Какво е Xbox Live Gold и заслужава ли си да се абонирате?

За да се насладите на мултиплейърните предимства на всички видове игри на конзолите Xbox One и Xbox 360, ще трябва да закупите абонамент за Xbox Live Gold за себе си. Абонамент за тази услуга ще ви струва следните суми:

  • 599, 00 ₽ - за един месец;
  • ₽ 1 399, 00 - за три месеца;
  • ₽ 3599, 00 - за дванадесет месеца (годишно);

Освен достъп до мултиплейър в игри, вие получавате и достъп до няколко допълнителни привилегии, например всеки месец ще ви се предоставят безплатни игри, както и прилични отстъпки за някои проекти в библиотеката на магазина.

Xbox Live Gold: Какво е услуга и златен статус

Какво е Xbox Live Gold?

Xbox Live Gold е услуга за абонамент на мрежата на Microsoft за конзолите Xbox One и Xbox 360. Изисква се да влезете в мултиплейър режим на всички игри на тези конзоли. Ако искате да играете с приятеля си в мрежата или имате желание да влезете в препълнената сесия на някоя конкурентна игра - ще трябва да закупите Xbox Live Gold. Освен всичко друго, всеки месец компанията ще ви предоставя безплатни копия на игри и огромни отстъпки за някои игри от конзолната библиотека.

Както казахме, за да играете мултиплейър на Xbox One и Xbox 360, ще трябва да закупите абонамент за Xbox Live Gold за даден период. Абонаментът ви също ще ви позволи да получите достъп до групи и гласов чат. Ако се опитате да използвате мрежовите функции без абонамент, ще видите препятствие, което показва необходимостта да продължи абонамента за Xbox Live Gold.

Абонамент за тази услуга не е необходим, ако играете единични игри, а също така не е необходим, ако играете мултиплейър игри офлайн. Например, не е необходимо да купувате Xbox Live Gold, когато играете в режими с разделен екран, където двама играчи са длъжни да бъдат на една и съща конзола в една и съща стая.

Xbox Live Gold също не се изисква, ако просто искате да разглеждате Netflix или Hulu или да използвате други услуги с подобни функции. Например, в дните на Xbox 360 - или дори с излизането на Xbox One - от вас се изискваше да платите за Xbox Live Gold и Netflix, за да се насладите на любимите си телевизионни предавания. Microsoft обаче промени системата, така че потребителите да не плащат надплатени за получената функционалност - Xbox Live Gold вече се използва само за игри.

Как работят Gold Status Games?

Всеки месец Microsoft предлага няколко игри безплатно чрез тяхната услуга Gold Games. Тези игри могат да бъдат достъпни за седмица или дори цял месец.За да получите достъп до тях, всички трябва да ги добавите в библиотеката си на конзолата или да го направите през уебсайта. Между другото, мнозина, които току-що са закупили конзола, мисля, че тези игри ще им бъдат достъпни само за определен период, но това съвсем не е така: добавените игри ще ви останат достъпни завинаги, сякаш сте ги закупили.

Ако не добавите тези игри към себе си през безплатния период, тогава няма да можете да ги получите. Изглежда, че не се получи - следващия път ще го взема. Не беше тук: няма да можете да вземете игри безплатно от вече приключилата кампания „Игри със златен статус“. Така че да, по-добре е да се опитате да не пропускате някои дистрибуции в услугата.

Отново някои собственици на нови конзоли често смятат, че в такива промоции участват само инди-игри, които не струват и стотинка, но това далеч не е вярно: често в списъците на безплатни игри можете да намерите най-истинските AAA проекти от миналото. Ако не пропускате промоциите на „Gold Status Games“, в крайна сметка можете да съберете прилична колекция от страхотни игри.

След като добавите към себе си безплатната игра Xbox One, можете да я изтеглите и играете, когато пожелаете, но само като имате предвид, че редовно подновявате абонамента си за Xbox Live Gold. Ако абонаментът ви приключи, вече не можете да стартирате получените игри безплатно. Въпреки това, не трябва да се притеснявате, тъй като можете да получите достъп до тях, просто като актуализирате абонамента за услугата.

Освен всичко друго, ако добавите безплатна игра на Xbox 360 - тя ще остане с вас завинаги и можете да я играете дори след изтичане на периода на абонамента, което несъмнено е по-добро в сравнение с новото поколение конзоли, но какво можете да направите. Списъкът със Gold Games включва игри както от Xbox 360, така и от Xbox One. Microsoft обаче обеща, че всички проекти от програмата Gold Games ще бъдат достъпни на Xbox One чрез обратна съвместимост. С други думи, всички игри, разпространявани от компанията, ще бъдат достъпни в най-новата версия на конзолата, т.е. Xbox One.

Можете да видите списъка с наличните в момента игри в програмата „Игри със златен статус“ на следния линк:

//www.xbox.com/Ru-Ru/live/games-with-gold

От своя страна можете да се запознаете със списъка на вече издадени игри на следния линк:

//en.wikipedia.org/wiki/List_of_Games_with_Gold_games

Например, по време на написването на статия за програмата Gold Status Games, можете да получите игри като Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, Super Mega Baseball 2 и VANQUISH безплатно. Както можете да видите, две от трите игри са наистина първокласни проекти, а третата със сигурност ще се хареса на феновете на бейзбола.

Как работят офертите за статут на злато?

Сега нека поговорим за същите отстъпки, които Microsoft ще ви даде, ако се регистрирате за Xbox Live Gold. Можете да получите отстъпки по проекти както от конзолата Xbox 360, така и от Xbox One. Можете да намерите списък на всички налични в момента оферти на линка по-долу:

//www.xbox.com/Ru-Ru/live/deals-with-gold

Освен всичко друго, можете да разгледате тези оферти в магазина на конзолата си. Тези оферти се заменят взаимно всяка седмица. Веднага щом закупите играта с отстъпка, тя ще остане в библиотеката ви завинаги, което е съвсем очаквано и можете да я стартирате по всяко време, дори след изтичане на срока на абонамента.

Трябва ли да купя Xbox Live Gold?

В по-голямата си част трябва да се абонирате за Xbox Live Gold, дори само защото ще имате достъп до мултиплейър в различни игри и ако играете предимно онлайн проекти, абонаментът се оправдава. По друг начин достъпът до мултиплейъра е невъзможен, което донякъде разстройва някои потребители на конзолата.

Собствениците на PS4 също са принудени да се абонират за подобна услуга - PlayStation Plus. Дори феновете на продуктите на Nintendo са длъжни да доплащат за достъп до мултиплейъра на конзолата Switch. Ако искате да играете в мрежата безплатно, единственото ви решение ще бъде да преминете към компютърна платформа.

Някои потребители аргументират закупуването на абонамента за Xbox Live Gold, като казват, че Microsoft издава набор от безплатни играчки всеки месец, не само някои боклуци, с които Steam е запушен, а реални проекти на AAA от миналото. Е, това наистина е добър бонус за достъп до мултиплейъра, но списъкът на игрите е ограничен и издадените преди това игри няма да се повтарят в бъдеще.

Отстъпките за игри в Магазина също са добро допълнение, но често ще купувате дигитални копия на стари играчки там. И ако предпочитате да купувате употребявани физически копия на игри, тогава определено ще можете да ги намерите много по-евтино, отколкото при отстъпките на Xbox Live Gold. В крайна сметка всичко зависи от това колко са ви необходими мултиплейър и набор от безплатни игри, издадени от Microsoft. Играете само единични игри - дори не е нужно да мислите за закупуване на Xbox Live Gold. Love Battlefield или Call of Duty - просто нямаш избор.

Интересни Статии