Какво е RSS и как да го използвам?

В опит да бъдат в крак с най-новите новини и съдържание от множество уеб ресурси, много потребители се наричат ​​безкрайни, ежедневни посещения на същите тези уеб ресурси. В днешната статия ще ви разкажем за такова нещо като RSS и как можете да улесните живота си с негова помощ.

Какво е RSS?

В много отношения цялото съдържание в Интернет е перфектно свързано и достъпно за всеки. Въпреки това, въпреки този факт, ние често правим неща, които минават между един куп сайтове, от които се нуждаем, и ръчно проверяваме дали се е появило ново съдържание в тях, изразходвайки огромно количество ценно време за него. RSS може да ви спаси от такъв проблем за минути.

RSS е може би един от най-недооценените инструменти сред интернет потребителите. Обикновено бихте поставили уебсайт в отметките на вашия браузър, за да можете бързо да получите достъп до сайта и да проверите съдържанието в него. RSS е динамична, жива отметка, която ще ви известява всеки път, когато се появи ново съдържание в избрани ресурси.

В исторически план се случи така, че за доставката на съдържателни уеб ресурси вземете пример от старата доставка на писма. Материалите на сайта се пакетират в ежедневни, седмични или месечни дайджести, които впоследствие се изпращат на определени потребители чрез електронна поща. Подобен тип разпространение може да е за предпочитане за определен тип съдържание, но ако искате да получавате съдържание в оригиналния му вид и да го споделяте с други потребители, които не са под формата на дайджест, ще трябва да използвате RSS услуги.

RSS позволява на уебсайтовете да съставят съдържанието си в стандартизиран формат, често наричан емисия (или емисия). Всеки може да се абонира за тази емисия с достъп до Интернет и съответния четец на емисии. Достъпът до тези RSS емисии е напълно безплатен и много популярни четци на емисии също са безплатни.

Как да използвате RSS?

Както можете да видите от горната информация, RSS може да ви спести много време. Не е необходимо ръчно да проверявате съдържанието в сайтовете. Как обаче използвате RSS? Е, да видим. По правило много потребители инсталират четец на емисии като разширение за своя браузър, но има и RSS четци, които можете да инсталирате във вашата система като отделна програма. Въпреки това ви съветваме да не се притеснявате и да използвате разширението в браузъра.

Няма значение кой браузър използвате, тъй като всичко работи по приблизително същата схема: добавете разширението, което харесвате и добавете емисиите на необходимите сайтове към това разширение. Като пример ще разгледаме процеса на инсталиране и конфигуриране на Smart RSS за браузъра Opera. И така, отиваме в магазина за разширения и инсталираме Smart RSS в браузъра - всичко е изключително просто.

Щом инсталирането на разширението завърши, на панела на браузъра ще се появи характерна оранжева икона. Кликваме върху него и пред нас се появява следния прозорец:

Сега трябва да добавим някаква RSS емисия. За пример, ще използваме емисията на руското подразделение на IGN. Отиваме на този сайт, отиваме в долната част на страницата и кликваме върху връзката, наречена „RSS“, след което в адресната лента на браузъра ще се появи връзка към ресурсната емисия. Копирайте връзката и се върнете към Smart RSS. Кликнете върху знака плюс и въведете празния ред //ru.ign.com/feed.xml, след което щракнете върху „OK“. Веднага след това в Smart RSS ще се появи следното:

Името на емисия IGN Russia се появи в лявата колона, списък на съдържанието за определен период от време в средната колона и кратко описание на материала в дясната колона. За да прочетете пълния материал в ресурса, трябва да кликнете върху връзката "Пълен текст". Сега можете спокойно да затворите прозореца със Smart RSS. Щом се появи ново съдържание в запазената емисия, RSS иконата в горния десен ъгъл става оранжева.

По същия принцип добавяме емисии от други уеб ресурси, от които се нуждаете. Разбира се, в Smart RSS има настройки, с които можете да коригирате работата на това разширение според вашите лични предпочитания, например да промените цвета на известието за появата на ново съдържание или външния вид на самото разширение, да добавите определени емисии към избраните групи, да закачите особено важни емисии и т.н. .d. и т.н.

Smart RSS е един от многото читатели на RSS емисии, достъпни в Интернет, които дадохме само като пример. Можете да използвате всеки друг - те рядко се различават един от друг. Щом добавите списък с емисии към вашия RSS четец, можете да забравите за безкрайните посещения на десетки уебсайтове. Кликнахме върху иконата и се запознахме с новото съдържание - не става по-лесно.

Интересни Статии