не би трябвало да има силна разлика поради софтуера. Не тествах всички графични процесори с драйверите, които са актуални за днес, но промяната на производителността не трябва да бъде твърде съществена.

Тестовата система има Core i7-8700K процесор с овърклок до 5 GHz. Процесорът не трябва да дава намаление на производителността и да намалява мощността на друго оборудване. За графичните карти от среден и нисък клас има дори твърде много мощност, но все пак искам да се уверя, че процесорът не изкривява резултатите при използване на висококачествени видеокарти Radeon VII и GeForce RTX. Те трябва да реализират пълния си потенциал.

По време на теста смятам да сравня представянето на 18 видеокарти в 17 нови игри. Във всички игри ще комбинирам индикатори за различни настройки за качество и резолюция на графиката. Ще извърша тестване на средни настройки (1080p) и на ultra при 1440p, 4k. В много от тези игри ултра-настройките включват всички съществуващи опции за подобряване на графиката. В някои игри, като GTA5 и Hitman, инсталирах всички допълнителни настройки и разширения на графичното ядро ​​(изключение за суперскалиране). Някои от игрите наказват видеокартите с по-малко от 6 и 8 GB видео памет, но Radeon VII определено не трябва да го докосва.

Тестове с разделителна способност 1080p и средно, ултра графично качество

По-долу са показатели за 1080p със средно качество на графиката.

Сега нека разгледаме резултатите от теста с ултра-настройки 1080p.

Според резултатите от показатели е лесно да се забележи, че резолюцията от 1080p определено не е целта за Radeon VII. Някои читатели могат да си припомнят игри с резолюция 1080p и 144 или 240 Hz. В тях новият GPU е наистина полезен, но самите игри са рядкост.

За да не отделите много време, просто дайте статистика, сравнявайки RTX 2080 и Radeon VII:

  • Продуктът на Nvidia RTX е с 13% по-бърз при средни настройки;
  • Моделът RTX е с 11% по-бърз при ултрависоки настройки;
  • Единствената игра, в която Radeon VII превъзхожда представянето на RTX 2080, е Strange Brigade;
  • Цифрата в Assassin’s Creed Origins Radeon VII заслужава края на списъка, като губи с 40-50% Nvidia.

В сравнение със средните настройки на Vega 64, Radeon VII е наистина с 11% по-продуктивен. При свръхвисоки настройки - с 19%. Вярно е, че GTX 1080 Ti все още заобикаля новата графична карта с около 10%.

Бенчмарки за ултра-настройки с резолюция 1440p

Ultra 1440p най-добре разкрива потенциала на видеокартата. Дори при 4k на ултра настройки, 60 fps не са издадени във всички игри. При 1440p всички игри (с изключение на Odyssey) работят със скорост 60 fps или повече, а някои достигат 100 кадъра в секунда. С няколко настройки на екрана FreeSync, всички игри ще работят безпроблемно и ще предават от 60 до 144 fps, дори с честота 144 Hz. Може да се спомене, че Radeon работи по-добре с FreeSync, отколкото GeForce с G-Sync, но наскоро видеокартите на Nvidia започнаха да поддържат адаптивната актуализация на FreeSync.

Сравнение на производителността на графичната карта:

  • Radeon VII е с 27% по-продуктивен от Vega 64;
  • GTX 1080 Ti е само с 5% по-напред от AMD;
  • RTX 2080 все още държи предимство от 10%. Въпреки това, като се вземе предвид ниската консумация на енергия и допълнителните функции, Nvidia все още е много по-добра.

Предимството на Radeon VII е 16 GB HMB2, но много малко видео игри изискват повече от 8 GB памет.

Тестване на 4k резолюция в игри

4k е основната цел на вашата покупка на Radeon VII. Това се доказва от огромното количество VRAM и колосалната честотна лента. Видеокартата се справя доста добре с 4k резолюция.

Сравнете:

  • 34% по-добър Vega 64;
  • 3% по-ниски от 1080 Ti;
  • Загубва RTX 2080 с 8%.

Само в 6 от 17 игри средната честота на кадрите надвишава 60 fps, а в три - минималната fps е над 60 fps. Разбира се, леко намаляване на индивидуалните настройки ще доведе до увеличаване на fps, но това не трябва да се прави в името на справедливостта на експеримента. Като цяло, 4k разделителна способност на средни настройки е много подобна на ултра 1440p настройки, но с голям брой пиксели.

Може да се предположи, че в 8k мачовете Радон VII дори може да заеме водеща позиция. Вярно, малцина играят днес в 4k резолюция, а 8k остава извън обсега.

резултати

Сега е моментът да се направи равносметка на пазарната позиция на Radeon VII. Отбелязвам веднага, че това е най-скъпата видеокарта от цялата серия AMD с един процесор за всички времена. Въпреки че картата е скъпа, тя трябва да бъде оправдана от пътя. В момента Radeon VII е в опасност. Той има трета по-добра производителност от RX Vega 64, но струва със 75% повече. Това е много подобно на пускането на RX 590: значително по-мощен, но губи от съотношението цена / качество.

Сега ситуацията е такава, че средният потребител е изправен пред избора на Titan RTX, GeForce RTX 2080 Ti или Radeon VII. При всички равни условия мнозина определено няма да изберат последната опция. Най-вероятно видеокартата ще бъде закупена от тези, които решат да надстроят компютъра с Vega 64. В този случай това е добра и оправдана покупка. Що се отнася до цялостното сглобяване на компютър, общата цена с Radeon VII и RTX 2080 ще бъде в същия диапазон от 1200-1500 долара.

AMD Radeon VII ще надхитри конкурентите?

Трябва да разстроим онези, които очакват убиеца на GeForce, AMD все още е по-нисък от основния си конкурент. Може да има само няколко отделни области, в които Radeon VII наистина е най-добрият избор. Предимно това включва създаване на съдържание. За игри все още е по-добре да вземете RTX 2080, особено след като има проследяване на лъчи и DLSS. Той правилно ще третира Radeon VII като алтернатива на GTX 1080 Ti. Той има същия набор от функции и подобна производителност.

Резултатите показват, че AMD в сектора на графичния процесор е 2 години зад Nvidia, дори като се вземе предвид предимството в производствения процес. Когато Nvidia пусне видео карта с 7 nm, разликата ще стане още по-забележима.

По-интересно в коя посока ще тръгне AMD. Да, въвеждането на 16 GB HBM2 памет в картата е наистина впечатляващо. Nvidia не определя конкретно такива обеми, спестявайки ги за пускането на карти като Tesla и Quadro. Днес Radeon VII има 2 пъти повече памет и честотна лента от RTX 2080, но това е необходимо? Няма смисъл да поставяте 8 GB VRAM на бюджетна карта, точно както няма нужда от 16 GB на този адаптер. Но при създаването на съдържание това може да има смисъл.

За тези, които обявиха бойкот на Nvidia, но искат да създадат добра система, Radeon VII ще бъде достоен заместител. Вярно е, че си струва да помислите, може би е по-добре да изчакате и да вземете Navi, което трябва да се доближи до края на годината (поне слуховете казват така). Отново това вече е много пъти, отначало чакаха Fury X, после - Polaris, после - Vega. Не искате да чакате? Чувствайте се свободни да вземете Radeon VII, това може да ви струва 550 долара, ако все пак планирате да купувате отделно игри за 150 долара.

Въпреки че периодът на крипто миньорите вече е преминал, наследството след тях под формата на невероятно скъпи графични процесори все още преследва геймърите. Намаляването на разходите е много подходящо и би могло да коригира ситуацията. Дали цените ще бъдат преосмислени или не, и кога се случи - въпроси без отговор. Ако бюджетът е ограничен и допълнителна загуба за всичко, Radeon VII - ще бъде добро поколение за вас, но е по-добре да го пропуснете. Причината не е, че картата е лоша, просто увеличението на производителността е непропорционално на цената.

Интересни Статии